ADMINISTRATORII BVB, CENZURAŢI PRIN REGULAMENTUL DE FUNCŢIONARE, APROBAT DE ASF Sobolewski şi Anghel, singurii care se pricep la Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2015

Sobolewski şi Anghel, singurii care se pricep la Bursă

Directorii BVB pot fi acţionari la emitenţi, potrivit modificărilor regulilor interne

Responsabilităţile directorului general şi ale directorului general adjunct trebuie trecute în contracte

Cenzura Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a fost consfinţită oficial, prin modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare al instituţiei (ROF), aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe 17 iulie.

"Singurele persoane abilitate să facă declaraţii publice sau să furnizeze terţilor informaţii cu privire la activitatea Bursei de Valori Bucureşti sunt Preşedintele Consiliului Bursei şi Directorul General", adică Lucian Anghel, respectiv Ludwik Sobolewski, conform noului ROF.

Şi până acum exista un consens la nivelul conducerii BVB ca numai preşedintele şi directorul general să vorbească în numele instituţiei, însă, de acum înainte, abaterea va însemna încălcarea regulamentului.

ROF-ul anterior era mult mai permisiv, în sensul că puteau face declaraţii publice şi preşedinţii comisiilor speciale, cu privire la activitatea comisiilor, persoanele desemnate de Consiliul Bursei, cel de-al doilea director-conducător sau persoanele desemnate de directorul general-conducător al BVB.

Bursa a redactat un nou Regulament, încă din 2013, când director general era Victor Cionga, şi l-a transmis, de atunci, spre avizare la fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare, înglobată acum în ASF.

Între timp, ROF-ul a mai suferit unele modificări, după gustul lui Ludwik Sobolewski.

Astfel, directorul general a clarificat, prin noul regulament, faptul că directorii BVB pot deţine acţiuni la emitenţi, fapt care nu reieşea din ROF-ul anterior şi care le este interzis angajaţilor Bursei.

"Directorii BVB, în sensul Legii 31/1990, pot fi acţionari la emitenţi ale căror instrumente financiare sunt admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate sau pe sistemele alternative de tranzacţionare administrate de BVB, cu excepţia emitenţilor care au şi calitatea de Participanţi la sistemul de tranzactionare al BVB, cu respectarea Procedurii adoptate de către Consiliul Bursei în acest sens", se adaugă în noul Regulament.

Anul trecut, ziarul "BURSA" a scris că Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, nu avea voie să achiziţioneze acţiuni BVB, întrucât angajaţilor instituţiei nu le este permis să cumpere acţiuni din piaţă, potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF).

Atunci, Ludwik Sobolewski a susţinut că el nu este angajat BVB, având un contract de mandat, însă interpretarea sa a fost contrazisă de unii avocaţi.

Oare de ce a mai fost nevoie de noua prevedere în ROF, dacă interpretarea lui Sobolewski era corectă?

Totodată, decizia ASF de aprobare a ROF precizează că atribuţiile directorului general şi ale directorului general adjunct, desemnaţi conform Legii nr. 31/1990, care se regăsesc în fişa postului şi în contractul de mandat vor fi stabilite astfel încât să permită identificarea responsabilităţilor aferente fiecăruia dintre cele două funcţii.

Astfel, Consiliul Bursei va trebui să reanalizeze contractele celor doi directori, în condiţiile în care, în prezent, directorul ajunct are atribuţii preponderent în zona IT.

Potrivit ROF, directorul general exercită competenţe de: a) reprezentare, organizare, conducere şi cele privind administrarea curentă a Societăţii conform Actului Constitutiv, de stabilire a atribuţiilor, responsabilităţilor, obligaţiilor specifice fiecărui post din cadrul BVB, inclusiv pe cele de angajare, concediere şi salarizare a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şi pentru BVB pe bază de contract individual de muncă, denumite în continuare "angajaţi", prevăzute în actele normative incidente; b) autorizare a agenţilor pentru servicii de investiţii financiare ca agenţi de bursă/agenţi de derivate; c) sancţionare sau instituire de măsuri cu caracter preventiv asupra Participanţilor la sistemul de tranzacţionare al BVB şi asupra agenţilor pentru servicii de investiţii financiare autorizaţi ca agenţi de bursă/agenţi de derivate; d) urmărire a respectării regulilor şi procedurilor pieţelor reglementate / sistemelor alternative de tranzacţionare de către Participanţii la piaţă; e) informare imediată a ASF cu privire la orice neregulă sau disfuncţionalitate în cadrul sistemului de tranzacţionare.

În schimb, directorul general adjunct exercită inclusiv următoarele competenţe, conform regulamentului: urmărirea respectării regulilor şi procedurilor pieţelor reglementate / sistemelor alternative de tranzacţionare de către participanţii la piaţă; sancţionarea sau instituirea de măsuri cu caracter preventiv asupra Participanţilor la sistemul de tranzacţionare al BVB şi asupra agenţilor pentru servicii de investiţii financiare, autorizaţi ca agenţi de bursă / agenţi de derivate; informarea imediată a ASF cu privire la orice neregulă sau disfuncţionalitate în cadrul sistemului de tranzacţionare.

Directorul general adjunct este angajat al Societăţii, potrivit regulamentului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Bursa de 2 lei regulamente de 1 leu si directori de 0 lei.

    1. Si-au infipt bine ghiarele. Pana sa ne dam seama ca personajul asta suspect, polonezul, are alta agenda decat dezvoltarea BVB, ne-am trezit cu bursa la pamant. Lasa ca intre timp se dezvolta altele in regiune, iar noi, cautam sa inventam indicatori de performanta pt a justifica banii scursi.

      Corect. Sa-i dam bonus pentru: inchiderea derivatelor, batista pe tambal la CCP, diluarea profesionalismului echipei prin concedieri vs angajari, destabilizare grup BVB in relationarea BVB-DC-CCB, reprezentare internationala defectuoasa (a fost cineva sa vada ce vb asta despre noi inafara? Numai balarii). Aaa, dar ce conteaza astea cand a reusit sa cosmetizeze site-ul si

    mare lucru daca polonezul vrea sa se asigure ca poate cumpara legal actiuni la bvb ... inseamna ca se pregateste pentru o evolutie miraculoasa (emintenti de calitate, multi investitori si volume substantiale) ... sau habar n-are sa faca o minima analiza

    1. Ciinele moare de drum lung si proztul de ideea ca schimba ceva. Faliment la BVB e viitorul tata

    BVB este intepenita de indivizi ca cei numiti anterior! Lipsa de lichiditate, lipsa de investitori, si cei care sunt fac tranzactii minuscule, lipsa de strategie si perspectiva de dezvoltare!Este absolut RUSINOS ce se intampla la BVB!!!

    1. Bolovanii de gitul bvb sint teparii si jepcarii de la sifoane si din brokeraj. Vezi harinvest si ssif broker

    Iata ca mai cade o "bariera " din dezvoltarea pietei de capital din Romania. Regulile sunt pentru catei !

    Este clar ca nu aveau voie sa cumpere si intocmai ca infractorii de la sifuri care au depasit pragul si acum dupa ce au spoliat sifurile vor sa intre in legalitate, si DG cu CEO de la BVB si-au dat mana cu ASF sa intre in legalitate. 

    Este un exemplu negativ la fel si cu listarile astea cu cantec de la bvb pe piata xzero. 

    Ar trebui DEMISIA pt ca e clar ca BVB dispare cu astfel de realizari. In anul in care BVB implineste 20 de ani de la reinfiintare realizarea conducerii din acest an aniversar este ca va musamaliza acest caz fraudulos de folosire a institutiei BVB pentru foloase personale ale CA.  

    Poate ar trebui o AGA pentru magaria asta la care lucreaza CA de ani de zile ! Nu-i mare lucru daca polonezul si alti soldatei de carton cumpara actiuni dar este magarie la adresa BVB chiar in an aniversar. 

    Dati-va demisia si daca ceea ce faceti este bine actionarii va vor realege ! 

    Sau merteti pe principiul lui "balteanu" si al politicienilor " daca nu este bine ne vor taxa la urmatoarele alegeri ! "

    Sub " reglementarea" ASF Depozitarul impreuna cu BVB au devalizat in 13-15 noiembrie Harinvestul! Iar banii si actiunile au rama la BCR! Grup infractional organizat pentru care ASF nu are colti !!!! Se aude DNA ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb