Compania americană de utilităţi PPL Corp. a decis să cumpere divizia de energie şi gaze naturale pe care o deţine societatea germană E.ON AG în SUA, pentru 6,7 miliarde de dolari, în numerar. Tranzacţia este cea mai mare de pe piaţa de profil, din ultimii doi ani şi jumătate.
PPL, al doilea producător de utilităţi din Pennsylvania, care urmăreşte să se extindă în afara statului în care operează, îşi va asuma datorii de 925 milioane de dolari în cadrul tranzacţiei şi, totodată, va primi beneficii din taxe de 450 de milioane de dolari. Compania americană va finanţa achiziţia prin vânzarea unor active non-strategice şi cu împrumuturi de la "Bank of America Merrill Lynch".
Divizia E.ON din SUA asigură servicii pentru circa 1,2 milioane de clienţi. Grupul german a cumpărat în 2002 divizia din SUA, iniţial numită "LG&E Energy" Corp., în cadrul procesului de preluare, pentru aproape 15 miliarde de dolari, a companiei britanice "PowerGen" Plc. Aceasta din urmă a plătit 3,2 miliarde de dolari pentru LG&E, în 2000.
Vânzarea diviziei americane a E.ON se va finaliza până la sfârşitul anului curent. Achiziţia acesteia va reduce câştigurile PPL în 2011 şi va genera profit începând cu anul 2013. PPL are 1,4 milioane de clienţi în Pennsylvania şi deţine o reţea de dis-tribuţie a electricităţii către 2,6 milioane de clienţi în Marea Britanie.
În ceea ce priveşte rezultatele E.ON, compania germană a anunţat că înstrăinarea diviziei americane îi va reduce câştigurile ajustate înainte de dobânzi şi taxe cu aproape 400 de milioane de euro în 2010, iar profitul net ajustat - cu circa 260 de milioane de euro.
"E.ON SUA nu ne-a mai asigurat prea mult spaţiu pentru dezvoltarea strategică viitoare", a declarat directorul executiv al E.ON, Wulf Bernotat, adăugând: "Cu PPL ca nou proprietar, angajaţii noştri din Kentucky vor avea un partener nou şi puternic, pe viitor. Pe de altă parte, E.ON câştigă, din această înstrăinare, o claritate mai mare în ce priveşte portofoliul şi un spaţiu valoros de creştere organică".
Vânzarea activelor din SUA face posibilă realizarea ţintei E.ON de înstrăinare a unor active de cel puţin 10 miliarde de euro (13,3 miliarde de dolari) până la finele lui 2010.