Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat vineri, la Antena 3 CNN, că trebuie să venim cu o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţa asigurărilor, o diversificare a jucătorilor şi mai mult decât atât o întărire a acestor reglementări, pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie, el comentând decizia ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România, informează news.ro.
Ministrul a mai spus că vor fi discuţii inclusiv cu Parlamentul, chiar săptămâna viitoare iar Autoritatea va veni cu mai multe soluţii din care să aleagă pe cele mai bune.
"La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România, soluţii care pot cuprinde diverse căi de acţiune, pe de o parte pentru cei asiguraţi la compania care a fost sancţionată de către Autoritate (..) deoarece este instituţia care reglementează şi monitorizează şi gestionează această piaţă, iar în funcţie de soluţiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluţii cu care să vină, astfel încât românii să fie protejaţi", a spus ministrul Finanţelor.
El a arătat: "Toţi vedem că preţurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari şi cred că trebuie să venim cu o serie de soluţii care să conducă la o scădere a preţurilor pe piaţă, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta şi mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie.
"Oricare din soluţiile cu care statul va veni în sprijinul cetăţenilor va trebui însoţită în acelaşi timp de un plan de acţiune foarte bine asumat care poată să ducă la o reglementare mai corectă a pieţei de asigurări, astfel încât la finalul intervenţiei, piaţa de asigurări să fie una care ăs nu mai permită apariţia unor astfel de sincope, pentru că putem rezolva temporar o problemă de piaţă, ca guvern, pentru că avem acest atribut, dar dacă în acest timp nu se rezolvă problemele structurale ale pieţei şi aici nu este vorba doar de a face o companie de stat (..) ci cea mai importantă este stabilirea unei cote de piaţă maximale", a arătat Câciu.
Ministrul Finanţelor a precizat că probabil că vir fi discuţii inclusiv cu Parlamentul, "pentru că şi Parlamentul trebuie să se implice şi să găsim soluţii astfel încât pe termen mediu, pentru că avem o problemă temporară şi aşa vreau să rămână, temporară, în această perioadă noi trebuie să luăm nişte măsuri ca pe termen mediu românii să nu se confrunte pe de o parte cu sincope de acest gen şi pe de altă parte cu preţuri care au ajuns într-o zonă total nerezonabilă",
Întrebat cât timp va aştepta soluţii de la ASF, Câciu a răspuns: "Eu cred că săptămâna viitoare putem să avem aceste discuţii, din ce înţeleg şi la Parlament vor fi astfel de analize cu conducerea ASF, săptămâna viitoare Autoritatea va veni cu mai multe soluţii din care să alegem pe cele mai bune. Nu sunt doar soluţii pe termen scurt, nu vreau să vindem iluzii că se rezolvă o problemă dacă noi acţionăm doar pe termen scurt. Pe termen scurt putem să rezolvăm o situaţie dar dacă la final ne vom întâlni cu aceleaşi probleme nu vom rezolva pentru cetăţeni nimic".
Adrian Câciu a menţionat că "statul trebuie să aibă mai mult curaj atunci când legiferează atribuţiile Autorităţilor de reglementare, care au o anumită autonimie dar evident că funcţionează în baza unor legi prin care Parlamentul, Guvernul le acordă atribuţii acestor instituţii".
"Eu cred că trebuie să fie mai multă reglementare, dar nu în sensul negativ, ci pentru astfel de situaţii, să nu se mai întâmple. Dacă noi avem această situaţie în asigurări, anul trecut am avut-o în energie, răspunsul este lipsa diversificării piesei, adică nu avem destui jucători. Vedem preţurile care cresc, jucători care dispar şi atunci este o sincopă şi trebuie să acoperi, sunt elemente la care trebuie să medităm, noi, decizonalii, împreună cu autorităţile de reglementare şi legislativul, Parlament, ca aceste lucruri, le rezolvăm pe termen scurt, dar până la finalul anului trebuie întărită această legislaţie. La fel, şi modul de raportare şi monitorizare a pieţelor, astfel încât ca consumatorii să fie totdeauna informaţi asupra situaţiilor din piaţă", a spus Câciu.
Întrebat de ce nu s-a plafonat preţul la falimentul City Insurance, ministrul Finanţelor a spus: "Pentru că vorbeam de autorităţile de reglementare, am omis şi Consilul Concureţei. Consiliul Concureţei în acel moment nu a dat aviz, inclusiv Consiliul trebuie să se implice mai mult, în pieţe, iar acolo unde nu are reglementare să vină şi să solicite nevoia de a fi împuternicit. Dacă anul trecut nu s-a întâmplat acel act normativ este pentru că avizul Consiliului nu a existat, nu a mai venit, s-a refuzat".
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă vineri ASF. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2023, 06:29)
1- Schimbarea total;a a ASF- management, salariati , mod de lucru
2- schimbarea totala a Min . Finante- dare afara ministru , 50% salariati, judecarea lor
3- schimbarea lui Johanis
4-Schimbarea USR, PSD, PNL
5-darea afara a lui Gorghiu , Ciolacu
6-Infiintarea unui tribunal al politicienilor de duopa 90... la Targoviste.Pedepsele pentru ei majorate cu 50%
Vrei in politica , platesti cu 50% mai mult daca furi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2023, 12:53)
Trebuia caciu ca ministru de fin sa trimita niste oameni calificati(am inteles ca cei de la asf nu prea-s calificati), sa verifice toate firmele de asigurari rca , dupa falimentul city de anul trecut. Poate nu se ajungea aici(inca un faliment si mariri ridicole de taxe rca).
Acum solutia ar fi gasita o firma care sa preia euroins, cu tot cu polite si clienti, pe un leu dc intr-adevar e falita ca sa nu se mareasca preturile rca. Altfel dc dispare 31% din oferta, clar ca ceilalti vor profita si vor scumpi.