Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a acceptat să plătească 1,38 miliarde de dolari ca să încheie în mod amiabil un litigiu în care este acuzată că a emis ratinguri prea bune pentru obligaţiuni garantate ipotecar în perioada de "boom" imobiliar, înaintea declanşării crizei financiare din 2008.
S&P, divizie a "McGraw Hill Financial", va plăti 687,5 de milioane de dolari către Departamentul de Justiţie al SUA, iar o sumă similară vor primi, împreună, 19 state federale şi Districtul Columbia.
Procuratura americană a acuzat S&P că a înşelat investitorii cu bună ştiinţă, prin atribuirea unor ratinguri ridicate obligaţiunilor garantate prin ipoteci. Ratingurile s-au dovedit, însă, necorespunzătoare realităţii atunci când piaţa imobiliară s-a prăbuşit.
În cadrul acordului cu autorităţile, S&P nu a recunoscut că ar fi comis ilegalităţi, subliniind că nu au fost identificate încălcări ale legilor.
Acordul cu Departamentul de Justiţie şi statele federale pune capăt unui proces iniţiat în 2013 şi include cea mai mare sumă plătită de o agenţie de rating în urma acuzaţiilor legate de acordarea unor ratinguri prea ridicate, înainte de criză.
1. Si investitorii?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 04.02.2015, 09:29)
Asta e statul de drept american. Au pus iarasi batista pe tambal, iar mici iinvestitori si nu in ultimul rand, chiar si simplul cetatean, neimplicat in vreo tranzactie, suporta pierderile.
Democratie, dreptate, justitie raman doar niste cuvinte frumoase bune de ametit fraierii de cetateni. Mai ramane ca Obama sa-l imite pe Basescu si sa le spuna din 3 in 3 zile americanilor ca nimeni nu e mai presus de lege...