Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, şi cea a Chinei (Banca Poporului) au decis să coopereze în operaţiunile de compensare şi decontare a plăţilor în yuani, astfel că Frankfurt devine un centru în domeniu.
Memorandumul de înţelegere dintre cele două bănci a fost semnat la finele săptămânii trecute, în Berlin, cu prilejul unei vizite efectuate în Germania de către preşedintele chinez Xi Jinping.
Capitala financiară a Germaniei a triumfat astfel în lupta cu Parisul şi Luxemburgul, dată în zona euro pentru câştigarea tranzacţiilor cu yuani, în condiţiile în care, în luna octombrie 2013, yuanul a devenit a doua monedă utilizată la nivel mondial în schimburile comerciale, potrivit Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
Operaţiunile de compensare şi decontare vor fi derulate printr-o bancă de clearing.
"Frankfurt este unul dintre centrele financiare europene din prima linie, respectiv reşedinţa a două bănci centrale (n.r. - Bundesbank şi BCE), ceea ce face din acest oraş o locaţie adecvată", a declarat Joachim Nagel, membru al consiliului executiv din cadrul Bundesbank.
Domnia sa a adăugat: "Compensarea tranzacţiilor cu yuani va consolida legăturile economice şi financiare strânse dintre Germania şi China".
Acordul dintre Bundesbank şi Banca Poporului din China urmează creării, în luna octombrie 2013, a unei linii de swap bilateral de 350 de miliarde yuani (56 miliarde dolari) şi 45 de miliarde euro (62 miliarde dolari), între PBOC (banca centrală a Chinei) şi BCE, în vederea susţinerii accesului la tranzacţiile financiare din zona euro.
Săptămâna trecută, Trezoreria din Marea Britanie a informat că Banca Angliei ar putea semna astăzi un acord iniţial cu PBOC pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu yuani în Londra.
Băncile chinezeşti cu sucursale în Frankfurt sunt: "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd., "Bank of China" Ltd., "Bank of Communications" Co., "Agricultural Bank of China" Ltd. şi "China Construction Bank" Corp.
•
China a fost al treilea partener comercial major al Germaniei, anul trecut, cifra schimburilor dintre cele două ţări fiind de 140 miliarde euro, potrivit Biroului Federal de Statistică din Wiesbaden. China ocupă locul al cincilea în rândul importatorilor de bunuri germane şi este al doilea exportator către Germania.