Acţiunile SIF5 au revenit la tranzacţionare

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 11 mai 2020

Acţiunile SIF5 au revenit la tranzacţionare

ASF: "Instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGA"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ca, începând de astăzi, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) să fie reintroduse la tranzacţionare, după ce fuseseră suspendate în data de 29 aprilie, se arată într-un raport al supraveghetorului pieţei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ASF hotărâse suspendarea titlurilor SIF-ului după evenimentele apărute la Craiova în data de 28 aprilie, cu ocazia adunării generale de bilanţ a societăţii, când unii investitori ai SIF-ului, între care reprezentanţii grupului format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi a unor fonduri de investiţii, nu au reuşit să intre în clădire, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.

În raportul de astăzi, ASF menţionează că şapte acţionari ai SIF Oltenia care votaseră prin corespondenţă, reprezentând circa 20,5% din drepturile de vot valide, s-au prezentat la sediul societăţii din Craiova, indicat în convocator, şi şi-au manifestat intenţia de participa fizic la lucrările adunării, dar au fost refuzaţi pe motiv că deja îşi exprimaseră votul.

Aceştia, altături de alţi unsprezece acţionari ai SIF Oltenia, care nu votaseră prin corespondenţă sau electronic, prin intermediul unor notificări adresate reprezentanţilor societăţii, au solicitat să li se permită accesul la adunare, pentru a participa şi vota asupra problemelor aflate pe ordinea de zi a adunării sau puse în discuţia adunării.

"În lipsa reacţiilor reprezentanţilor emitentului, au solicitat preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia să se prezinte în faţa sediului societăţii în vederea deschiderii acolo a adunării generale ordinare a acţionarilor, în condiţii de distanţare socială, cu respectarea prevederilor legale aplicabile şi au notificat că adunarea generală ordinară a acţionarilor SIF Oltenia va fi ţinută de acţionarii care au făcut notificarea, în cazul în care administratorii vor refuza să îşi îndeplinească atribuţiile", se arată în notificarea ASF.

Potrivit supraveghetorului pieţei, reprezentanţii SIF Oltenia aflaţi în sediul societăţii, cu excepţia vicepreşedintelui Critian Buşu, nu au dat curs solicitărilor exprimate prin notificările înaintate de cei optsprezece acţionari.

În aceste condiţii, la data de 28 aprilie, au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5.

În cea prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, între care distribuţia de dividende din profitul anului trecut, constituirea fondurilor necesare pentru investiţii, în special pentru derularea unui program de răscumpărare, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an şi situaţiile financiare ale SIF-ului din anul trecut.

În schimb, în cazul celei condusăde Cristian Buşu‚ce a avut un cvorum de 30,54%, au fost respinse toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi a AGA.

În plus, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga (care între timp şi-a dat demisia din funcţia de membru al board-ului societăţii) şi Ana Barbara Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei. De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.

Totodată, s-a aprobat încetarea mandatului lui Tudor Ciurezu, din poziţia de director general al SIF-ului.

Ambele rapoarte ale adunărilor au fost publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, iar supraveghetorul pieţei consideră că, în acest moment, investitorii sunt informaţi adecvat cu privire la hotărârile din 28 aprilie, conform notificărilor făcute publice.

În plus, ASF arată că instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGA şi că la nivelul supraveghetorului pieţeieste în desfăşurare o investigaţie cu privire la convocarea, organizarea şi desfăşurarea AGA, raportat la prevederile legale incidente în materie.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Asteptam ca ASF-ul sa-l elimine pe Ciurezu din piata de capital ca prea si-a batut joc de actionari, de lege, de piata, de ASF. Nea Ciurezu și ciracii lui au dat ei dispozitie peste noapte ca sa interzica actionarilor accesul la AGA ca asa au vrut muschii lor, ca sa nu-i dea afara actionarii prin vot. Cred ca Ciurezu se bazeaza pe slabiciunea ASF ! E de rasul galaxiei financiare ! Un mos de aproape 70 de ani face legea in piata de capital , peste noapte , si le da cu Flit actionarilor si ASF-ului , iar ASF-ul , timid , sta si se uita ca curca in lemne cand are in fata ditamai schema de fraudare a actionarilor SIF5:

    20.03.2020 - Data publicarii convocatorului pentru AGOA la SIF Oltenia. 

    26.04.2020 - Data fixata de Ciurezu in convocator ca data limita pentru revocarea sau modificarea votului transmis prin corespondenta de actionari pentru AGOA. 

    27.04.2020 - Ciurezu convoaca un consiliu de administratie la SIF Oltenia si, pe baza de muschi si multe bale de nesimtire, se decide ca la AGOA din 28.04.2020 nu au acces actionarii care au votat prin corespondenta. 

    27.04.2020 - Ciurezu publica un raport (cu 23 de ore inainte de AGOA) si comunica la punctul 3 ca este permis in sediul societatii doar accesul actionarilor care nu si-au exercitat votul prin corespondenta sau mijloace electronice pana la termenul prevazut in convocator. 

    28.04.2020 - Are loc AGOA lui Ciurezu cu interzicerea accesului actionarilor care au votat prin corespondenta. 

    Ce rezulta din succesiunea cronologica a evenimentelor de mai sus ? Ca nea Ciurezu a asteptat trecerea datei limita pentru revocarea votului (26.04.2020) ca sa decida la 27.04.2020 ca actionarii care au votat prin corespondenta nu vor avea acces la adunare, data la care votul lor nu mai putea fi oricum revocat pentru ca trecuse data de 26.04.2020 

    Deci nea Ciurezu a asteptat sa treaca data de 26.04.2020 ca actionarii care au votat prin corespondenta sa nu mai poata revoca votul lor, iar pe 27.04.2020 le interzice clar nelegal accesul la adunare actionarilor care au votat prin corespondenta, incat ei sa nu-si poata revoca votul si sa nu poate vota pentru atragerea raspunderii administratorilor SIF Oltenia , cum se anuntase anterior. 

    Dar, surpriza, in convocator nea Ciurezu a scris ca “De asemenea, in situatia participarii personale a actionarului in cadrul adunarii, voturile sau mandatele transmise anterior vor deveni nule.” Si, surpriza si mai mare, articolul 92 alin. 20 din Legea 24/2017 prevede clar ca “In situatia in care actionarul care si-a exprimat votul prin corespondenta participa personal sau prin reprezentant la adunarea generala, votul prin corespondenta exprimat pentru acea adunare generala este anulat. In acest caz este luat in considerare doar votul exprimat personal sau prin reprezentant.” 

    Iata ditamai frauda la drumul mare!!! 

    ASF-ul sa-i elimine pe banditii din piata de capital ! Afara cu asemenea specimene !!!

    1. Da' tu cati ani ai, mai, baragladino? Nu cumva tu esti chiar mai batrana, decat Ciurezu, babo? Cum iti permiti la varsta ta sa-ti ridici poalele-n cap?Te crezi sexy cu maruntisul pe care ti-l arunca Lakis sa latri? Curind o sa scheauni si-o sa-ti musti ranile, ca lupu'.

      Ce sa spun, ciurezu trebuia sa iasa pe tarla sa tina aga . O manea cu Salam și copilu minune nu voia dragoi ca sa dea bine la poza de grup. E ridicol. A cerut drăgoi! da de unde vine imperativul asta ca daca cere drăgoi sta piata drepți?! Asa scrie in stele?

      Ești usor de recunoscut după stilul isteric și țărănesc pe care îl abordezi fără excepție. Nu te mai agita, asta nu e povestea ta, nu ai nici un rol aici, absolut nici unul. Pune mâna și pregateste-ți un cv bun și mulțumește-i lui Lakis pentru anii în care ți-ai plătit facturile și ai trăit bine. Atât. Fii decenta, nu fi proastă, te rog eu!

    Las și eu aici urmatoarea informație: ciurezu a cotizat ani de zile pesedeului craiovean, în speță olguta. olguta a fost măritată cu wlassopol, pus în board ul ASF de către ea, pe vremea lui dragnea (fata finuta, ce sa zic). Se miră oare cineva ca ciurezu se bucură de această protecție a ASF? Eu personal nu, mai ales că urmează 2 runde de alegeri, locale si parlamentare, deci e nevoie de bani. Bani mulți. Uite un posibil fir de anchetă a autorităților competente, ca tot strigati voi aici "DNA sa vină să vă ia". Păi să vină, că ne-ati otrăvit viața si țara, pesedei ce sunteți.

    1. Pe cand un titlu in ziarul Bursa: "Dormi linistit, ASF-ule, Ciurezu cotizeaza pentru tine!". Pai nu ar fi corect si exact! Ce, aia de la ASF cred ca suntem prosti si nu ne prindem? Pana acum zbura acest Ciurezu care isi permite ghiolbanii de n-a auzit Bania! Sau ASF-ul zice ca ii mai da niste amenzi ca sa isi umple el buzunarele? Te pomenesti ca astia isi fac bugetul pe seama lui Ciurezu si a acolitilor sai ? Bai ASF-ule, tu chiar dormi, ma linistit?

      E puternic Wlassopol asta daca din funcția de neexecutiv i-a invins pe securistii de la SIF Banat Crisana SA conduși de Bogdan Dragoi, baiatul lui tata, apropiat al grupării Videanu și PNL.

      George, n-ai inteles nimic. Nici macar nu a clipit cineva in directia asta, s-a mers pe bune si pe cinstite. Sau crezi ca tati l-ar fi lasat pe Bogdan in stradă, sa-si bata joc un nimeni de el (asa cum e ciurezu, care e fix...)? Nu exista influență, presiuni, nimic. Nu aveau de ce sa faca, chiar au dreptate in speta asta. Nu mai pune botul la vrajelile tuturor fomistilor, care latra la comanda, de foame!

      Pe bune insemna ca ASF sa concerteze grupul care a derulat o AGA paralela si au redactat un proces verbal separat care echivaleaza cu o intelegere scrisa intrei ei in legatura cu emitentul SIF Oltenia SA. Daca aplici art.2 alin. 4 din legea 24/2017 si vezi ca au vrut intr-o intelegere privata sa schimbe majoritatea consiliului de administrație îi concertezi. Dar aici incepe rolul lui Dragoi care are mare trecere la ASF.

      George, îți inteleg punctul de vedere. Dar ASF insistă că ei au dreptate, că nu e concertare. O fi legislația în vigoare incompletă, interpretabila, perfectibilă. Oricum nu se mai rescrie acum, pragul e picat, problema e închisă. Case closed, vorba unui clasic în viața. Singurul care se agață cu disperare de subiect e ciurezu, care știe că nu va mai fi validat de acționari niciodată. Si știe si de ce. Dar asta nu-i scuza comportamentul golanesc, nici ilegalitățile pe care le comite, nici abuzul pe care îl legitimează în piața de capital. Și pe care le va plăti insutit.

    ASF considera ca investitorii ,,sunt informati adecvat'', prin intermediul a 2 comunicate care transmit decizii diferite?. De cand este aceasta o informare adecvata, pentru orice fiinta rationala?. Plus ca decizia de contestare in instanta este luata de catre o parte din investitori(cei care neputand intra au infiintat propria AGA, in strada) fiind deci o decizie a unei parti din cei care au intentionat sa-si exprime votul, deci nu poate angaja societatea, dupa cum cei admisi in locatia desfasurarii AGA, au derulat propria lor sedinta AGA. Si dupa ce se intampla aceste lucruri, o autoritate platita cu sume exorbitante pentru a asigura respectarea regulilor(legilor), declara ca prin cele 2 comunicate contradictorii, investitorii au fost informati ,,in mod adecvat''.

    De ce nu prezinți tu atotcunascatorule sponzorizarilesi plățile făcute de cCiurezu la PSD ,învață sa respecți legislația in vigoare dacă ai capacitatea de a citi și aintelege.Tu știi ce este interes societar?tu știi ce este interes de grup?tu știi ce este Agoa ,cum și unde și in ce condiții se desfășoară ?Tu ai avut măcar odată o responsabilitate socială?De ce nu ai curajul sa arați cel puțin un act neeconomic,lipsit de eficientă și realizat cu rea credinta de Sif Oltenia?

    1. Nu vreți voi să ne lăsați? Să ne scutiți, sa ne fie dor de voi? Să învățăm să trăim așa, fără să ne vegheati voi, fără responsabilitatea voastră socială (aici am râs cu poftă), fără "managementul" vostru profesionist, fără performanța voastră? Nu vreți voi să nu mai cheltuiți banii acționarilor, să vă duceți să munciti pe bune undeva? Hai nu ne mai faceți bine cu forța că nu e cazul. Lăsați, că nu trebuie să fiți voi Peeky bliders pentru SIF5. N-aveți legitimitatea sau pregătirea necesară.

      Iar despre ciurezu, NU MĂ TENTA. Că dacă îi deschid dosarul, v-o ia viața razna. Hai s-o lăsăm așa că oricum mă șterge ziarul dacă încep să scriu ce știu.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb