ADRIAN SIMIONESCU, VIENNA INVESTMENT TRUST: "Sobolewski confundă cultura pieţei de capital cu cea a instituţiilor de stat"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 aprilie 2014

"Sobolewski confundă cultura pieţei de capital cu cea a instituţiilor de stat"

"Depozitarul a avut o problemă de comunicare cu participanţii"

Decizia privind achiziţionarea unui nou sistem IT la Depozitarul Central - care a creat disensiuni între conducerea instituţiei şi Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB - s-a mutat, acum, în Adunarea generală a Bursei de Valori, întrucât un grup de acţionari a cerut completarea convocatorului.

Solicitarea a fost depusă de "Raiffeisen Capital&Investment", "Vienna Investment Trust", "Rombell Securities", "Eastern Securitites", "BRD Group Societe Generale", "Eldainvest" şi "Raiffeisen Asset Management", iar grupul propune ca DC să fie mandatat să facă selecţia softului.

Trei dintre aceşti acţionari au reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al DC.

Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust şi administrator al Depozitarului Central, dezvăluie, în cadrul unui interviu, despre cum a perceput derularea Adunării Generale de la Depozitarul Central şi atitudinea reprezentantului acţionarului majoritar. Domnia sa ne-a vorbit şi despre importanţa unui nou soft la DC şi despre pregătirile, dar şi despre erorile, făcute până acum de această instituţie.

Reporter: Cum explicaţi faptul că SIF Moldova apare pe cererea de completare a convocatorului AGA al BVB, deşi nu a semnat cererea, iar Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a declarat că nu a discutat cu membrii grupului de acţionari?

Adrian Simionescu: A fost o confuzie. SIF Moldova şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul cum a decurs adunarea generală la Depozitarul Central (n.r. de la finalul lunii martie), a adresat câteva întrebări reprezentantului acţionarului majoritar, domnului Ludwik Sobolewski, nu a primit nici un răspuns, ba chiar s-a consemnat refuzul.

Astfel , în discuţiile informale de după Adunarea Generală, părea oarecum a fi susţinător propunerii ca problemele dezbătute (n.r. achiziţionarea unui nou soft la Depozitarul Central) să fie incluse pe ordinea de zi AGA BVB, astfel încât decizia să fie luată de acţionarii grupului. Aşa a fost inclusă pe listă. Eu personal nu am vorbit cu ei şi nu ştiu nici dacă alţi iniţiatori au făcut-o. Ce a declarat domnul Ceocea este perfect real. Nu a discutat nimeni cu dumnealui, nu neapărat pentru că eram convinşi că nu ar fi participat, ci pentru că reuşisem să strângem cele 5% necesare şi, probabil, nu a mai făcut nimeni eforturi să mai caute şi alţi acţionari. Ne cerem scuze, noi, iniţiatorii, printre care mă număr, dacă s-a creat o confuzie în legătură cu SIF Moldova.

Reporter: Nu puteaţi reface cererea, ca să nu se mai creeze această confuzie?

Adrian Simionescu: Nu mai puteam să o refacem pentru că totul s-a derulat într-un timp foarte scurt. Nu mai era timp să colectăm, pe aceeaşi pagină refăcută, toate semnăturile, ştampilele, certificatele constatoare de la acţionari şi, atunci, faptul că SIF Moldova a rămas pe lista iniţială fără semnătură şi fără ştampilă este total nerelevant.

Reporter: Cererea acestui grup de acţionari reflectă disensiunile dintre conducerea BVB şi cea a Depozitarului Central, pe tema achiziţiei unui nou sistem IT. Cum vedeţi acest conflict şi ceea ce s-a întâmplat la AGA de la Depozitarul Central, unde Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, care convocase AGA, s-a abţinut la vot pe subiectele pe care le propusese?

Adrian Simionescu: Pentru mine, ca adiministrator, a fost cea mai stranie Adunare Generală la care am participat şi credeţi-mă că, în 24 de ani de activitate, am participat la foarte multe.

În primul rând, nu am înţeles şi îmi este foarte greu să înţeleg cum acţionarul majoritar, reprezentat de Ludwik Sobolewski, solicită convocarea AGA, înscrie pe ordinea de zi punctele pe care dorea să le discute - Consiliul de Administraţie a completat un singur punct de pe ordinea de zi, cu cerinţa de vot -, nu s-a prezentat la prima convocare - nu este atât de grav, aceasta este practica la noi -, dar la a doua s-a abţinut sau nu a votat în nici un fel. De altfel, acţionarii minoritari prezenţi la Adunare au încercat să obţină un răspuns din partea acţionarului majoritar. Din păcate, răspunsul nu a venit, ba au fost chiar câteva remarci destul de jignitoare la adresa tuturor şi o atitudine, din punctul meu de vedere, extrem de autoritară, destul de anormală venind din partea acţionarului majoritar, în piaţa de capital din România.

Tot timpul am acuzat atitutdinea acţionarilor majoritari, tot timpul au fost probleme în deciziile pe care şi le-au impus, prin care uneori au prejudiciat acţionarii minoritari. Acesta este unul dintre motivele pentru care piaţa noastră arată cum arată.

Cu atât mai mult este de neconceput ca Bursa, ca fanion, entitatea care ar trebui dată drept exemplu, să vină cu o asemenea atitudine. Mie, personal, nu mi-a plăcut şi sper ca, la un moment dat, să primesc, totuşi, o explicaţie pentru ce s-a petrecut acolo.

Din discuţiile pe care le-am avut cu unii membri ai Consiliului de Administraţie al Bursei, am înţeles că ei nu ştiau despre aceste probleme, nu au fost informaţi. Nu este vina mea şi nu este vina nimănui, bănuiesc că reprezentanţii aleşi de ei nu le-au comunicat aceste chestiuni. Noi am venit pregătiţi cu documente. Astfel, cu atât mai mult, se impunea ca subiectele care sunt de importanţă majoră pentru piaţa de capital să fie dezbătute pe larg în Adunarea Generală a Bursei, ca toţi acţionarii să ştie ce îi aşteaptă.

Este o decizie strategică. Domnul Sobolewski, de când a fost numit director general, a apărut cu foarte multe declaraţii. Din toate reiese dorinţa de a face schimbări, de a moderniza piaţa, de a aduce investitori, dar concret, în afară de declaraţii, nu am văzut nimic. Am văzut "avioane" care stau la sol şi nu mai zboară sau care zboară, dar nu le vede nimeni. Am văzut poveşti, dar nimic concret.

Depozitarul Central, pe de altă parte, ca entitate a Grupului BVB, de mai mulţi ani, s-a implicat în câteva proiecte majore, care practic, conduc la modernizarea completă a infrastructurii post tranzacţionare, dar evident, strâns legate şi de partea de tranzacţionare. Aş enumera trei dintre ele - contrapartea centrală, sistemul de software şi de hardware al Depozitarului şi programul Target2 Securities (n.r. T2S - serviciul unic paneuropean de decontare transfrontalieră).

Cele trei programe majore sunt arhicunoscute probabil de toată piaţa de capital şi de investitori. Nu accept ca acum să vină cineva şi să spună că nu a ştiut despre ce este vorba sau că nu a fost informat, câtă vreme, de mai mult de patru ani de zile, se discută despre ele. Este adevărat că la conducerea Bursei s-au perindat mai mulţi directori generali, dar consider că activitatea unei instituţii bine organizate nu trebuie să fie afectată de schimbarea unui om.

Reporter: Aţi spus că a existat o fractură în comunicarea cu Consiliul Bursei.

Adrian Simionescu: Mai mulţi membri din Consiliul Bursei au declarat că nu au fost informaţi şi nu ştiau aproape nimic din discuţiile pe care le-au avut executivii celor două entităţi, respectiv Adriana Tănăsoiu cu domnul Ludwik Sobolewski, şi nici din discuţiile avute de preşedintele Depozitarului Central (n.r. Cristian Agalopol) cu Ludwik Sobolewski sau cu Lucian Anghel, preşedintele Bursei. Din păcate, le-am explicat că nu este treaba noastră să îi informăm, trebuie să ceară ei socoteală, ca membri ai CA, colegilor lor.

Reporter: Aţi mai spus că Ludwik Sobolewski a făcut remarci jignitoare. La ce v-aţi referit?

Adrian Simionescu: Toată atitudinea sa mi s-a părut jignitoare, nu numai faţă de membrii Consiliului de Administraţie, ci faţă de toţi cei prezenţi, inclusiv acţionarii minoritari. Pe lângă atitudinea superioară pe care am văzut că o practică în toate situaţiile, nu numai în Adunarea Generală, a făcut remarci jignitoare la adresa Consiliului de Administraţie, de genul: "Terminaţi cu teatrul!". Cred că asemenea remarci nu se fac într-o Adunare Generală la care au participat reprezentanţii unor acţionari, care sunt şi acţionarii semnificativi ai Bursei de Valori Bucureşti şi care reprezentau investitori şi emitenţi listaţi pe Bursa de Valori Bucureşti. Nu în Polonia, nu la Londra, nu la Vaslui.

Reporter: Este adevărat că Ludwik Sobolewski a solicitat includerea pe lista de posibili provideri IT a unui nume în plus, după ce Depozitarul încheiase procesul de selecţie?

Adrian Simionescu: Da, este adevărat. Depozitarul Central a găsit firesc să răspundă solicitării, deşi procesul de selecţie se încheiase şi era destul de evident că se vicia rezultatul. Totuşi, cererea venea de la acţionarul majoritar. Cel puţin, aşa ştiu, că dumnealui reprezintă acţionarul majoritar. Atunci, era firesc să o luăm în calcul. Din păcate, oferta providerului de soft recomandat de domnul Sobolewski era departe chiar şi de cele mai proaste oferte pe care noi le analizaserăm anterior. Ca urmare, recomandarea Consiliului nu a putut să fie cea pe care şi-ar fi dorit-o domnul Sobolewski, ci a fost cea care, din punct de vedere tehnic, financiar şi al timpului de implementare, a obţinut cel mai mare punctaj.

Reporter: Cum a motivat directorul general al BVB această solicitare?

Adrian Simionescu: Oficial, nu a motivat-o în niciun fel. Neoficial, am înţeles că şi-ar fi dorit să implementeze acel sistem şi la Bursa din Polonia şi nu a reuşit, poate reuşeşte să-l implementeze aici.

Reporter: Aveţi motive să credeţi că fie Ludwik Sobolewski, fie cineva din conducerea Depozitarului Central, ar avea vreun interes personal în selecţia soft-ului DC?

Adrian Simionescu: Motive am, pentru că nimeni nu vine să facă o propunere, dacă nu are un interes. Nu am dovezi sau nu ştiu la ce s-ar putea circumscrie interesul respectiv, dar este firesc ca cel care face o propunere să aibă şi un anumit interes. Din păcate, nu cunosc acel interes - al nimănui, nici din Depozitar, nici din Bursa de Valori.

La Depozitar, a avut loc un proces de selecţie.

În momentul în care s-a luat decizia ca Depozitarul să îşi aleagă un provider de software, cu un hardware adecvat, s-a făcut o selecţie cu toţi cei care au trimis, de-a lungul timpului, oferte pentru astfel de produse Depozitarului Central. S-a întocmit o listă de criterii tehnice, care erau cele mai importante - o listă de peste 90 de pagini -, i s-a solicitat ofertă inclusiv Bursei de Valori Bucureşti, având în vedere că o parte din softul pe care Depozitarul îl foloseşte vine de la BVB. Bursa ne-a transmis că nici nu poate răspunde în timpul cerut şi nici nu crede că este capabilă să dezvolte un astfel de soft - răspuns în scris, înregistrat la Depozitar. Ceilalţi ofertanţi au răspuns şi, pe baza acelor criterii şi a considerentelor economice, Consiliul a ales un provider pe care l-a recomandat către Adunarea Generală. Pe parcursul selecţiei, a mai fost un provider care ne-a rugat să îl luăm în calcul, dar am considerat că nu este firesc pentru că se viciază rezultatul selecţiei. Însă, când domnul Sobolewski a solicitat, am înţeles că sunt ceva criterii mai largi pe care le urmăreşte Grupul BVB, în cooperarea cu acel provider, şi am decis că vom încerca să îl luăm în calcul. Nu a oferit, de la început, toate informaţiie, însă pe parcurs le-a completat. Cu toate astea, preţurile pe care le solicitau şi lipsa unor răspunsuri tehnice şi a unor garanţii ne-au făcut să nu includem acest provider în propunerea pe care Consiliul urma să o facă acţionarilor.

Reporter: Ce criterii mai largi urmăreşte BVB în colaborarea cu acel provider?

Adrian Simionescu: Trebuie să îl întrebaţi personal pe domnul Sobolewski.

Reporter: În ce fel s-a luat decizia achiziţionării unui nou soft la Depozitar?

Adrian Simionescu: Decizia achiziţionării unui nou soft nu s-a luat acum. Discuţiile au început în urmă cu vreo patru ani, când director general la Bursă era domnul Valentin Ionescu.

Reporter: A avut loc o Adunare Generală, pentru această decizie?

Adrian Simionescu: Nu. Au avut loc doar discuţii, în lumina noilor reglementări ale Uniunii Europene. Din păcate, s-a făcut o oarecare confuzie, cum că aderarea la T2S ar necesita acest nou soft şi lucrurile nu stau aşa. Noul soft oferă toate condiţiile pentru T2S, dar cred că nu reprezintă nici 30% din totalul funcţionalităţii lui. Restul este necesar existenţei în continuare pe piaţă a Depozitarului Central şi, implicit, a unei pieţe de capital în România. Pentru că toate modificările care au loc la nivel european ne impun schimbări locale, pe care nu le putem face cu actualul soft. În momentul de faţă, softurile pe care Depozitarul le foloseşte sunt de la diverşi provideri, care acoperă bucăţi din activitatea pe care Depozitarul o desfăşoară. Din păcate, încă multă muncă se face manual. Această muncă manuală induce o serie de riscuri enorme în sistemul de post-tranzacţionare şi ele trebuie eliminate. De aceea, discuţiile au început demult, dar niciodată nu s-a luat o decizie concretă. Din păcate pentru Depozitar şi pentru piaţa de capital, am ajuns într-un moment în care nu mai putem amâna implementarea. Trebuie să facem lucrurile acestea cât mai repede cu putinţă, datorită modificărilor în regulamentele de funcţionare ale depozitarilor din toate ţările europene. Ştim bine că Uniunea Europeană a luat iniţiativa, în special, în sectorul financiar, să facă puţină ordine şi să uniformizeze regulile membrilor săi. Ni se aplică şi nouă. De aceea, discuţiile despre soft, T2S sau Contrapartea Centrală au avut loc cu mai multe instituţii, nu numai cu Bursa de Valori Bucureşti, ci şi cu Banca Naţională, Banca Centrală Europeană, Autoritatea de Supraveghere Financiară, fosta CNVM. Sunt discuţii care au fost aduse în atenţia acţionarilor, cu ocazia ultimelor Adunări, din ultimii trei-patru ani. Am constatat că foarte mulţi acţionari spun, acum, că nu ştiu despre ce este vorba. Este posibil ca o comunicare ineficientă a Depozitarului să determine aspectul acesta şi chiar să fie real. Cine a fost interesat de subiect, îl cunoaşte. Dar cred că trebuie să facem mai multe eforturi, astfel încât să ia cunoştinţă toată lumea şi deciziile să fie luate în cunoştinţă de cauză.

Administratorii DC pot să decidă anumite costuri într-o limită destul de mică, la fel şi cei de la BVB şi, atunci, vrând-nevrând, toate aspectele care se referă la alocări mai mari decât acea limită trebuie aduse în faţa acţionarilor.

Reporter: Se justifică o asemenea investiţie, în acest moment, în condiţiile în care lichiditatea zilnică este de câteva milioane de euro?

Adrian Simionescu: Nu ştiu. Părerea mea este că se justifică, atâta vreme cât vrem să avem o piaţă de capital în România. Dacă adăugăm şi ambiţiile Bursei de Valori, cel puţin din declaraţii, atunci este mai mult decât justificată şi este chiar necesară. Orice amânare poate duce la dispariţia din peisajul pieţelor de capital europene a Depozitarului Central. Evident, Bursa ar putea să semneze cu alţi depozitari, pentru că noile reglementări europene permit lucrul acesta. Dar, eu cred că, atunci când vrem să avem o piaţă puternică locală, trebuie să ne dezvoltăm singuri. Suma de câteva milioane nu ar fi fost atât de mare dacă investiţia se făcea atunci când Consiliul de Administraţie a recomandat. Noi am făcut totul la timp. La fel a fost şi cu CCP-ul. Am făcut absolut toate demersurile - studii, proiecte, proiecţii pentru următorii ani, Bursa s-a lipit demersului, dar decizia finală a fost că nu avem nevoie de o contraparte centrală. Inclusiv domnul Sobolewski, în prima întâlnire cu acţionarii, a început să râdă când a auzit de Contrapartea Centrală şi a afirmat că este ultima dintre priorităţile dumnealui. Acum, în strategia pe care văd că Bursa o are intră şi Contrapartea Centrală. Mai mult ca sigur că se va lua proiectul Depozitarului, care este cel mai avansat. La acel proiect a participat şi Banca Naţională, care a alocat resurse, oameni.

Reporter: Domnul Soblewski pare să aibă alte planuri.

Adrian Simionescu: Este evident că are alte planuri, având în vedere că nu a fost de acord cu ceea ce noi am prezentat. Din păcate, nu cunoaşte nimeni planurile lui Sobolewski, cu excepţia domniei sale. Atunci când vrei să dezvolţi ceva, este imperios necesar ca toţi participanţii la piaţă să cunoască, să poată să-şi exprime părere şi să fie ascultaţi, nu să fim invitaţi doar ca ascultători să ne notăm ceea ce o singură persoană, fie chiar persoana domnului Sobolewski, cu suficientă experienţă, are de spus, iar restul să tacă.

Atunci când analizezi mai multe opţiuni şi când discuţi cu mai multe entităţi, cred că se poate ajunge la soluţia optimă. Când vrei să iei singur decizia, de multe ori, aceasta este greşită.

Reporter: Consideraţi că ar trebui ca domnului Sobolewski să i se ceară contractul de mandat, în AGA, având în vedere că, la finalul anului trecut, a încasat un bonus de performanţă, pentru a vedea care a fost contribuţia sa la îndeplinirea obiectivelor?

Adrian Simionescu: În primul rând, nu ştiu despre ce performanţe vorbiţi. Nu cunosc detaliile bonusului dumnealui, nici contractul de mandat. Din atitudinea pe care a afişat-o până acum, mă îndoiesc că domnul Sobolewski îşi va prezenta vreodată public contractul de mandat, dar cred că administratorii Bursei ar trebui să facă public acest lucru, atâta vreme cât Bursa ar trebui să fie exemplu de emitent..

Reporter: Ce părere aveţi despre interpretarea pe care o dă regulamentului, cum că el nu ar face parte din personalul BVB?

Adrian Simionescu: Mie, personal, mi se pare aberantă, pentru că sunt conducător de societăţi comerciale de mai mult de 18 ani şi nu am întâlnit absolut niciodată o diferenţiere între directorul general şi oricare alt director din conducerea superioară de restul personalului. Într-adevăr, membrii consiliului de administraţie nu sunt asimilaţi personalului, nici legislaţia contabilă nu asimilează CA-ul, însă legea contabilităţii, legea 31, inclusiv Codul Muncii statuează că toţi angajaţii, inclusiv conducerea executivă, fac parte din personalul unei societăţi.

Din punct de vedere al aspectului mediatic, cred că s-a exagerat mult prea mult, pentru că lucrurile sunt atât de evidente, încât se văd chiar şi de la Varşovia.

Dar, a pornit pe o linie şi, în stilu-i caracteristic, continuă să se afunde într-o problemă, când ar fi fost atât de simplu să spună "da, vom reanaliza regulamentul, pentru că nu este firesc ca membrii personalului unei instituţii să nu poată să cumpere acţiuni, ba chiar este recomandat, dând mai multă încredere şi altor investitori".

Reporter: Cum vi se pare faptul că domnia sa răspunde în nume personal şi nu oferă o opinie din partea departamentului juridic?

Adrian Simionescu: Părerea mea este că departamentul juridic nu putea să fundamenteze o astfel de decizie. Cred că nu şi-ar fi pus semnătura pe o astfel de declaraţie. Cred că administratorii Bursei ar trebui să îi ceară explicaţii.

Din fericire, nu este şeful meu, din nefericire, nici subordonatul meu, decât în calitate de acţionar, de unde ar trebui, teoretic, să mă ia în calcul.

Reporter: Ludwik Sobolewski vorbeşte despre cultura pieţei, însă vi se pare că o demonstrează, prin acest comportament?

Adrian Simionescu: Am citit majoritatea declaraţiilor dumnealui şi părerea mea este că el confundă cultura unei pieţe de capital cu cea a instituţiilor de stat.

Inclusiv atitudinea dumnealui arată lucrul acesta şi nicidecum munca în mediul privat, la cea mai democratică instituţie, şi anume bursa. S-ar putea să mă înşel şi să nu fi văzut chiar tot ceea ce dumnealui poate să ofere, dar concluzia mea, ca acţionar al BVB, aceasta este.

Reporter: Bursa din Varşovia a fost în totalitate de stat, până la listare.

Adrian Simionescu: Probabil de asta atitudinea dumnealui este una a unui funcţionar la stat şi nu a unui angajat al unor investitori privaţi.

Reporter: Iniţiativa privind îndepărtarea celor opt bariere cum vi se pare?

Adrian Simionescu: Sincer, în calitate de acţionar, mi se pare doar o poveste şi nimic altceva. Trebuia să vină cu ceva care diferă de ce au spus predecesorii sau de ce au spus majoritatea participanţilor la piaţă. Din punctul meu de vedere, situaţia este mult mai simplă şi cred că şi dumnealui ar trebui să o accepte, că nu o să aducă niciodată investitori mari, străini, după care aleargă atâta, câtă vreme noi nu reuşim să îi convingem pe ai noştri să investească pe piaţă. Aici lucrurile sunt clare. Nu cred că este datoria Bursei, am mai spus-o, ci a brokerilor. Ei trebuie să promoveze piaţa şi să ofere acel confort pentru investitori. Dacă vom reuşi să îi convingem pe ai noştri, cu siguranţă vor veni şi cei de afară. Dacă nu, nimeni nu va veni, pentru că este chiar anormal să încerci să convingi un străin să investească în propria afacere locală, când tu nu reuşeşti să îi convingi pe cei care îţi cunosc foarte bine afacerile.

Ca urmare, ca şi bariera conturilor individuale, ca şi alte bariere, despre care în trecut se spunea că, dacă sunt eliminate, vor aduce lichiditate, investitori, mierea şi laptele pe tărâmurile dâmboviţene, şi nu au avut nici un rezultat, nici îndepărtarea celor opt bariere ale domnului Sobolewski nu va contribui, din păcate, la creşterea lichidităţii şi a investiţiilor pe piaţă. Sunt cu totul altele motivele care ţin departe investitorii de piaţa de capital.

Dacă vreţi o părere personală, principalul motiv este lipsa de transparenţă a emitenţilor, atitudinea jignitoare sau chiar dominantă a acţionarilor majoritari şi neluarea în seamă a opiniilor minoritarilor.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la Adunarea Generală de la BVB?

Adrian Simionescu: Ca acţionar, am aşteptări mari, pentru că mai mulţi acţionari ai Bursei au putut să constate dacă instituţia funcţionează bine, dacă drumul pe care mergem este cel bun, dacă alegerile făcute în trecut sunt cele corecte şi, în funcţie de asta, să schimbăm strategia sau să o păstrăm pe cea pe care o avem în prezent.

Reporter: Strategia care nu are ţinte cantitative.

Adrian Simionescu: Care nu are ţinte, care nu are direcţie, care nu are decât avioane la "sol" şi vrem să zburăm în aer. Sper că acţionarii sunt conştienţi de lucrul acesta şi, dacă vor să facă ceva, o vor face acum. Dacă nu, o să ne mai scăldăm în aceeaşi mocirlă probabil o lungă perioadă de timp, până când ajungem chiar să nu mai contăm în peisajul pieţelor de capital din Europa.

Reporter: Cum vedeţi proiectul ASF pentru eliminarea interdicţiei cumulului de funcţii de conducere la instituţiile pieţei, pentru conducătorii BVB?

Adrian Simionescu: Eu nu am înţeles de ce s-a interzis, la vremea respectivă. Consider firesc ca acţionarul majoritar să poată să îşi desemneze reprezentanţi în board-ul subsidiarelor. Nu am văzut nici atunci vreo incompatibilitate, nu văd nici acum, când se revine. Cred că este bine să se revină.

Reporter: Doriţi să mai clarificaţi anumite aspecte legate de softul de la Depozitar, având în vedere că aţi considerat că nu s-a comunicat problema suficient?

Adrian Simionescu: Comunicarea a fost o mare problemă, atât cu participanţii la piaţă, cât şi cu acţionarul majoritar. Depozitarul Central are multe alte proiecte în derulare, care din păcate ajung la cunoştinţa celorlalţi participanţi abia pe ultima sută de metri şi nu este firesc.

Depozitarul Central nu are un rol de locomotivă pentru că el se ocupă de partea de post-tranzacţionare. În ultimii ani, chiar s-a dezvoltat foarte mult în oferirea de servicii suplimentare către emitenţi, participanţi, custozi, astfel încât să nu mai depindă strict de volumele tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, din mai multe motive, dar şi pentru a crea cadrul de aliniere la standardele europene.

Cum spuneam, softurile folosite în prezent sunt de la mai mulţi provideri şi există incompatibilităţi între ele, sunt foarte multe disfuncţionalităţi şi nu permit dezvoltarea de servicii şi produse noi pe care depozitarii europeni le oferă. Nu putem, în actualele condiţii, să ne aliniem la standardele europene. Am avut nenumărate discuţii cu reprezentanţi ai altor depozitari. Nu le venea să creadă că noi, cu asemenea sisteme, nu am avut probleme. Asta se datorează oamenilor, dar munca manuală întotdeauna induce riscuri în sistem. Trebuie să automatizăm cea mai mare parte a proceselor.

Orice automatizare se face cu programe performante şi cu echipamentele hardware aferente. Acesta este motivul pentru care softul de la Depozitarul Central trebuie schimbat.

Noi am încercat să ne folosim şi de aderarea la T2S pentru îmbunătăţirea ofertelor providerilor.

Am căutat acele soluţii care să nu aducă costuri suplimentare participanţilor, nici Bursei şi care să nu necesite un efort financiar investiţional foarte mare, astfel încât Depozitarul să poată să se păstreze şi în anii următori pe profit operaţional.

Cred că trebuie menţionat că, în ultimii trei ani de zile, majoritatea veniturilor Bursei de Valori au venit de la Depozitar. Este un alt aspect pe care l-aş aduce în atenţia acţionarilor Bursei. Atâta timp cât o instituţie a reuşit să genereze venituri, ar trebui mai serios luată în considerare atunci când vine cu propuneri de modernizare. Practic, este cea mai mare reformă a pieţei de capital româneşti, încă de la înfiinţare, şi este păcat că nu este cunoscută de către acţionari.

Reporter: Implică aderarea la T2S şi alte costuri?

Adrian Simionescu: Aderarea la T2S este gratuită. Toate costurile sunt suportate de Banca Centrală Europeană, estimate la circa 500 de milioane de euro, urmând ca banca să îşi recupereze investiţia iniţială, pe parcurs, din comisioanele pe care le percepe la orice decontare transfrontalieră. Ideea T2S este reducerea costurilor cu decontarea. În urma implementării, ar rezulta o reducere de peste zece ori. Cred că trebuie susţinută orice investiţie care poate contribui la reducerea costurilor, chiar dacă presupune un efort din partea noastră, în acest moment. Costurile pe care Depozitarul Central ar urma să le aibă cu schimbările de soft şi hard, pentru a fi competitiv la nivel european şi a fi unul dintre cei mai moderni, ar fi incomparabil mai mici faţă de alţi depozitari. Am făcut şi o analiză în acest sens. Cred că, în urma implementării unui soft, a aderării la T2S în primul val, a înfiinţării unei CCP locale, eventual, Depozitarul Central ar deveni unul dintre cei mai competitivi din Europa, beneficiind de costul de muncă foarte scăzut, de posibilitatea ca oricine să poată să aleagă orice depozitar. Mă aştept să fie ales acel depozitar care oferă servicii de calitate, la un cost cât mai mic. Depozitarul nostru ar putea fi acela. Deja există cereri de conectare de la custozi mari, adresate direct DC, în urma aflării că suntem printre cei care dorim să aderăm în valul 1, iar la BCE mai sunt încă 20 astfel de cereri care vor fi distribuite depozitarilor care aderă în valul 1. Mă aştept să fie solicitate astfel de decontări. Asta ar contribui nu numai la creşterea vizibilităţii pieţei locale, ci şi la creşterea veniturilor. Este adevărat că nu este uşor să estimezi cam care ar putea fi impactul, dar primele semne sunt mai mult decât încurajatoare.

Reporter: Sunteţi unul dintre contestatarii metodei votului pe liste pentru desemnarea candidaţilor BVB pentru alegerile de la Depozitarul Central.

Adrian Simionescu: Nu ştiu de unde au scos metoda asta, destul de inovativă, de vot pe liste. Cred că s-au inspirat din practica partidelor politice de la noi, unde dacă vrei să-l votezi pe cel care îţi place trebuie să mai iei la pachet încă zece care nu îţi plac. A fost unul dintre motivele pentru care am cerut suplimentarea ordinii de zi, pentru că se încalcă principii şi prevederi legale, acţionarul neavând posibilitatea de a vota doar persoanele pe care le agreează. Atunci, se încalcă dreptul acţionarului, prevăzut în legea 31. Poate că a fost o scăpare din partea consiliului Bursei. Noi am dus această problemă în atenţia acţionarilor, pentru ca votul să fie individual. Din moment ce au propus vot pe liste, înseamnă că există o anumită listă care se vrea a fi impusă. Rămâne ca acţionarii să decidă.

Reporter: Este în acest moment Depozitarul Central în conflict cu BVB?

Adrian Simionescu: Depozitarul Central nu este în conflict şi nu poate fi în conflict cu acţionarul majoritar. Mai mult, noi am manifestat deschidere permanentă faţă de conducerea bursei, conducerea executivă şi chiar şi acţionarii Bursei. Eu personal, în schimb, în calitate de acţionar, în calitate de participant la piaţă, fie chiar şi de cel mai vechi broker, mă simt foarte deranjat de atitudinea pe care conducerea Bursei o afişează, o promovează, drept exemplu pentru ceilalţi emitenţi şi pentru toţi investitorii care aleg BVB.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Reforma naste nemultumiri

    1. nu te lasa! da-i inainte! care reforma?!

      prostia?!

      da, prostia doare! 

    "Din păcate, nu cunoaşte nimeni planurile lui Sobolewski, cu excepţia domniei sale". Domnul Ionel Nita daca l-ar fi intrebat poate ca i-ar fi spus :-)

    sa ne spune dl Simionescu de cate ori a participat la Focus BVB investitori, intalnirea lunara cu actorii pietei de capital

    oare a fost vreodata acolo sa-si exprime punctul de vedere si sa ii spuna lui Sobolewski ? 

    pentru asta e BVB focus, confruntare de idei si solutii

    asa prin ziare ..................toata lumea stie 

    1. Care toata lumea? Cine a mai iesit sa isi exprime public criticile la adresa polonezului? Nimeni!!! Parca va este frica de el! Barfiti pe la colturi si inghiteti in sec, dar cand vine vorba sa va asumati ceva...la razboi, inapoi? Cate din problemele discutate la focus bvb au fost rezolvate de polonez?! Totul este doar praf in ochi...ca sa nu mai putem vedea adevarata mizerie....

      Contrar aparentelor, sobo si simi sunt foarte asemanatori. Simionescu tipa acum cativa ani ca trecerea la conturi globale va face piata sa explodeze. Acum se face ca a uitat. Sobo a venit si el cu niste abureli, ca va aduce 2 emitenti pe luna si dupa doar cateva luni deja o da la intors. Importante sunt indemnizatiile, bonusurile, decnturile

      Nu am sustinut NICIODATA introducerea conturilor globale, ba chiar am spus ca nu vor contribui la cresterea lichiditatii pietei, pentru ca nu aceasta era problema majora a investitorilor.Insa acest lucru era insistent solicitat de brokerii mari. Iar, pentru a inchide gura criticilor celor care au cerut acest lucru, am acceptat aceatsa schimbare. Dar nu am sustinut necesitatea lor.

      Draga Adi, experienta mea de cititor al ziarului Bursa arata ca, pe site, posteaza, din cind in cind, tot felul de idioti, cu singura tinta sa compromita mesajul sau pe autorul sau.

      Asa ca stai linistit, ti-ai luat si tu portia de noroi de la postaci, fara nici o legatura cu adevarul. 

    Domnule Simionescu sunteti cel mai vechi broker dar si printre cei mai mici. Incercati cam de 18 ani dar nu prea aveti realizari. Nu mi se pare ca suneti calificat sa dati sfaturi.

    1. Verificati, daca chiar vreti sa aflati, trecutul D-lui Simionescu. A fost si cel mai mare broker din piata, atunci cand erau peste 200 de SVM-uri. Multi ani la rand. Acum, este present pe multe piete straine. Probabil acolo ii este mai bine...

      Daca este prezent mai mult pe afara ce cauta la depozitar ?

      Mai, pe cat esti de micuta, pe atat esti de agresiva... Se vede ca esti destul de noua, nu prea stii istoricul bun al multora pe care sari sa ii ataci.Tu nu intelegi ca articolul nu este despre Simionescu?! Intr-o tara libera, oamenii isi exprima liber opinia si in presa daca sunt intrebati. Asa a facut si el. Linisteste-te Nu face bine atat nervozitate, presupun ca ai si lucruri mai frumoase de care sa te bucuri in viata.

      Imi este neclar ce il recomanda pe Simionescu sa apara in ziar. Inteleg din mesajul tau ca altul mai bun nu au gasit. Ei au intrebat, el a raspuns.

    sa ne spune domnul Simionescu cate listari a adus la BVB prin firma de brokeraj pe care o conduce ?

    Cate companii private a adus la BVB in ultimii 10 ani, avand in vedere ca este cel mai vechi broker din Romania ? 

    de aproape 20 de ani BVB sta pe loc sau da inapoi, iar domnul Simionescu a avut in acesti ani diverse functii prin grupuol BVB 

    acum este revoltat ca nu se vad schimbarile cu Sobolewski dupa 7 luni

    1. Este adevarat sau nu este adevarat ceea ce spune domnul Simionesc?

      Este adevarat. 

      Adevarul pozitiei adoptate de domnia sa fata de Sobolewski nu este alterat de ceea ce eventual face domnul Simionescu.

      Modul prin care vreti sa-l spalati pe Sobolewski, murdarindu-l pe Simionescu tine de "argumentatia" tipic tiganeasca. 

      ce a facut Sobolewsi in Polonia se vede

      ce au facut Simionescu si altii in Romania se vede

      vrei bursa ca in Polonia sau bursa cum e acum in Romania ?

      ai de ales, e simplu 

      vrei sa argumentezi tiganeste sau vrei sa fii normal?

      ai de ales, dar, pentru tine nu e simplu 

      A adus multe companii la cota bursei provenind din PPM. Este SINGURA data cand detine o functie in cadrul institutiilor pietei si, inclusiv acest mandat, nu a fost intreg. Chiar BVB la propus si sustinut in CA la DC. Rog nu dezinformati!

      Ce se vede in Polonia este facut de statul polonez, unde Sobolewski a fost un functionar dat afara.

      Daca ar fi fost cine stie ce de capul lui, atunci nu-l dadeau afara pentru gagicareala. 

      asta se si doreste

      sa se dezvolte si piata romaneasca de capital dupa modelul polonez

      Sau, poate lucreaza in continuare pentru polonezi. Si atunci, pune frana la tot ce ar putea ajuta la dezvoltarea pietei locale. In fond, cine conduce acum BVB? Austria si Polonia. Stim foarte bine opinia ERSTE despre BVB si listarea BCR, dar uite ca ei conduc bursa locala...

      O tii una si buna, parca te-ai fi lovit: cum sa-ti aduca Sobolewski statul polonez sa-ti faca bursa romaneasca, in statul romanesc?!

      El n-a fost decit o sluga, iar acum isi cauta stapanii, altii decit actionarii BVB. 

      Pentru ca are profil de sluga si nu stie nimic altceva.

      Iti faci iluzii daca iti inchipui ca s-ar pricepe sa faca o bursa - nici macar nu viseaza, habar n-are pe ce lume e facutul de bursa, n-a inteles nici cum de s-a facut aia de la Varsovia! 

      Si ce sa ne mai spuna domnul Simionescu?

      "se si doreste"....se?....cine sint astia "se"?

      tu?

      Tu esti "se"? 

      Din pacate, ai mare dreptate. Sper sa se trezeasca si cei care ar trebui sa ia atitudine. Si poate si serviciile noastre secrete...Poate mai avem si noi o sansa...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb