2008, anul care ne-a lipsit

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 decembrie 2008

Cornel Codiţă

Chiar dacă bilanţurile nu mai sunt la modă, majoritatea publicaţiilor de sfîrşit de an, într-un fel sau altul, trec în revistă evenimentele semnificative ale ultimelor 360 şi ceva de zile. Cum datoria şi ambiţia noastră profesională, faţă de cititorii ziarului Bursa, este să-i ţinem mai informaţi decît pe cititorii lor, adică ai concurenţei, vom face ceea ce alţii nu fac: un scurt inventar al celor mai importante întîmplări care Nu s-au întîmplat în politica anului ce stă să-şi dea duhul.

De departe, cel mai important eveniment politic intern, care nu a avut loc în acest an, este refacerea coaliţiei de guvernare DA. Acest fapt a lăsat România, pînă la alegeri, cu un guvern susţinut politic doar de inerţie şi de frica confruntării anticipate cu alegătorii.

Nici calculele politice care prevedeau o erodare masivă a PNL-ului, lăsat în ofsaid la guvernare, nu s-au materializat. PNL-ul a obţinut un scor electoral pe care liderii partidului îl pot pune în ramă, pentru a fi arătat posterităţii, peste veacuri: să intri la guvernare cu 10% şi să termini cu 20% este, desigur, o anomalie politică, dar vreau să-l văd şi eu pe acela care crede că în politica şi în viaţa autohtonă mai există ceva care seamănă măcar cu normalul. Desigur, nici calculele care au dat un învingător sigur în alegeri, între PD-L şi PSD, nu s-au împlinit, ducînd în cele din urmă la cea mai puţin aşteptată dintre soluţiile de guvernare post-electorale, alianţa marilor competitori.

Al doilea mare eveniment care nu a avut loc este dislocarea din funcţia constituţională a Preşedintelui. Eşecul acestei mutări politice care părea să fi re-aranjat definitiv PSD şi PNL pe aliniamentul unei coaliţii viitoare de guvernare i-a oferit lui Traian Băsescu atuul de care oricum nu mai avea nevoie pentru a mătura podelele teatrului nostru politic cu adversarii săi, reali sau închipuiţi.

Al treilea eveniment important, care nu a avut loc, este introducerea unui sistem electoral care să merite numele de uninominal şi să respecte cerinţa principală, aceea a materializării, în soluţia de guvernare, a voinţei exprimată de electorat la urne. Meritele cele mai mari ale acestei ratări revin, desigur, pseudo-specialiştilor care au livrat o aşa zisă lege a uninominalului pe care nici ei nu au înţeles-o, respectiv specialiştilor care, deşi au înţeles ce efecte va produce aberaţia legislativă aprobată cu entuziasm de Parlament, n-au mai avut curajul să se opună, timoraţi de ofensiva prezidenţială, pe această temă.

Pentru că tot veni vorba despre alegeri, anul 2008 este remarcabil şi prin absenţa oricărei precizii a sondajelor electorale, inclusiv a aşa ziselor exit-poll-uri. Este anul în care majoritatea busolelor care ar fi trebuit să funcţioneze în favoa­rea orientării politice a alegătorului au arătat orice punct cardinal, mai puţin nordul, adică cel care contează.

În plan extern, 2008 este anul în care America ar fi putut opera schimbarea istorică, de gen, a substantivului Preşedinte, dar a ratat. După cum a ratat şi clarificarea opţiunilor strategice, internaţionale, precum şi cea mai mare parte a angajamentelor preşedinţiei Bush.jr. II.

Europa a ratat şi ea Tratatul Cons­tituţional, dar aici surpriza nu este chiar atît de mare. Cînd reuşeşte ceva este surprinzător!

Rusia a ratat, de puţin, ocuparea completă a Georgiei, mulţumindu-se cu oficializarea unor republici ficţionale, smulse pe modelul Kosovo, din statalitatea georgiană.

Franţa a ratat preşedinţia istorică, la cîrma Uniunii Europene, Marea Britanie a ratat salvarea lumii de la criza financiară şi economică, Italia a ratat strîngerea gunoaielor proprii şi arderea pe rug a tuturor ţiganilor din România sau de pe alte meleaguri, care "lucrează din interior la ruina Cetăţii Eterne", precum altă dată creştinii; Germania a ratat ruperea coaliţiei, dar a reuşit să dea lumii unul dintre marile scandaluri de corupţie; Belgia se ratează pe ea însăşi şi aşa mai departe.

Nu ştiu de ce, dar o istorie a evenimentelor care n-au avut loc îmi pare acum mai puţin veselă, decît credeam la început. Drept pentru care vă urez să aveţi parte de un An Nou cu cît mai puţine evenimente importante şi benefice, care să nu fi avut loc!

La anul şi la mulţi ani!

Opinia Cititorului ( 1 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. http://www.tree2share.org/arti cle-281-10-questions-sur-la-cr ise-nl-par-michel-collon

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb