ACTIVISTUL NICUŞOR DAN: "Iohannis va susţine dezvoltarea ONG-urilor, dacă are instinct de conservare"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 8 ianuarie 2015

Anul trecut, cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a fost lipsa resurselor, după cum ne-a declarat Nicuşor Dan.

Anul trecut, cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a fost lipsa resurselor, după cum ne-a declarat Nicuşor Dan.

Pentru Klaus Iohannis este vital să producă dezbateri publice, pe teme importante, la care să participe ONG-urile, alături de partidele politice, ne-a declarat activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Domnia sa a precizat, într-un interviu pentru ziarul BURSA, că noul preşedinte va susţine dezvoltarea ONG-urilor, dacă are instinct de conservare: "Klaus Iohannis a câştigat mandatul prin mobilizarea extraordinară a societăţii civile, în sensul larg al termenului. ONG-urile sunt cele care reuşesc să structureze aspiraţiile acestei părţi a societăţii, deoarece partidele sunt rupte de mult de societate. Alternativa noului preşedinte la dezbaterile publice este să meargă pe mâna PNL - pe care îl cunoaştem - şi să fie contestat vehement de exact cei de care a fost votat".

Nicuşor Dan apreciază că agenda publică din acest an poate fi influenţată de ONG-uri prin proteste în stradă sau prin acţiuni în justiţie.

"Din păcate, cu puţine excepţii, presa nu mai funcţionează ca amplificator al acţiunilor simbolice ale ONG-urilor, cum o făcea în anii 2006-2009, motiv pentru care clasa politică a devenit indiferentă la solicitările de dialog ale societăţii civile", ne-a declarat domnia sa, subliniind că sunt necesare acţiuni mult mai directe, precum "strada" sau "tribunalul".

Nicuşor Dan ne-a vorbit şi despre realizările şi nereuşitele Asociaţiei pe care o conduce, în anul ce tocmai a trecut. Domnia sa subliniază că "Salvaţi Bucureştiul" a reuşit să supravieţuiască în 2014, "ceea ce nu este evident pentru un ONG care este, de cele mai multe ori, într-o luptă frontală cu autorităţile". Activistul consideră că cea mai mare realizare, de anul trecut, a Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" este consolidarea competenţelor în sfera juridică a urbanismului, construcţiilor, patrimoniului şi a protecţiei mediului.

"Am petrecut mult timp alergând de la un caz la altul, suntem aproape de o abordare sistematică, automată a cazurilor viitoare, cu o eficienţă mult mai mare", ne-a spus Nicuşor Dan, subliniind: "Un succes concret este hotărârea de demolare a construcţiei ilegale din Calea Dudeşti 94. Prin astfel de decizii şi prin mult aşteptatele condamnări penale ale funcţionarilor din direcţiile de urbanism vom pune capăt ilegalităţii şi dezvoltării urbane sinucigaşe a Bucureştiului".

Pe de altă parte, activistul consideră că cea mai mare nereuşită din 2014 este colaborarea cu autorităţile.

Nicuşor Dan ne-a explicat: "De la autorităţile din Bucureşti nu avem de mult nicio aşteptare. Cu autorităţile centrale am reuşit, în anii precedenţi, să avem colaborări punctuale pentru schimbări legislative, care să pună ordine în dezvoltarea urbană".

Domnia sa a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, despre care susţine că, anul trecut, ar fi adoptat o politică deliberată de încurajare a investiţiilor speculative şi a deciziilor arbitrare a autorităţilor locale - "o încurajare a bunului plac al baronilor locali".

Anul trecut, cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a fost lipsa resurselor, după cum ne-a declarat Nicuşor Dan. Domnia sa a adăugat: "Prin activitatea noastră încercăm să compensăm nefuncţionarea Inspectoratului de Stat în Construcţii, a structurilor de control din Ministerul Culturii şi din Ministerul Mediului, a Prefectului, a Parchetului. Am lucrat cu o echipă de 3 oameni permanenţi, când ne-ar fi trebuit 20. Multă lume ne-a criticat pentru implicarea în problematica gazelor de şist şi pentru, implicit, reducerea activităţii în Bucureşti".

În condiţiile în care companiile se laudă cu campanii de responsabilitate socială corporatistă în valoare de zeci de milioane de euro, activistul susţine că în ţara noastră nu există niciun jurist pe probleme de mediu, în niciun ONG autohton, cu excepţia celor doi specialişti ai Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

"Evident că activiştii din problematica gazelor de şist au venit la Asociaţie, iar noi nu am putut să nu ne implicăm într-o chestiune de care depinde apa potabilă, pe un teritoriu însemnat din ţara noastră", ne-a declarat Nicuşor Dan.

Pe de altă parte, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" are în plan o serie de proiecte pentru anul curent, conform sursei citate. "În primul dintre proiecte, învăţăm ONG-urile şi cetăţenii mecanismele legislative şi juridice în urbanism, construcţii, patrimoniu şi mediu, mergând până la acţiuni în justiţie", ne-a declarat Nicuşor Dan, afirmând că a fost deschis un call-center pentru consultanţă, iar site-ul central al proiectului este juristurban.ro.

În cadrul celui de-al doilea proiect, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" colectează, de la autorităţi, autorizaţiile, avizele şi documentaţiile emise, pentru o informaţie completă despre ce se construieşte şi ce se demolează în Bucureşti.

Totodată, Nicuşor Dan ne-a spus că, în acest an, va formula o serie de propuneri de modificări legislative sau de funcţionare a autorităţilor pe segmentele de urbanism, construcţii, patrimoniu şi mediu.

"Vom încerca să promovăm aceste modificări prin dialog cu autorităţile, dar este puţin probabil să fim invitaţi la dialog, aşa că vom încerca să obţinem decizii favorabile prin presiuni în stradă", ne-a precizat preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", subliniind că, în Capitală, există grupuri de cetăţeni revoltaţi de modul în care se dezvoltă oraşul şi, astfel, aceştia vor constitui o masă de presiune pe autorităţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da nu mai spuneti la nimeni:--)

    Vedeti ca nea Farragelu de la Ingliterra iesti foarte praud ca acum isi va finanta partaiul cu ajutorul hegifondurilior.Vorbiti cu pretinul Marky sa va puna o vorba la vulturul de mare cu ratza ingheare sa sara si el pe interval. Drept recompensa ii spuneti cum e sa fii actionar la o Firma din UE care e listata pe o piata reglementata. Pentru articolul dvs primiti distnctia Io Tee Pup! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb