Acţionarilor OMV Petrom li se va supune votului majorarea capitalului cu terenurile statului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 martie 2022

Acţionarilor OMV Petrom li se va supune votului majorarea capitalului cu terenurile statului

Acţionarii OMV Petrom (SNP) sunt convocaţi, în data de 27 aprilie, pentru aprobarea majorării capitalului social al companiei prin aportul statului cu terenuri în suprafaţă de 1.379 de hectare, pentru care s-au obţinut certificatele de proprietate, conform unui raport al producătorului de petrol şi gaze publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarilor li se va mai supune la vot ratificarea numirii expertului evaluator independent, Darian DRS SA, selectat de către companie în urma desfăşurării unei proceduri de achiziţie competitive, în vederea evaluării terenurilor ce constituie aportul în natură al statului.

De asemenea, acţionarii OMV Petrom vor mai avea pe masă autorizarea directoratului companiei ca, într-o perioadă de doi ani, să majoreze capitalul societăţii cu o sumă ce reprezintă maxim 50% din capitalul subscris existent format din (i) aportul în natură al statului şi (ii) aportul în numerar al celorlalţi acţionari/deţinători de drepturi de preferinţă, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă.

Conform legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (24/2017), pentru majorarea capitalului social al unei companii listate prin noi aporturi în natură, este necesar un cvorum al adunării de cel puţin 85% din capital, iar votul "pentru" să reprezinte cel puţin ¾ din drepturile de vot.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, ceea ce înseamnă că fără votul austriecilor majorarea capitalului societăţii cu terenurile ce aparţin statului nu poate fi realizată. În cazul în care votează "pentru", OMV trebuie să vină cu bani pentru a-şi păstra deţinerea majoritară în companie. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. care e logica?

    1. Logica e sa-si majoreze statul detinerile cu valoarea terenurilor care aparțin societatilor. Așa a stabilit legiuitorul că terenurile din patrimoniul societăilor aparțin doar unui acționar, ceilalți trebuind să vină cu bani de acasă pentru a sta la masă.

      au folosit terenurile statului fara a plati nimic ptr ele .

      Cu titlu gratuit.  

      Introduse in actiuni, ar insemna ca statul ar trebui sa fie in continuare actionar cu cota marita si atunci , si banii cuveniti ar fi altii. 

      Dar , intrebarea e care e situatia banilor din 2004 pana in 2022? 

      Care este suma obtinuta de OMV prin vanzarea activelor ( hoteluri , terenuri, masini , utilaje etc ) 

      Ar fi interesant sa stim unde au ajuns , aceste apartamente , terenuri si utilaje , cine le-a evaluat si mai ales ce sume s-au luat ? 

      Sunt implicati oameni din PETROM ? ( unii au sume fabuloase luate prin aceste manevre....) 

      Statul ar trebui sa ne spuina , care a trimis oameni in consiliile de suporaveghere .

      Cand o vedem pe Codruta si aici , nu numai in Bulgaria? 

      Terenurile sunt in patrimoniul societatii, dar nu sunt in capitalul social. Culmea e ca legiuitorul roman face o smecherie si considera ca dreptul de proprietate asupra acestor active ale societatii apartine statului roman. In mod normal patrimoniul societatii apartine - proportional - tuturor actionarilor. Adica majoaarea de capitala social ar trebui facuta cu titlu gratuit, numia că la noi - niște smecheri s-au gândit să-i mai taxeze o dată pe fraieri. Statul ca actionar ar trebui sa fie egal cu ceilalti actionari, nu??? Altfel în fiecare an mai vine cu o nazbatie si mai cere bani de la fraieri.

      Este o obligatie instituita prin legea 137/2002 si Petrom s-a privatizat in 2005, deci se aplica. bineinteles, OMV ar putea sa "fenteze" obligatia pentru ca este necesar votul a 75% dintre actionari pentru a se realiza un aport in natura, dar nu cred ca se va intampla, este vorba de 1300 hectare, deci suma este modica. chiar si asa, statul va primi actiunile nou emise, dar restul de mai mult de jumatate dintre actionari vor putea subscrie la 0.1 leu, deci nu este chiar asa de rau

      Daca terenurile sunt in patrimoniul societatii atunci ele apartin tuturor actionarilor SNP existenti pentru ca actionarii au si activul si pasivul unei companii.

      corect explicat

      Cred ca în 2004, au fost concesiuni către SNP, nu proprietăți.

      Deci, cu folosință gratuita... 

      Atunci, întrucât statul nu poate beneficia de ele, va trebui sa le bage valoarea în acțiuni.

      Dar mai înseamnă ceva , OMV va vinde din activele construite??? 

      statul e condus de tampiti

      După 10 ani de la privatizare Petrom trebuia sa facă acest lucru. Dacă Omv nu accepta, PA, sa plece sa ne lase!

    Probabil va fi o intelegere majorarea capital vs legea extragere gaze Marea Neagra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb