Reporter: Domnule Dumitru Popescu, în primul rând, vă mulţumesc pentru interviul pe care îl acordaţi ziarului nostru. Vă propun ca discuţia pe care o vom avea să abordeze ceea ce faceţi acum, în SUA, dintr-o perspectivă de antreprenor, care o dublează pe cea de om de ştiinţă, de cercetător. La finalul anului 2014, aţi relocat activitatea ARCA din România, în SUA. Departamentul pentru Dezvoltare Economică al statului New Mexico va investi 500.000 USD în Arca Space Corporation, iar oraşul Las Cruces vă va sprijini cu 55.000 USD. Care au fost punctele tari care au convins autorităţile americane să contribuie financiar la proiectul dvs.?
Dumitru Popescu: În Statele Unite există o politică foarte bine pusă la punct, de susţinere a iniţiativelor private din domeniul aerospaţial. Mai mult decât atât, New Mexico este un stat extrem de vast, în căutarea de oportunităţi creatoare de locuri de muncă. Autorităţile doresc să populeze spaţiul deşertic al statului, prin stimularea de proiecte care să crească economia locală. Totodată, Guvernul American, împreună cu antreprenori de notorietate, au exploatat posibilităţile statului New Mexico, creând unul din cele mai mare Spaceport-uri private din lume Acesta oferă spaţiu şi servicii logistice companiilor aerospaţiale care doresc să lanseze nave cosmice. În acest context, proiectele aerospaţiale ale ARCA SPACE sunt eligibile să funcţioneze cu acordul şi susţinerea autorităţilor americane. Notorietatea ARCA pe plan internaţional, misiunile complexe desfăşurate de organizaţia noastră de-a lungul timpului, capabilităţile organizaţiei, implicarea ARCA, timp de zece ani, în cele mai prestigioase competiţii americane de astronautică au convins că viitoarele noastre abordări şi proiecte sunt eligibile să aducă beneficii statului New Mexico.
Reporter: Prin statut, Arca Space Corporation este o organizaţie "pentru-profit", spre deosebire de statutul de organizaţie non-profit pe care îl avea ARCA, atât timp cât şi-a desfăşurat activitatea în România. Dacă am privi cercetarea în domeniul aerospaţial ca pe o afacere, apreciaţi că sunt inerente bugetele (costurile) mari, investiţiile semnificative? Ar putea un investitor să realizeze profit, chiar dacă ar avea de investit o sumă mai mică de bani? Întrebăm acest lucru cu gândul la cercetătorii (independenţi) din România, ale căror posibilităţi financiare, proprii sau atrase din alte surse, sunt reduse.
Dumitru Popescu: Industria aerospaţială este una din industriile de elită pe plan mondial. Aşadar, vorbim de bugete foarte mari. În condiţiile în care o companie aerospaţială cum este ARCA SPACE în prezent acoperă mai multe arii, cum este cea a proiectelor de rachete spaţiale, cea a dezvoltării de motoare rachetă sau cea a producţiei de roboţi aerieni, evident, investitorii primesc profit mare, chiar şi cu sume mai mici investite. Prin investiţii, investitorii primesc automat un procent din acţiunile companiei. În timp, valoarea acestora creşte, în funcţie de evoluţia financiară.
Reporter: În cazul proiectelor dvs., care sunt beneficiile economice scontate? Întrebarea noastră nu se referă la un câştig financiar direct, ci la efectele pe care le-ar putea genera în economia americană aceste proiecte.
Dumitru Popescu: Beneficiile economice constau în crearea de noi locuri de muncă, consolidarea strategiei statului american de a susţine şi mai bine iniţiativele private, creşterea economiei locale, experienţa colaborării în proiecte inovatoare tehnic şi cu potenţial de exploatare şi de către alţii.
Reporter: Cine sunt "clienţii" pe care îi vedeţi, acum sau într-un viitor mai îndepărtat, pentru Arca Space Corporation?
Dumitru Popescu: Clienţii noştri sunt atât entităţi private, cât şi de stat, departamente militare, de apărare, de supraveghere, universităţi, firme de aviaţie, companii de telefonie, de software.
Reporter: Care sunt riscurile afacerii pe care o conduceţi? Ce anume ar putea duce la un eşec al Arca Space Corporation?
Dumitru Popescu: Riscurile sunt aceleaşi ca în orice alt fel de companie. Eşecurile potenţiale ar fi cele organizatorice şi de gestiune.
Reporter: Prin ce este mai propice mediul activităţii de cercetare din SUA, comparativ cu cel din Europa? Sau chiar cu cel din România, deşi acesta este clar la un nivel calitativ şi cantitativ inferior?
Dumitru Popescu: Europa, din cauza lipsei capabilităţilor spaţiale, monopolului agenţiilor aerospaţiale de stat şi viziunii de cercetare, îşi păstrează poziţia obtuză de a nu încuraja proiectele de cercetare private. Problema esenţială este cea a mentalităţii. SUA, în schimb, sunt deschizătoare de drumuri şi piaţă de desfacere a inteligenţei. SUA oferă atât resurse nelimitate de spaţiu terestru şi aerian, cât şi resurse financiare, resurse tehnologice la discreţie şi orice alt fel de resurse posibile.
Reporter: Dacă nu excludeţi din start eventuale colaborări cu companii, instituţii publice sau organizaţii non-guvernamentale din România, v-aţi putea imagina proiecte prin care Arca Space Corporation şi astfel de entităţi româneşti să se sprijine reciproc?
Dumitru Popescu: Viziunea companiei noastre este de a exporta tehnologia produsă şi de a presta servicii pe plan mondial. Nu ne vom limita la comercializarea de roboţi aerieni sau de motoare rachetă, de exemplu, doar în SUA. Cu siguranţă, pentru proiectul AirStrato vom avea colaborări cu entităţi româneşti. Deja suntem în discuţii cu instituţii româneşti, interesate să achiziţioneze produsele noastre.
Reporter: Pe viitor, aţi putea lua în considerare, ca modalitate de capitalizare suplimentară, o listare a Arca Space Corporation pe vreuna dintre bursele lumii? La New York sau, poate, la Bursa din Bucureşti?
Dumitru Popescu: Sigur, luăm în considerare o astfel de evoluţie si vom exploata toate resursele de listare, în beneficiul ARCA.
Reporter: Vă doresc succes şi vă mulţumesc pentru interviu!
1. .Darmstadt este la fel de interesat
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 24.08.2015, 10:08)
Trebuie doar o documentatie mai laborioasa. Pe de alta parte in Europa s-ar face poate chiar mai usor rost de bani.De ce nu cereti bani de la Uniune pentru listare in Europa. Racheta o produceti dupa aceea la Aerostar.Nu uitati Insa a Pune in denumire cuvantul Brutal.
2. ARCA; sponsori multi, rezultate in Romania zero
(mesaj trimis de Micro în data de 18.10.2015, 19:09)
Nu au fost finantati mai departe pentru ca nu au avut rezultate viabile ... iar in state sunt doar cu o treapta peste un club de aeromodelism. Drona de acum este o jucarie. Promisiuni multe; rezultate zero
3. ARCA; sponsori multi, rezultate in Romania zero
(mesaj trimis de Micro în data de 18.10.2015, 19:10)
Nu au fost finantati mai departe pentru ca nu au avut rezultate viabile ... iar in state sunt doar cu o treapta peste un club de aeromodelism. Drona de acum este o jucarie. Promisiuni multe; rezultate zero