Acord la nivelul UE pentru pedepsirea acţiunilor de manipulare a pieţelor financiare

F.A.
Internaţional / 22 decembrie 2013

Acord la nivelul UE pentru pedepsirea acţiunilor de manipulare a pieţelor financiare

Acţiunile de manipulare a pieţelor financiare vor fi pasibile de sancţiuni penale în Uniunea Europeană (UE), inclusiv pedepse cu închisoarea, conform acordului la care au ajuns, vineri, Parlamentul European (PE) şi statele membre, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Acordul politic se referă la propunerea Comisiei Europene vizând o directivă de sancţionare penală a abuzurilor pe pieţele financiare. Textul directivei va fi supus votului plenului PE în luna ianuarie.

Directiva va obliga statele membre să introducă în codurile lor penale pedepse pentru situaţii precum negocierea cu informaţii confidenţiale şi manipularea pieţelor.

"UE aplică astfel o politică de toleranţă zero în faţa abuzurilor de pe pieţe şi a manipulării indicilor, dorind să protejeze integritatea pieţelor şi banii cetăţenilor", a afirmat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, într-un comunicat de presă, avertizând că aceste delicte sunt "o mare problemă pentru încrederea în sistemul nostru financiar şi trebuie să o tăiem din rădăcini".

Acordul privind abuzurile de pe pieţele financiare "este o veste foarte bună pentru investitori şi un cadou de Crăciun de care s-ar fi lipsit infractorii cu gulere albe", a spus la rândul său comisarul european pentru piaţă unică şi servicii, Michel Barnier, citat de AFP.

Necesitatea unei asemenea directive a crescut după scandalul Libor, izbucnit anul trecut. Mai multe bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan, Citigroup şi compania de brokeraj RP Martin au fost amendate la începutul lunii decembrie cu suma record de 1,71 miliarde de euro pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb