Consiliul European, prin reprezentanţii celor 27 de ţări europene, a aprobat, ieri, la Bruxelles, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Votul unanim al şefilor de stat sau de guvern din ţările membre ale UE reprezintă o decizie istorică ce stabileşte părăsirea de către Marea Britanie, după 44 de ani, a blocului comunitar european.
Anunţul privind aprobarea acordului a fost făcut de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pe pagina sa de Twitter: "EU27 a aprobat Acordul de Retragere şi Declaraţia Politică privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie".
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la summitul de ieri de la Bruxelles, a declarat că acordul are norme ce reglementează soarta cetăţenilor români care trăiesc, muncesc sau se află la studii în Marea Britanie.
Klaus Iohannis a declarat despre acord: "Dacă acordul intră în vigoare îi protejează pe românii care se află în Marea Britanie, le sunt garantate toate drepturile obţinute: pot munci, studia, au dreptul la pensii şi asigurări de sănătate. Am fost foarte preocupaţi de aceste chestiuni şi am insistat cu succes să fie bine protejate prin acest acord. Am insistat şi am obţinut ca pe viitor să nu existe discriminări între membrii UE, să nu se introducă vize pentru românii care vor să călătorească pe viitor în Marea Britanie".
Documentul aprobat ieri la Bruxelles conţine peste 500 de pagini ce soluţionează probleme legate de drepturile cetăţenilor, iar pentru ieşirea sa din UE, Marea Britanie va trebui să achite către Comisia Europeană, 39 de miliarde de lire sterline, după cum a scris ziarul britanic The Guardian.
Una dintre prpblemele spinoase reglementate prin acest acord este graniţa Marii Britanii cu Irlanda (care este stat membru al UE).
Documentul este însoţit de o declaraţie politică de 26 de pagini, în care se pun bazele colaborării viitoare dintre UE şi Marea Britanie.
În declaraţie, liderii UE reafirmă intenţia de a avea un parteneriat cât se poate de strâns cu Marea Britanie, după Brexit, subliniind că negocierile viitoare vor sta sub semnul principiului potrivit căruia statele din afara blocului comunitar nu se pot bucura de aceleaşi drepturi pe care le au ţările membre UE.
Membrii Consiliului European au aprobat acordul în mai puţin de o oră de la începutul discuţiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.
Înaintea reuniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat: "Acest acord este varianta cea mai bună pe care putea să o obţină Marea Britanie. (...) Sunt trist pentru că momentul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană nu este un moment de jubilare, ci de adâncă tristeţe. Am făcut tot posibiliul pentru ca acest divorţ să decurgă în termeni amiabili, dar niciun divorţ nu este uşor".
Acordul de ieri a fost precedat de mai bine de 18 luni de negocieri intense, iar pentru a intra în vigoare documentul trebuie aprobat de Parlamentul britanic. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019.