A doua rectificare bugetară creşte deficitul bugetului de stat cu 12,1 miliarde lei

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 august 2009

Gheorghe Pogea

Gheorghe Pogea

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ia în calcul scăderea veniturilor la bugetul de stat cu 7,09 miliarde lei (1,68 miliarde euro), ca urmare a scăderii activităţii economice, şi majorarea cu 5 miliarde lei (1,2 miliarde euro) a cheltuielilor, conform proiectului OG de rectificare.

În consecinţă, deficitul bugetului de stat va creşte cu 12,09 miliarde lei (2,88 miliarde euro).

La rectificarea din aprilie, veniturile bugetului de stat fuseseră reduse cu 12,073 miliarde lei, iar cheltuielile - cu 1,827 miliarde lei.

Astfel, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din 2009, cele mai mari scăderi sunt aşteptate în ce priveşte încasările din taxa pe valoarea adăugată. Acestea se reduc cu circa 4,24 miliarde lei, din cauza diminuării activităţii pe principalele ramuri ale economiei, respectiv cu 16,9% în construcţii, cu 12% în agricultură, cu 8% în industrie şi cu 6,2% în servicii.

Scăderea cu 443 milioane lei a încasărilor din impozitul pe profit are la bază, în principal, reducerea cifrei de afaceri şi diminuarea productivităţii muncii în economie, în condiţiile actualei crize, potrivit MFP.

Veniturile din accize se vor diminua cu 362,2 milioane lei, ca urmare a scăderii cu 2% înregistrată în ce priveşte fabricarea produselor din tutun. Şi încasările din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor vor fi mai mici cu 287,8 milioane lei.

Veniturile din impozitul pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale scad cu 156,1 milioane lei, iar cele din impozitul pe ţiţeiul din producţia internă se micşorează cu 30 milioane lei.

Totodată, veniturile nefis­cale - respectiv din încasările din proprietate, vânzări de bunuri şi servicii, din amenzi, penalităţi şi confiscări, precum şi alte venituri - scad cu 1,14 miliarde lei.

Veniturile din capital vor fi cu 100 milioane lei mai mici, se mai arată în document, în timp ce sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate se diminuează cu 350 milioane lei.

Încasări mai mici cu 17,4 miliarde lei

"În condiţiile economice actuale, se estimează pentru anul 2009 încasări mai mici ale veniturilor bugetului general consolidat cu aproximativ 17,4 miliarde lei, datorită scăderii veniturilor încasate din TVA, contribuţii sociale şi venituri nefiscale", se arată în Nota de fundamentare a proiectului OUG de rectificare bugetare.

La prima rectificare bugetară din acest an, guvernul a redus cheltuielile bugetare cu 6,22 miliarde lei faţă de bugetul anterior, în condiţiile în care revizuise în scădere veniturile cu 18,8 miliarde lei.

Cheltuielile pentru proiecte din fonduri structurale scad cu 1,25

miliarde lei

În proiectul de rectificare bugetară, Finanţele au propus majorarea cheltuielilor bugetului de stat, pe sold, cu puţin peste 5 miliarde lei, cheltuielile curente urmând să crească cu 5,088 miliarde lei, cele de capital să scadă cu aproape 243,3 milioane lei, iar cele din operaţiuni financiare să sporească cu 156,6 milioane lei.

Cheltuielile de personal se vor reduce cu 115,06 milioane lei, în timp ce pentru bunuri şi servicii statul va cheltui cu aproape 30,04 milioane lei în plus.

Potrivit proiectului noii rectificări bugetare, cheltuielile cu dobânzile vor scădea cu peste 482 milioane lei. În schimb, cheltuielile cu subvenţii se vor majora cu 417,26 milioane lei, iar cele cu fondurile de rezervă vor spori cu 517,5 milioane lei.

Proiectul revizuieşte în scădere şi valoarea cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea urmând să fie cu 1,25 miliarde lei mai mici, iar cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă vor scădea cu 307,46 milioane lei.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru asistenţă socială cresc cu 142,3 milioane lei.

Ministerul de Finanţe anticipează o scădere a economiei româneşti cu 8-8,5%, iar produsul intern brut (PIB) - valoare nominală - a fost estimat la 497,325 miliarde lei.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=61562&key=MjAwOS0wOC0yNyAxIDRmOThiNjJlNGU4OGQ1ZmNiMjk3ZjIxMzYxOWZlNTdh.html< link2 >Sunt tăiate bugetele a 13 ministere cu peste un miliard de lei< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=61563.html< link2 >SGG, MAE, Parlamentul, Preşedinţia pierd sume importante< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=61565.html< link2 >Bugetele serviciilor de informaţii vor fi tăiate din nou < link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb