Unu din zece...unu dintr-o sută....am curaj să merg, fără ezitare, la unul dintr-o mie...! Opriţi la întîmplare pe stradă, ori desemnaţi după cele mai riguroase procedee ale selecţiei pe straturi şi cote, după datele statistice generale ale populaţiei, sunt gata să fac pariu că nu găsim prea repede un cetăţean al României care să ne răspundă convingător la întrebarea: de ce este "1Mai" sărbătoare oficială, în România anului de graţie 2016? Mai direct, adică, cine, ce şi de ce sărbătoreşte?
Din statutul de "sărbătoare oficială" decurge, oarecum obligatoriu, că noi toţi, sclavii supuşi ai Statului numit România, am fost scutiţi de corvezile unei zile obişnuite ca să sărbătorim ceva, fie că ne place, fie că nu? Dacă-i ordin, ba chiar lege...cu plăcere! Vezi Caţavencu în replicile ecou adresate lui Zoe, cea care, la finalul comediei, comandă muzica: "După alegere o să fie manifestaţie publică...d-ta ai s-o conduci... O conduc... D-ta ai să prezidezi banchetul popular din grădina Primăriei...Prezidez...O să chefuieşti cu poporul... Chefuiesc...mă duc, mă duc şi să vedeţi dacă nu v-o plăcea....sărut mîinile!" Presupun că am pierdut pariul şi cineva o să pronunţe sintagma: "Ziua muncii"!!! Ceaţa, însă, nu s-ar risipi cîtuşi de puţin! Ce e aceea ziua muncii? Adică, în toate celelalte zile ale anului avem voie să muncim, dar nu şi să sărbătorim şi doar într-una anume, de 1 Mai, vice-versa??
O prostie! Un non-sens! Ori, te pomeneşti că ne-am înscris cu toţii, oficial, în soţietatea lui Caţavencu "Aurora Economică Română" şi munca a fost urcată la rang de statuie în panteonul valorilor universale la care ne închinăm cu sfinţenie şi, ca orice nembru, aclamăm şi noi munca, travaliul, care nu se face de loc în ţara noastră! Să fim serioşi, stimabile! Puţine societăţi se află într-o confuzie mai gravă şi mai adîncă privind ceea ce este munca şi care sunt rosturile ei, decît societatea României de astăzi. Nu credeţi? Priviţi doar cu luare aminte la "grila de salarizare" care funcţionează în continuare în România, cea pe care, în ajun de alegeri, toate guvernele o modifică "în sus", păstrînd însă toate aberaţiile moştenite de la "filosofia ceauşistă a muncii", cea care a născut actualul sistem de salarizare, pe care nu suntem în stare să îl topim, ca să turnăm altul, după cu totul alte principii, ceva mai relevante şi mai apropiate de logica proceselor sociale şi economice din România anului 2016. Adevărul este încă şi mai cenuşiu. România are o zi oficială a muncii pentru motive care nu au nimic de a face cu munca, ci doar cu faptul că guvernele post-decembriste nu au avut curajul să şteargă din calendar "Ziua internaţională a Celor ce Muncesc", transformată în simbol al stîngii de a doua internaţională comunistă şi ridicată la rang de sărbătoare naţională în toate fostele ţări ale lagărului socialist, din motive pur ideologice! Păi, nu era ea societatea sovietică cea în care "clasa muncitoare" se afla la conducere? Ce fel de lume e aia în care "şeful" nu are şi el, o zi a lui, de sărbătoare!!! Cum 1 mai puţea prea tare a moştenire comunistoido-moscovită, un băiat deştept a găsit găselniţa cu Ziua Muncii!!! E drept ea există în calendarul multor societăţi cu vii rădăcini creştine, cum este, spre exemplu, cea americană. Doar că acolo, ea este plasată, în mod firesc, la încheierea ciclului de muncă, din societăţile tradiţionale, agrare, la încheierea toamnei, pe principiul sănătos: întîi munca, roadele şi pe urmă sărbătoarea!!!
Aşadar, după ce românii au aruncat ciocanul şi secera de pe frontispiciul "sărbătorii" de 1Mai, cu ce au mai rămas?
Unii, trecuţi acum binişor de pragul celui de al şaptelea deceniu de viaţă, cu amintirea tot mai edulcorată, mai "aranjată" ca faţa unui mort, a acelui "1Mai muncitoresc" la care se încolonau, obligatoriu, de pe la cinci dimineaţa ca să poată purta kilometri întregi pancartele cu mobilizatoare lozinci şi portretele oficiale ale clasicilor comunismului, unii puţin mai de mult morţi, alţii, ceva mai vioi, în viaţă, respectiv pentru a putea face vesel cu mîna către "conducerea de partid şi de stat" care străjuia la tribuna oficială, pradă unor răzleţe şi false accese de veselie, ori de admiraţie faţă de "performanţele" defilatorilor. Da, dar pe vremea aia, fabricile erau fabrici, locul de muncă era loc de muncă, obligatoriu, nu după capul fiecăruia, iar pînă prin anii 80 mai încăpea chiar şi un pic de distracţie! Cui îi mai trebuia libertate!
Pentru generaţia de mijloc, 1Mai poartă amprenta "vremurilor noi ale stîngii" din România, cele în care "social-democraţia" noastră, atît de originală, a fost comprimată pînă la esenţă de corifeii săi vanghelizatori, pentru a putea lua forma praznicelor din parcuri, cu mici şi bere pe daiboj, sub flamuri psd-iste!!!
Pentru mai tinerii ori mai trecuţii "ne-conformişti" ai vremurilor de ieri ori de azi, 1Mai înseamnă deschiderea oficială a sezonului de plăceri, distracţii, abuzuri şi auto-abuzuri bahice ori adînc trase pe nas, estivale. Destinaţia, cu valoare de Mecca, Vama Veche! Cât o mai fi, desigur! "Clasa corporatiştilor" este desigur liberă să înlocuiască destinaţia geografică Vama Veche, cu orice altceva, numai exotic să fie: de la Dubai, la Honolulu şi de la Monte Carlo, la Mauritius şi Reunion. Fiţa şi cît ai cheltuit contează!
În sfîrşit, pentru cei mai mulţi dintre muritorii de rînd ai rătăcitei planete a mediocrilor numită România, 1Mai este doar o zi liberă de corvoada pe care în restul anului o numim, cu totul nejustificat şi înşelător, muncă!
1. Teoria chibritului
(mesaj trimis de paul în data de 29.04.2016, 11:12)
Cam asa s-ar putea intitula articolul Dlui Codita (care de obicei are teme mult mai interesante) legat de 1 Mai. Nu stiu ce nostalgii sau frustrari are dansul legate de 1 Mai. Este insa clar ca are o problema cu faptul ca aceasta zi este declarata zi libera.
Oare s-au terminat subiectele economice si trebuie sa ne legam de cei din Vama Veche sau de cei care vor sa-si aduca aminte mai mult sau mai putin nostalgic de tineretile lor de 1 Mai.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 16:09)
Cred ca inainte de '89 era in fruntea plutonului si ducea steagul; acum cauta subiect/obiectul muncii..........
2. sarbatori aducatoare de intelepciune
(mesaj trimis de Salomeea în data de 29.04.2016, 11:24)
Cred ca ar fi trebuit sa inscrie in constitutia UE munca la loc de conste dar se pare ca nici in lumea liberala munca nu mai este o valoare. Mai bine s-ar introduec al nivel Euroepan Venitul general garantat si am avea timp si de alte lucruri care ajuta spiritul sa se dezvolte nu doar sa trudim precum sclavii zilnic, fara loc de altceva.
Exista o initiativa legislativa europeana dar nu mai stiu ce s-a intamplat cu ea. Venitul general garantat a fost ntrodus doar in Finlanda, tara bogata si...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 11:42)
Da
3. Dumnezeu sa fie cu noi toti!
(mesaj trimis de Salomeea în data de 29.04.2016, 11:32)
Rugaciune
"Iarta-ma, Doamne:
-pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut!
-pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit!
-pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit!
-pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles!
-pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat!
-pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o!
-pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o!
-pentru viata pe care as fi putut sa o...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 11:48)
E frumoasa, numa' buna pt [...].
Religia a fost masa de manevra?
Razboaie pornite de preoti iluminati?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.04.2016, 16:27)
Salomeea, iti multumesc pentru rugaciune!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.04.2016, 16:44)
Coincidenta de anul asta intre Paste si Intii Mai nu mi se pare nepotrivita, sugerind sa lucrezi in folosul comunitatii - ceea ce la grecii antici reprezenta definitia notiunii de "demiurgos".
Munca nu are culoare politica, ci poti deosebi munca silita in folosul exclusiv al altuia, de munca daruita altora, din proprie vointa si de munca in folos propriu, cu precadere sau exclusiv.
Lucrurile facute in folos propriu, exclusiv, ne transforma in idioti; lucrurile pe care le facem bine, ne...
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 16:49)
Domnule, confunzi trairea prilejuita de credinta, cu manipularea religioasa.
3.5. Tot ce se poate! (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 17:59)
Istoria scrisa ne spune ca razboaie au fost pornite de preoti.
Nu am inteles nici acum cum Isusul vostru e rastignit acum al meu mai devreme avand in vedere ca se nasc in aceeasi data.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 21:44)
Iar eu nu inteleg nimic din ceea ce spui, pentru ca esti incoerent.
3.7. Poate esti berbecut (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2016, 06:52)
Si ai capu' tare.
3.8. cu dragoste (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 30.04.2016, 19:10)
Doamne ajuta!
Cu multa dragoste/
3.9. divinul exista daca vrem sau nu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 30.04.2016, 19:28)
Instrumentalizarea religiei de catre Politic sau mai rau cand politicul si religiosul coincid. Cu toate acestea energia ordonatoare a universului numita divin exista in noi si inafara noastra!
4. Haha
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 11:39)
Haha
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 15:35)
A aparut ceva in N Y Times despre cineva din Ardeal, in Szabadsag, poate il publicati si dumneavoastra.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 29.04.2016, 20:31)
Iti multumesc SALOMEEA PENTRU ADEVAR ,MAKE ai multa dreptate! S-ai multumim DOMNULUI pentru fiecare zi pe care ne-o daruieste Viata -I un miracol, merta sa traiesti chiar daca te tarasti.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de mihai în data de 29.04.2016, 20:35)
DOUA GRESELI:Se scrie sa-i nu s-ai si in loc de merta se scrie merita
5.3. Bine (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 21:10)
Citeste articolul in loc sa ma corectezi pe mine. Are sectiunea in mijloc Ro.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2016, 21:15)
O, eu am scris 5, cautam unde am gresit.
Un Aroman a gresit!
6. ,, APDATARE "
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2016, 00:00)
WITHOUT : coasa și barosu bolșevici
7. cum sa scapam de corvoada
(mesaj trimis de Salomeea în data de 30.04.2016, 18:58)
Zi libera de corvoada. Se pare ca activitatea este corvoada. Munca este specifica adultului, jocul copilului, invatatura adolescentilor si tinerilor. cand suntem liberi de la munca, putem sa continuam activitatile de invatatura, de joaca. Femeia are activitate dubla, la serviiciu si acasa, una remunerata alta nu. Poate ca venitul general garantat ar corecta aceasta nedreptate. Trebuie sa retribuim orice fel de activitate utila...si astfel nu o mai putem privi drept corvoada...muinca...
8. 1 mai - deschiderea sezonului de distractii
(mesaj trimis de Silvia în data de 30.04.2016, 19:04)
Sunt de acord cu autorul.
Si eu imi amintesc cu nostalgie vremurile cand imi permiteam sa am vacante de 1 Mai, organizam ecursii la munte sau la mare cu tinerii prin BTT..ce ne mai distram. A fost cea mai frumoasa perioada a vietii mele, lipsita de grija zilei dee maine si mult timp pentru divertisment. Cei drept eram si mai tanara dar tipul de societate asigura spatiu pentru munca, divertisment si odihna pentru fiecare cetatean. Cand le povestesc occidentatlilor nu ma cred ca banii putini...
9. cine ia stergarul acela ia cununa
(mesaj trimis de Salomeea în data de 01.05.2016, 17:52)
La cina cea de Paşte, în camera de sus,
înconjurat de-apostoli, S-a aşezat Isus.
Se revărsa din sfeşnic o galbenă lumină
pe azimile calde, pe mielul... fără vină...
Era plăcut prilejul. Şi toate pregătite.
Dar, vai, uitase gazda o slugă a trimite,
un rob sau o copila, ca, dup-a vremii lege,
cureaua de pe glezne pe rând să le-o dezlege,
să le aline talpa de colbul de pe drum.
Şi-acum cei doisprezece, sfielnic oarecum,
se întrebau în cuget: Cum vor şedea la rugă?
Sau cine îşi va pune...