Achiziţii rapide în IT, fără avizul CSAT

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 februarie 2020

Achiziţiile IT care vizează infrastructuri informatice critice de interes naţional vor putea fi realizate într-un regim similar contractelor din domeniul apărării şi securităţii, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Este una dintre cele 25 de OUG-uri adoptate în seara zilei de 4 februarie, de guvernul Orban, despre care noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice (ANAP), Eugen Cojoacă, a susţinut că va debloca marile proiecte IT.

Ordonanţa nu prevede însă că aces­te achiziţii să fie permise numai în baza unui aviz prealabil al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), aşa cum a susţinut acesta.

Actul normativ stipulează numeroa­se modificări ale legislaţiei achiziţiilor publice. Una dintre acestea vizează modificarea OUG nr. 114/2011 privind atribuirea unor contracte de achiziţie publică în domeniile apărării şi securităţii, în sensul introducerii unor dispoziţii care să permită posibilitatea includerii sub incidenţa ordonanţei a unor proiecte strategice de infrastructură critică de interes naţional în domeniul IT&C, aşa cum a anunţat Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), la o zi după ce s-a adoptat în Guvern, fără ca actul să fie publicat.

Într-un interviu acordat recent pentru hotnews.ro, Eugen Cojoacă, preşedintele ANAP a spus, referitor la normele introduse prin ordonanţa de urgenţă aprobată de guvern în 4 februarie: "Am creat un cadru general pentru ca instituţiile care sunt civile, nu militare, să poată desfăşura aceste achiziţii exact ca instituţiile militare, dar numai în urma clasificării lor ca fiind de interes naţional, şi anume în urma unui aviz CSAT. Altfel spus, instituţiile civile vor fi obligate să meargă către CSAT şi să clasifice aceste mari proiecte de infrastructură IT&C, ca apoi să poată derula achiziţiile conform OUG 114/2011 care reglementează atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii".

Domnia sa a precizat că agenţia pe care o conduce va stabili norme de aplicare pentru noul act normativ imediat după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Din păcate, membrii guvernului au decis să lase la liber achiziţiile din domeniul IT făcute de instituţiile civile, chiar dacă unele dintre aceste instituţii sunt importante în sistemul siguranţei naţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Salutara viziunea noului presedinte al ANAP. Dovedeste o buna cunoastere a domeniului si a importantei infrastructurilor critice (in cazul de fata din domeniul IT).

     

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb