New York-ul a devenit cel mai atractiv centru financiar din lume, depăşind Londra, în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, care determină transferul locurilor de muncă din City of London în alte oraşe europene, pentru a păstra accesul pe piaţa unică, potrivit unui sondaj citat de CNBC.
Marea Britanie reprezintă cea mai mare provocare pentru industria financiară din City of London, după criza globală din 2007-2008, întrucât băncile şi asigurătorii ar putea pierde accesul la Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume.
New York-ul s-a plasat pe primul loc, urmat de Londra, Hong Kong şi Singapore, în indicele centrelor financiare globale Z/Yen, care ia în considerare 100 de centre, evaluate în funcţie de factori precum infrastructura şi accesul la angajaţi performanţi, potrivit Nws.ro.
Scorul Londrei a scăzut cu 8 puncte comparativ cu acum şase luni, înregistrând cel mai mare declin în rândul celor mai bine plasate centre financiare. Autorii studiului au spus că această scădere reflectă incertitudinile legate de retragerea Marii Britanii din UE, pe 29 martie 2019.
"Ne apropiem tot mai mult de momentul ieşirii şi încă nu ştim dacă Londra va putea să efectueze tranzacţii cu toate celelalte centre financiare europene. Teama de a pierde afaceri în favoarea altor centre provoacă acest declin uşor, iar oamenii sunt îngrijoraţi în privinţa competitivităţii Londrei", a spus Mark Yeandle, co-creator al indicelui.
După votul britanicilor pentru ieşirea din UE, în 2016, unele dintre cele mai puternice companii financiare din lume au început să transfere personal din Londra în ţări care vor rămâ-ne în UE, pentru a continua tranzacţiile transfrontaliere.
Firmele de servicii financiare, care reprezintă circa 12% din PIB-ul britanic şi plătesc mai multe taxe decât oricare alte industrii, au foarte mult de pierdut din cauza pierderii accesului liber pe piaţa UE. Aproximativ 5.000 de locuri de muncă ar urma să fie transferate de la Londra sau create în UE din cauza Brexit, până în martie, potrivit unui studiu publicat de Reuters în aacest an.
În urma Londrei, în topul celor mai atractive centre financiare se află Hong Kong, la o diferenţă de numai trei puncte.
Studiul este bazat pe răspunsurile date de 2.500 de persoane care lucrează în industria financiară şi este publicat de două ori pe an, pentru a oferi informaţii legate de performanţele relative ale centrelor financiare din întreaga lume.