70% dintre cererile către CSALB fac referire la credite de nevoi personale

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 mai 2019

70% dintre cererile către CSALB fac referire la credite de nevoi personale

Cele mai multe cereri înregistrate de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au venit dinspre oraşe, raportul fiind de 88% vs. 12% solicitări provenite din mediul rural. Majoritatea solicitărilor se referă la credite de nevoi personale în lei, au transmis, ieri, reprezentanţii CSALB.

Comunicatul CSALB subliniază: "Cel mai adesea, cererile către CSALB fac referire la credite de nevoi personale - 70% -, în timp ce creditele ipotecare sunt aduse în discuţie în 30% dintre cazurile care au ca obiect creditele bancare. De cele mai multe ori, consumatorii caută soluţii amiabile prin intermediul Centrului, pentru credite în lei (42% din cazuri), în moneda Euro (28%), CHF (25%). În doar 5% dintre cereri sunt analizate credite în moneda americană.

Cele mai frecvente solicitari în relaţia cu băncile, adresate de consumatori Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar se referă la găsirea unei soluţii pentru rezolvarea problemelor 30%, comisioane 30%, conversie credit 10% şi situaţii legate de Biroul de Credit 7%".

Alexandru Păunescu, membru al Colegiului de Coordonare al CSALB, arată: "Faptul că o treime dintre consumatori solicită băncilor comerciale şi IFN-urilor să găsească o soluţie pentru nemulţumirile lor arată încrederea pe care consumatorii o au în CSALB şi în soluţionarea litigiilor în afara instanţelor. Cu alte cuvinte, cei care apelează la Centru lasă deschisă calea negocierii cu instituţiile financiar-bancare încă de la început şi aşteaptă o propunere corectă din partea acestora. Consumatorii nu au obligaţia să deţină informaţii juridice sau financiar-bancare, motiv pentru care nu trebuie să invoce diverse reglementări în cererile lor. Rezolvarea nemulţumirilor pe care le au vine cu ajutorul expertizei conciliatorilor CSALB, care sunt unii dintre cei mai buni specialişti în aceste domenii".

Dacă, potrivit studiului pe care CSALB l-a finalizat la începutul anului 2018, ponderea cererilor provenite de la consumatorii din Bucureşti şi judeţul Ilfov era aproape de jumătate din total (48,98%), acum această pondere a scăzut la 36%.

A crescut, în schimb, numărul cererilor trimise către CSALB din judeţele prin care a trecut Caravana Centrului în 2018 şi 2019: Cluj, Constanţa, Iaşi sau Craiova.

Mai mult de 84% dintre români se adresează Centrului online, prin intermediul emailului şi aplicaţiei mobile, lansată de CSALB la finalul lunii iulie 2018, menţionează reprezentanţii CSALB, adăugând că doar 9,8% dintre sesizarile adresate Centrului sosesc prin poştă, iar 5,6% sunt depuse direct de către consumatori la sediul Centrului.

Profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar este, potrivit propriilor cercetări, bărbat cu vârsta între 31-40 de ani, din Bucureşti, care depune online o cerere pentru un credit de nevoi personale în lei şi solicită instituţiei financiar-bancare găsirea unei soluţii la problemele ridicate sau diminuarea comisioanelor.

CSALB a transmis, într-un comunicat: "Aproape 65% dintre cei care se adresează Centrului sunt solicitanţi din rândul populatiei active, din mediul urban. (...) În studiul de faţă, la nivel de profil al consumatorului, coordonatele rămân oarecum similare cu cele centralizate în 2018. În continuare, bărbaţii depun cele mai multe cereri la CSALB - aproximativ 58% -, însă numărul femeilor care se adresează Centrului este în uşoară creştere comparativ cu rezultatele din anul trecut (42% vs. 40%). Aproape 65% dintre cei care se adresează Centrului sunt solicitanţi din rândul populaţiei active, de la oraş, cu vârste cuprinse între 31 şi 60 de ani.

Din totalul de 1.909 cereri înregis-trate între ianuarie 2018 şi aprilie 2019, 35% provin din mediul rural, procent care indică o creştere, comparativ cu datele înregistrate pentru intervalul ianuarie 2017 - martie 2018".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb