ADRIAN CÂCIU: "Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale este atins"

S.B.
Politică / 26 februarie 2023

"Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale este atins"

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat duminică, la Prima News, că obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, pentru că acest procent a scăzut în ultimii trei ani, informează news.ro.

El a mai afirmat că ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea discuţii cu Comisia Europeană, săptămâna viitoare şi a precizat că în martie se adoptă această lege a pensiilor speciale în Parlament.

Ministrul Finanţelor a declarat că pensiile speciale, în acest moment, reprezintă 0.8% din PIB, pentru că sunt pensiile militare care reprezintă aproape 11 miliarde de lei în 2023 şi restul 1,4 miliarde, magistraţi şi celelalte categorii.

"Sunt 12 miliarde de lei, dar această pondere a cheltuielior cu pensiile speciale scade de 3 ani de zile. În 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % în 2021, 0.84% în 2022, iar anul acesta închidem cu 0.78%", a spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că, în discuţia cu pensiile speciale, deşi se discută de scăderea cheltuielor, această scădere este realizată, iar problema o reprezintă "celelalte elemente din jalon, o parte de contributivitate, vechime mai mare în muncă, care sunt cuprinse oarecum în proiectul dezbătut de Banca Mondială".

"Raportul Băncii Mondiale l-am primit şi eu ieri, vreau să îl citesc în amănunt, astfel încât săptămâna viitoare înţeleg de la domnul ministru Budăi că are o discuţie şi cu Comisia Europeană, pe care variantă, din ce recomandări mai face, din raport", a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a menţionat că "legea guvernului este în regulă, răspunde la jalon, dar e posibil să mai fie câteva tuşe de făcut".

"Scopul este ca jalonul să treacă, să fie îndeplinit. Vorbim şi de ipocrizie politică, Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, ce vrem să obţinem? A, vrem o reformă a pensilor speciale, să discutăm ce ar fi însemnat ea. Reformele acestea se puteau face şi fără PNRR, dacă voiam să le facem", a declarat Câciu.

Întrebat care este calendarul adoptării legii, ministrul a răspuns: "Cred că în martie se adoptă această lege în Parlament".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. adica ati marit sleahta specililor si cu grefieri, primari, viceprimari.....citi ani va mai da Bruxelles bani pt pensii speciale, via PNRR.??

    Asta nu stie nici aritmetica si e ministru finantelor!! Pe cine crede ca prosteste cu "scaderea" cheltuielilor cu pensiile nesimtitilor? Si mai si recunoaste ca NU VOR reforma pensiilor nesimtite.

    Vreți o țară ca afară? Aderarea la NATO s-a votat zdrobitor de către 87% dintre cetățeni printr-un referendum. Suteți în siguranță sub umbrela NATO? Acum, toate angajamentele de natură salarială și de pensii pentru militarii țării, asumate prin aderarea la NATO, trebuie respectate!

    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO: 

    Turcia 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; 

    - Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului 

    Italia 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut; 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut; 

    - Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut. 

    Ungaria 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut; 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut; 

    - Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut. 

    Belgia 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu. 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu. 

    - Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu. 

    Franţa 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); 

    - Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); 

    Germania 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; 

    - Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; 

    Marea Britanie 

    - Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;  

    - Militarii beneficiază de pensii militare de stat; 

    - Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani; 

    - Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu. 

    [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%]. 

    Olanda 

    - Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu. 

    Polonia 

    - Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); 

    - Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); 

    - Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); 

    S.U.A. 

    - legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile; 

    - pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar; 

    PENSIA MILITARA MEDIE IN UNELE STATE MEMBRE NATO 

    Pensionarul militar român are o pensie medie de 650 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună 

    Un singur lucru există în lume care nu poate fi cumpărat: Viața. Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă militarilor care își sacrifică viața, conform Jurământului militar depus, pentru binele comun. Așa arată un stat slăbit de evaziune și corupție, o țară distrusă de către cei care fac politică de 32 de ani. Dar țară, țară, vrem ostași!

    Desfiinţaţi tot: Armată, Poliție, Jandarmerie, Pompieri, pensii şi salarii. Desfiinţaţi-ne şi pe noi. Reinventaţi legiunile și cohortele locale.

    Armata de rezervă nu ar fi ciuca bătăii unor grupuri de interese neomarxiste dacă existența ei nu ar fi vizată. Vezi peste tot, atacuri abjecte și pline de mânie proletară. Militarii sunt tocați în malaxorul pensiilor speciale. De către politicieni, mass media sau simple lichele care-i invidiază că nu au avut curajul să fie ca ei.  

    Din vremea Imperiului Roman militarii din statele europene și nu numai au pensii militare garantate de stat. O compensație la care speră un tânăr când acceptă să renunțe la unele drepturi și libertăți constiuționale și să-și sacrifice viața sa, a familiei sale, pentru apărarea țării: perspectiva unor venituri decente pentru sine, sau familie după moarte. Sau ar trebui să moară ca proștii?  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb