Mai multe organizaţii neguvernamentale au salutat miercuri decizia Comisiei de artă, cultură şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor de a retrage iniţiativa legislativă PNL-PD de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).
Agenţia de Monitorizare a Presei- Academia Caţavencu, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor de Media şi Grupul pentru Reformarea TVR şi-au exprimat aprecierea pentru promptitudinea cu care iniţiatorii - deputaţii Raluca Turcan (PNL), preşedintele comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Valentin Iliescu (PD), Cristian Rădulescu (PD) şi senatorul PNL Adrian Cioroianu - şi-au respectat promisiunea, retrăgînd proiectul propus de ei. Cele patru organizaţii subliniază necesitatea iniţierii unui nou proiect de lege pentru SRR-SRTV şi a stabilirii rapide a unui calendar privind adoptarea acesteia, considerînd că acest proces a fost deja întîrziat.
Semnatarii solicită ca Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) să facă toate demersurile pentru retragerea proiectul iniţiat de deputatul Kelemen Hunor, aflat pe agenda Senatului, iar comisia de resort din Senat să respingă acest proiect.
Organizaţiile îşi reiterează cu acest prilej disponibilitatea de a participa la elaborarea şi adoptarea unui text de lege care să fie bazat pe principiile respectării mandatului de serviciu public, depolitizării celor două instituţii şi garantarea independenţei lor editoriale, ca şi pe principiul asigurării unor mecanisme de control public asupra acestor două societăţi. Iniţiativa legislativă a celor patru parlamentari PNL-PD de modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR-SRTV a fost retrasă miercuri de pe agenda dezbaterilor parlamentare la Camera Deputaţilor. Deputaţii Raluca Turcan, Valentin Iliescu, Cristian Rădulescu şi senatorul Adrian Cioroianu au precizat că la nivelul comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor va fi elaborat un nou proiect în acest sens.
Cei patru iniţiatori şi-au exprimat disponibilitatea de a semna un nou proiect doar dacă prevederi ale proiectului la care au renunţat vor fi incluse şi în cel nou, şi anume depolitizarea radioului şi televiziunii publice, transparenţa acţiunilor lor şi profesionalizarea personalului.