250 de ONG-uri ecologiste din UE, nemulţumite de fracking

F.A.
Companii #Mediu / 20 ianuarie 2014

Un număr de 250 de organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri) din ţara noastră şi alte state ale Uniunii Europene şi-au exprimat nemulţumirea faţă de extragerea, prin fracţiune hidraulică ("fracking"), a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale, într-o scrisoare deschisă adresată lui José Manuel Barroso (preşedintele Comisiei Europene) şi altor comisari europeni.

ONG-urile au declarat că fracturarea hidraulică, folosită pentru extragerea gazului şi petrolului de şist, a gazului asociat rocilor cu permeabilitate redusă (tight gas) şi a gazului asociat zăcămintelor de cărbuni (coal bed methane), implică numeroase efecte negative asupra mediului, a schimbărilor climatice, asupra sănătăţii umane şi a unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Astfel, conform activiştilor de mediu, fracking-ul are un potenţial ridicat de poluare a mediului, din cauza posibilelor scurgeri de metan (gaz cu efect de seră mai puternic decât cel al dioxidului de carbon) şi distruge agricultura, transformând terenurile în câmpuri de extracţie.

În acest sens, ONG-urile au dat ca exemple problemele din domeniu înregistrate în SUA, Canada şi Australia, relevate de unele studii publicate de autorităţile europene.

"Situaţia legală actuală din UE nu garantează obligativitatea Studiilor asupra Impactului de Mediu (directiva EIA) în cazul explorării şi exploatării de combustibili neconvenţionali în Europa, ceea ce reprezintă o violare permanentă a principiilor europene în ce priveşte mediul, a ţintelor legate de planificarea regională, şi a valorilor democratice fundamentale ale Europei. O astfel de cerinţă (obligativitatea sudiilor de impact de mediu pentru proiectele privind combustibilii neconventionali) ar fi necesitat studii de referinţă înaintea începerii unor noi proiecte, şi ar fi garantat o mai bună integrare a comunităţilor locale în procesul decizional.

Cadrul de funcţionare a exploatării combustibililor neconvenţionali prezentat de comisia europeană e doar un set de recomandări fără caracter obligatoriu, care merge împotriva rezultatelor propriului său studiu de impact, care solicita luarea de măsuri legislative. Din cauza acţiunii comune duse de domnul Barroso şi de ţări precum Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia, România, Republica Cehă şi Ungaria, UE îşi deschide uşile către o industrie foarte poluantă şi prea puţin reglementată. Promisiunile făcute, de a < dezvolta un cadru European de referinţă pentru exploatarea în condiţii de siguranţă a zăcămintelor neconvenţionale de hidrocarbonaţi >, nu vor fi respectate", se mai arată în scrisoare.

Activiştii le cer autorităţilor europene eliminarea ambiguităţilor legislative din domeniu, astfel încât extragerea hidrocarburilor prin fracturare hidraulică să fie supusă unor evaluări obligatorii privind impactul de mediu.

Scrisoarea le-a fost adresată preşedintelui CE, José Manuel Barroso, şi comisarilor pentru Mediu, Energie, Schimbări Climatice, Industrie şi Politica Agricolă Comună, dar şi şefilor de state şi de guverne din Consiliul European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb