27 SEPTEMBRIE - DATA PRIMEI LUPTE POLITICE Alegerile locale, mai presus de pandemie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2020

Alegerile locale, mai presus de pandemie

Clasa politică se pregăteşte de alegeri. Cel puţin aşa reiese din recentele acte ale Parlamentului, preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban - în calitate de preşedinte al PNL, chiar şi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care par preocupaţi de ce se va întâmpla în 27 septembrie.

În prima zi a celei de-a treia luni de stare de alertă, ieri, adică în ziua în care am înregistrat un record al numărului de infectări cu Covid-19 în 24 de ore - 777 de persoane, preşedintele Klaus Iohannis a emis decretul prin care a promulgat legea adoptată recent de Parlament, care stabileşte că alegerile locale din acest an se vor desfăşura în 27 septembrie.

În acelaşi ton, premierul Ludovic Orban, în calitate de preşedinte al formaţiunii politice liberale, anunţa ieri de la sediul PNL că au fost validate majoritatea candidaturilor pentru primăriile reşedinţă de judeţ şi pentru consiliile judeţene, cu excepţia judeţelor Brăila, Giurgiu şi Bihor.

"Au fost validaţi candidaţii în judeţele României cu excepţia celor din Brăila, Giurgiu, Bihor şi am amânat o decizie legată de primăriile de sector din Bucureşti. Aici, pentru Primăria Generală, este validată candidatura lui Nicuşor Dan", a anunţat Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

Şeful PNL a explicat că au fost validaţi "candidaţi cu experienţă, integri care vin cu programe de dezvoltare a comunităţilor locale şi a judeţelor".

Ludovic Orban a afirmat că obiectivul acestora este de a se prezenta în faţa alegătorilor cu proiecte care să ducă la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

Întrebat când se va lua o decizie pentru Bucureşti, Orban a precizat că mai este timp: "Încă suntem în discuţii, avem discuţii cu PMP şi USR-PLUS legat de găsirea unei formule".

Este curios modul în care clasa politică, în special liberalii, par preocupaţi de organizarea alegerilor locale în 27 septembrie, atât timp cât nu reuşesc să ţină în frâu actuala epidemie cu care ne confruntăm şi care cunoaşte săptămânal câte un maxim al numărului de persoane infectate în numai 24 de ore.

Mai ales că, în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită cu încă 30 de zile starea de alertă, la paragraful referitor la prognoza evoluţiei pandemiei în ţara noastră se arată:

"Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă şi ţinând cont de absenţa legislaţiei în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecţiei care poate influenţa viteza de evoluţie, în special în contextul estival în care se creează aglomeraţii în zone turistice răspândite pe tot teritoriul naţional, ne putem aştepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile. Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluţia cazurilor noi confirmate a urmat o rată de reproducere supraunitară. Menţinerea acestui trend de evoluţie a situaţiei ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august".

Conform calendarului prevăzut pentru alegerile locale din 27 septembrie, jumătatea lunii august ar trebui să fie startul campaniei electorale. Aşadar, campania electorală va începe exact în momentul în care specialiştii din domeniul medical prognozează că am putea înregistra un număr situat între 1200 şi 1600 de cazuri zilnice de infectare cu noul coronavirus.

În aceste condiţii este greu de crezut că vom avea o campanie electorală clasică şi probabil că mare parte din ea se va desfăşura în mediul online şi în mass-media, aşa cum a anunţat în urmă cu zece zile premierul Ludovic Orban.

Dar alegerile din 27 septembrie vor avea loc. Acest lucru a fost menţionat şi de ministrul Nelu Tătaru, în urmă cu două zile, după dezbaterile pe legea carantinării şi izolării, din cadrul Comisiei Juridice din Senat. Referitor la alegeri, Nelu Tătaru a spus: "Cu precauţii, se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri".

Ministrul Sănătăţii nu a explicat care vor fi acele precauţii sau în ce vor consta ele şi cum se va derula procesul de votare, ţinând cont că este necesară dezinfectarea cabinelor şi tuturor instrumentelor din secţiile de votare, că trebuie menţinută distanţarea fizică şi că va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie şi, eventual, chiar şi a mănuşilor de protecţie, pentru că vorbim de participarea la o activitate în spaţii închise. În condiţiile în care există posibilitatea ca, la mijlocul lunii august, să avem peste 1200 de cazuri noi pe zi, ceea ce va atrage implicit o nouă prelungire a stării de alertă, este greu de crezut că respectarea tuturor restricţiilor va putea fi pusă în practică cu prilejul desfăşurării alegerilor locale.

Mai ales că parlamentarii nu au fost de acord cu amendamentul propus de cei de la USR cu privire la desfăşurarea scrutinului în două zile consecutive, pentru a evita aglomerarea secţiilor de votare, şi nici cu amendamentul deputatului de Timiş, Marian Cucşa, care a cerut trei zile pentru votul la alegerile locale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Băi nene, guvernul asta de tâmpiți nu se întreabă cum vor sta oamenii aia din secțiile de votare 20j de ore cu masca pe figura??

    Apoi, cine sta sta sa dezinfecteze toate alea în secțiile de votare, e prevăzut personal suplimentar pentru așa ceva? 

    Cat timp alegătorii vor semna pe liste, toți cu aceiași pix, ca și până acum, cum se va respecta distanțarea sociala, intre votanți și membri birourilor electorale?

    Pe ale Orban ii preocupă mai mult sa câștige alegerile decât toate aceste lucruri. 

    1. nu cred ca vor castiga

      va fi o mare brambureala aranjata din culise 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb