Academicianul Mircea Maliţa şi-a lansat volumul "Cold War Diplomacy"

A.A.
Ziarul BURSA #Cultură / 9 iulie 2014

Academicianul Mircea Maliţa şi-a lansat volumul "Cold War Diplomacy"

Mugur Isărescu: "Pentru o ţară, diplomaţia este prima divizie"

Volumul academicianului Mircea Maliţa, "Cold War Diplomacy", publicat în Statele Unite ale Americii, a fost lansat ieri şi în ţara noastră, urmând să fie tradus şi în limba română.

Potrivit descrierii pe care i-o face Amazon, Mircea Maliţa a participat la evenimente majore pe toată durata Războiului Rece, câştigând la nivel mondial respectul liderilor din Statele Unite, Europa de Vest şi din ţările ieşite din perioada colonială.

Memoriile sale aduc mărturia unui martor ocular atât la evenimentele publice, cât şi la discuţiile din spatele uşilor închise, în timpul celor mai tensionate momente ale Războiului Rece, cum ar fi criza rachetelor din Cuba, invazia Cehoslovaciei sau felul în care România a evitat să aibă o soartă similară.

Mircea Maliţa a spus ieri că este foarte greu să îşi găsească vreun merit în faptul că a fost prezent la evenimente.

"În această carte, este o istorie a Războiului Rece, în care este vorba despre prezenţa României şi capacitatea sa de a fi activă în acea perioadă", a spus academicianul. Domnia sa a sintetizat care erau prevederile unui acord tacit, în perioada Războiului Rece, între "Blocul răsăritean" (sau oriental), din jurul URSS, şi "Blocul apusean" (sau occidental), din jurul SUA.

"Regulile după care a fost dus Războiul Rece au fost următoarele: nu se recurge la arma nucleară, se evită confruntările militare, deci nu vor fi războaie convenţionale, neinterferenţa în treburile spaţiului celuilalt", a precizat Mircea Maliţa, adăugând că erau permise înfruntările doctrinare şi că fiecare superputere să stabilească relaţii în lumea a treia.

Academicianul a adăugat: "Întrebare: A fost scris un astfel de document? Nu! Se ştia de el? Probabil că da. Poate fi verificat, punct cu punct, că a fost respectat? Da!

Un diplomat are voie să scrie acordul tacit pe care îl deduce dintr-o experienţă vizibilă, verificabilă.

Un istoric nu poate face asta. Este prizonierul textelor documentate, autentificate.

Diplomatul, dimpotrivă. Evită pe cât poate lucrurile scrise şi caută acordurile, înţelegerile care nu s-au publicat niciodată.

Asta am scris aici. Acestea au fost regulile , dar nu au fost scrise niciodată. Pot fi însă verificate".

La lansarea organizată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), în parteneriat cu Club România, au participat Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Mugur Isărescu a spus: "Informaţiile sunt copleşitoare. Cartea face, într-un fel, dreptate pentru o perioadă în care diplomaţia română a fost foarte activă. Nu aş spune că este o reabilitare a acelei perioade. Însă, pentru o ţară, diplomaţia este prima divizie. Care poate să salveze sau nu, dacă greşeşte".

Ministrul Remus Pricopie consideră un handicap pentru ţara noastră faptul că îi lăsăm pe alţii să scrie despre noi.

"Această carte are meritul că este scrisă de un român, care a şi luat parte la evenimente, despre noi, în engleză", a spus domnia sa.

Dan Dungaciu, director ISPRI, apreciază că volumul lui Mircea Maliţa este mai mult decât o carte de memorii, fiind o teorie foarte sistematică a ceea ce a însemnat Războiul Rece.

"Cold War Diplomacy" poate fi achiziţionată, deocamdată, numai de pe reţeaua americană Amazon, având un preţ de 17,27 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb