Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu se poate dezvolta fără contribuţia semnificativă a autorităţilor, crede Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital. CEO-ul bursei noastre a subliniat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin dezvoltarea pieţei de capital, creşte poderea antreprenoriatului local în economie.
Adrian Tănase a declarat: "Soluţia pentru dezvoltarea pieţei de capital din România este crearea unei comunităţi domestice de investitori foarte puternică, care să ajute antreprenorii locali să se dezvolte. Scopul nostru este să dezvoltăm bursa pentru antreprenoriatul local. Faptul că avem o bursă care încă nu este foarte reprezentativă se vede şi din structura economiei nostre, care este dominată de multinaţionale. Prin urmare, prin acest deziderat de a dezvolta piaţa de capital, în centrul căruia este Bursa de Valori Bucureşti, încercăm să creştem poderea antreprenoriatului local în economia noastră".
Directorul general al BVB a adăugat: "Trebuie să înţelegem că, pentru a dezvolta piaţa de capital din România, trebuie să schimbăm reglementările (...) să adoptăm decizii politice pentru a dezvolta piaţa. Este ceva care deja se întâmplă. Inclusiv listarea Hidroelectrica din acest an este o decizie luată de Ministerul Energiei, de Guvernul României. De la 1 ianuarie avem un mecanism de reţinere la sursă a plăţii taxelor de către investitori, deziderat pe care l-am obţinut în Parlament. În PNRR avem un mecanism de stimulare a companiilor să se listeze în piaţa de capital. Avem decizia Ministerului Finanţelor de a continua programul de emisiuni de titluri de stat Fidelis şi, nu în ultimul rând, avem o strategie de dezvoltare a pieţei de capital. Toate acestea sunt decizii politice obligatorii pentru dezvoltarea pieţei de capital".
Din punctul său de vedere, Bursa de Valori Bucureşti nu se poate dezvolta fără contribuţia semnificativă a autorităţilor.
"O piaţă ca a noastră nu poate ajunge emergentă sau dezvoltată decât prin concursul autorităţilor şi a spectrului politic. De la un anumit nivel, putem spera ca piaţa să se autosusţină, însă până atunci va trebui să comunicăm, să lucrăm împreună. Este un proiect de ţară. Avem o strategie de ţară pentru dezvoltarea pieţei de capital. Este un proiect foarte facil pentru a aduce bunăstare în România. Trebuie doar să ungem nişte rotiţe, fără să investim din banul public", a spus Adrian Tănase.
Conform directorului BVB, numărul investitorilor la bursă a crescut în ultimii doi ani, dar încă este mic faţă de populaţia activă a ţării.
"Aşa cum spuneam, au fost luate decizii importante, iar rezultatele se văd. Avem mai mulţi investitori faţă de acum doi ani. Avem 130.000 de investitori individuali, dar încă sunt puţini faţă de populaţia activă a României. Va trebui să triplăm acest număr", a spus Adrian Tănase.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 09:38)
De la 1 ianuarie avem un mecanism de reţinere la sursă a plăţii taxelor de către investitori, deziderat pe care l-am obţinut în Parlament.
Desteapta miscare asta!Acum platesc 1 sau 3% toti cei sub contract cu un SSIF inregistrat si la Bucuresti.
Adica toti care investesc pe piete externe prin SSIF autohtone plus un mizilic de niste sute de mii,decateva ori mai multi decat aia 130.000 care tranzactioneaza prin XTB inregistrata la Bucuresti.
Deci ati stimulat foarte frumos tranzactiile pe extern si bineinteles ca se vede si in lichiditatea de la Bucuresti.
Nu era de ajuns ca probabil raportul investitori pe extern era 5 la 1 cu cei pe intern din cauza ca BVB e o bursa originala,face totul pe dos,de acum stimulam chiar fiscal tranzactiile pe extern.
1.1. unde nu-i cap e vai de picioare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 17:41)
bine le-ai zis dar ei o vad tot pe-a lor cu cresrerea numarului de investitori dar fara lichiditate sau lichiditate cat un butik din coltul blocului.
Dragoi,Tanase ,Burduja,Gusta artizanii impozitului de 1% sau 3% acum tac malc dupa ce se fotografiau la parlament cand au depus initiativa?
Razultatele se vad acum ca lumea fuge cand nu compesezi si pierderile pentru ca o societate mai are si pierderi dapai un investitor nu poate avea toate tranzactiile numai pe castig.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2023, 11:03)
BVB ar face bine sa sparga pe moment bula de index!
vb dupa ce o desumflati putin... pana atunci stau pe altele.
s c cret