ACHIM IRIMESCU: "Ideea de bază este să-i implic pe fermieri ca ei să facă Fondul Mutual"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 octombrie 2016

"Ideea de bază este să-i implic pe fermieri ca ei să facă Fondul Mutual"

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR: Proiectul ministerului este "mort din faşă" pentru că nu ţine cont de propunerile fermierilor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind sistemul naţional mutual de gestionare a riscurilor din agricultură, prin care se doreşte înfiinţarea unei Agenţii care va acorda compensaţii fermierilor activi ce contribuie financiar la constituirea fondului de compensare, însă agricultorii s-au declarat deja nemulţumiţi de această variantă.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, citat de Agerpres: "Am lansat în dezbatere publică proiectul Fondului Mutual. Este pus pe site şi acum ne consultăm cu producătorii. Din luna aprilie şi până în prezent am scos «n» variante pentru fond mutual, însă ideea de bază este să-i implic pe fermieri ca ei să facă Fondul Mutual, nu Irimescu. Prin această variantă pe care am pus-o pe site vrem să facem o agenţie în cadrul ministerului care să-i ajute pe fermieri. Am văzut că deja sunt nemulţumiţi, însă este o variantă pe care o putem discuta şi o putem modifica înainte să îi dăm drumul pe circuit".

Acesta a precizat că în prezent există o lege referitoare la acest mecanism de gestionare a riscurilor, dar care nu i-a ajutat pe fermieri să îşi facă un fond mutual.

Achim Irimescu a mai spus: "Varianta cu implicarea ministerului era singurul avantaj pentru că puteam să-i ajutăm într-un fel sau altul. Dacă modific legea aceasta, ajung la legea anterioară, şi atunci nu văd sensul să mai adopt o altă lege care nu a permis crearea vreunui fond mutual. Ştiu că agricultorii ar vrea un fond mutual unic, cu cotizaţie obligatorie. Sunt două idei de bază, numai că aşa cum este legea în vigoare nu permite un fond unic. Ştiu că anterior, a venit Pro Agro care a zis că face un Fond Mutual şi după aceea a dat în judecată ministerul că nu i-a dat nu ştiu ce bani ca să facă acest fond".

În opinia ministrului Agriculturii, cea mai bună soluţie ar fi dacă s-ar fi putut crea o structură, cu sprijinul ministerului, cu un colectiv care să le facă documentele, astfel încât "să-i împingă de la spate pe fermieri să facă fondul mutual", iar ulterior agenţia să fie externalizată şi totul să fie predat fermierilor".

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a declarat recent că acest proiect al ministerului este "mort din faşă" pentru că nu ţine cont de propunerile fermierilor.

"Proiectul acesta îl văd mort din faşă. Atât timp cât nu s-a ţinut cont de propunerile noastre, ale contribuabililor, ale fermierilor, ale beneficiarilor acestui proiect chiar că nu înţeleg la ce a mai fost pus pe site. (...) Vreau să văd cum reuşeşte acest proiect să ia bani de la fermieri şi să-i gestioneze Trezoreria Statului. Nu înţeleg cum va face asta", a precizat Baciu.

Potrivit Ministerului Agriculturii, proiectul OUG privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional mutual agricol de gestionare a riscurilor trebuie să ajute la crearea fondului mutual şi la facilitarea rambursării compensaţiilor plătite de acest fond fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite în urma unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestării cu dăunători sau în urma unor incidente de mediu.

De asemenea, se instituie posibilitatea creării unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu scăderi dramatice ale veniturilor.

"Administrarea Fondului se realizează prin Agenţia pentru Administrarea Fondului Naţional Mutual Agricol care se înfiinţează ca instituţie publică, autonomă, cu personalitate juridică în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi care se finanţează din subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR şi din venituri proprii. În vederea stabilirii şi recunoaşterii naturii riscurilor, intensităţii daunelor produse şi delimitării arealului în care se produc evenimentele care generează pierderi, se înfiinţează Comisia Naţionala pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultura, organism colegial interinstituţional, fără personalitate juridică, pe lângă MADR", se arată în proiect.

La nivel judeţean se constituie comisii pentru constatarea pagubelor, pe lângă instituţia prefectului, cu scopul de a analiza, a evalua, a constata şi certifica producerea evenimentelor, arealul şi intensitatea pagubelor.

Potrivit actului normativ, din sistemul naţional mutual agricol fac parte fermierii activi definiţi conform legii, agenţia, Comisia Naţională şi comisiile judeţene.

"Agenţia poate implementa şi măsuri de stabilizare a veniturilor fermierilor sub forma unor compensaţii din fondurile proprii create în acest scop prin contribuţia financiară a fermierilor activi şi gestionate distinct de către Agenţie pentru acoperirea pierderilor cauzate de scăderea drastică a veniturilor ca urmare a volatilităţii preţurilor sau a altor cauze legate de instabilitatea pieţei", se arată în document.

De asemenea, Fondul de compensare se constituie prin contribuţiile financiare ale fermierilor activi, dar va fi gestionat de Agenţie în cuantumul şi în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului iniţiată de către MADR la propunerea Agenţiei şi se utilizează pentru acordarea compensaţiilor financiare, precum şi pentru asigurarea contravalorii serviciilor de gestionare a fondului de compensare.

"Fondul de compensare este fond bănesc special, definit conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, care se colectează şi se păstrează la Trezoreria Statului, iar condiţiile de utilizare ale Fondului de compensare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului iniţiată de către MADR la propunerea Agenţiei. Toate operaţiunile financiare ale Agenţiei, care privesc constituirea, gestionarea şi utilizarea resurselor financiare, se derulează prin Trezoreria Statului, la fel şi disponibilităţile financiare ale Fondului se păstrează în Trezoreria Statului într-un cont distinct al Agenţiei şi sunt purtătoare de dobânzi", se mai arată în proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb