Acuze grave în scandalul Cathedral Plaza

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 8 septembrie 2011

Acuze grave în scandalul Cathedral Plaza

Războiul dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi dezvoltatorul proiectului imobiliar Cathedral Plaza, Millennium Building Development, continuă la fel de intens, chiar dacă de la declanşarea lui au trecut mai bine de cinci ani. În conflict au fost antrenate între timp atât Primăria Sectorului 1, care a emis în 2006 autorizaţia de construcţie, cât şi Primăria Capitalei, care a cerut demolarea turnului. Curtea de Apel Suceava a decis, în luna iulie, definitiv şi irevocabil că imobilul a fost ridicat ilegal, astfel încât situaţia a devenit "explozivă".

Duelul se desfăşoară acum la nivelul comunicatelor de presă, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti acuzând dezvoltatorul că sfidează şi încalcă legea în mod flagrant: "Comunicatele şi ieşirile publice din ultima perioadă ale dezvoltatorului proiectului ilegal Cathedral Plaza dovedesc furia şi neputinţa acestuia. Furie pentru că gigantica înşelătorie numită Cathedral Plaza a fost desfiinţată de instanţele de judecată irevocabil, fără altă posibilitate de atac, iar "combinaţia" încropită cu primarul sectorului 1, arhitecta şefă a aceluiaşi sector (exercitând fără drept această funcţie) şi cu larga oblăduire a unor instituţii sau persoane puse în slujba banului, nu a interesului public, nu a reuşit. (...)

Furia şi neputinţa nasc violenţă, fie şi numai verbală, astfel încât beneficiarul acestui proiect ilegal s-a năpustit pe rând asupra Jus-tiţiei, calificând-o ca inconsecventă, deşi singura decizie favorabilă acestuia a fost cea de la Ploieşti, anulată ulterior de Curtea de Apel Suceava, apoi asupra Primarului general Sorin Oprescu şi, nu în ultimul rând, asupra bucureştenilor, pe care îi ameninţă că vor plăti ilegalitatea comisă chiar de acest dezvoltator. Adică, el a încălcat legea, iar alţii să plătească. Nu suflă niciun cuvânt însă despre declaraţia notarială prin care s-a angajat să nu solicite despăgubiri de la primarul sectorului 1, acesta anticipând la vremea respectivă (anul 2006, anterior autorizării nelegale) că lucrurile ar putea să ia o întorsătură proastă pentru proiectul ilegal. (...)

Marota vânturată cu obstinaţie că primarul general ar discrimina acest dezvoltator este contrazisă chiar de afirmaţiile sale, în sensul că are investiţii de peste jumătate de miliard de euro în Bucureşti. Ori, singura investiţie cu probleme este cea ilegală: Cathedral Plaza. (...) Şi pentru că Millennium Building Development nu are de luat bani, ci de dat bani, Arhiepiscopia Romano-Catolică va face demersurile necesare pentru recuperarea chetuielilor de judecată şi a daunelor produse în cei 5 ani de procese şi va acţiona astfel încât cei cu adevărat vinovaţi să răs-pundă în faţa justiţiei pământene, înainte de a răspunde şi în faţa celei divine".

De cealaltă parte, dezvoltatorul se pregăteşte de un nou proces, aşa cum anunţă tot într-un comunicat: "Millennium Building Development, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza, denunţă noul abuz al primarului Sorin Oprescu prin trimiterea < înştiinţării > prin care acesta somează Millennium Building Development să demareze procedurile de desfiinţare a clădirii situată pe strada General Berthelot nr. 11 - 15, din Bucureşti. (...) Gestul primarului general arată dispreţul acestuia pentru dreptul la proprietate privată, drept garantat de Constituţie. Domnia sa ştie foarte bine că < înştiinţarea > de demolare este un act nelegal, abuziv şi care nu poate avea efectul dorit de emitent. Demolarea construcţiei este în afara oricărei discuţii în absenţa unei decizii judecătoreşti. Prin urmare, Millennium Building Development va ataca în instanţă această < înştiinţare > prin toate mijloacele legale Millennium Building Development va depune plângere penală împotriva primarului general pentru abuz în serviciu şi va solicita municipalităţii, pentru actele abuzive ale primarului, daune în valoare de 70 de milioane de euro". "Meciul" a avut mai multe reprize în justiţie. Curtea de Apel Suceava a respins cererea de revizuire a procesului dintre Millennium Building Development (dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza) şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Iniţial, Tribunalul Dâmboviţa sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că "lipseau autorizaţiile legale", decizie care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât irevocabil în favoarea continuării construcţiei. Episcopia Romano-Catolică a formulat o cerere de revizuire în care a adus o serie de argumente împotriva proiectului, acţiunea fiind admisă şi rămânând definitivă şi irevocabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb