O eventuală măsură de suprataxare a băncilor ar trebui să fie aplicată la nivelul întregii Uniuni Europene (UE) pentru că, în cazul în care se aplică doar de către unele ţări, băncile "inteligente şi mobile" se vor muta în state unde aceasta nu este valabilă, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). "Am ajuns la momentul în care, indiferent dacă vom ajunge la aceste evaluări, orice măsură din sistemul bancar, dacă nu este luată la nivelul întregii Uniuni Europene, atunci capitalul se va duce de colo, colo, iar băncile vor şti să ocolească reglementările", a precizat domnia sa.
Piaţa valutară din ţara noastră nu poatefi ferită de şocuri din cauză că nu este "prea adâncă", potrivit lui Adrian Vasilescu. Această lipsă de adâncime a făcut ca ţara noastră să nu poată să aplice o flotare liberă a cursului, ci o flotare liberă controlată, a explicat domnia sa.
Consilierul guvernatorului Băncii Centrale a precizat că instituţia este pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru ca piaţa valutară să nu se destabilizeze, în cazul unei evoluţii nefavorabile în Grecia sau într-o altă ţară. "Ştiu că această vânzare şi cumpărare de valută fascinează publicul şi presa. Când vorbesc de instrumentar, BNR are multe componente şi inclusiv o componentă psihologică", a explicat Adrian Vasilescu.
Domnia sa consideră că, în prezent, nu se întrezăreşte momentul în care urmează să fim martorii avântului care să marcheze un nou ciclu de creştere economică.
Cei care consideră că un euro va ajunge să valoreze cinci lei nu au avut în vedere faptul că obiectivul fundamental al BNR îl reprezintă stabilitatea preţurilor, a precizat consilierul guvernatorului Băncii Centrale. Spre deosebire de anul 2008, când atât leul, cât şi dolarul se depreciau în raport cu euro, acum dolarul creşte în raport cu moneda europeană, ceea ce poate să inflameze preţul energiei, iar acesta, la rândul său, riscă să majoreze nivelul general al preţurilor, a arătat domnia sa. Pentru apărarea acestuia, BNR este decisă să intervină cu tot instrumentarul pe care îl are la dispoziţie, a declarat oficialul Băncii Centrale, care a adăugat: "BNR îşi doreşte să ajungă într-un moment în care rata anuală a inflaţiei şi rata medie anuală a inflaţiei să fie aproape egale. Acesta este semnul suprem al stabilităţii unei pieţe. Faptul că de paisprezece luni mergem cu această tendinţă şi cele două rate s-au tot apropiat ajungând până la acest nivel arată că, în momentul de faţă, preocuparea fundamentală pentru obiectivul stabilitatea financiară este pentru Banca Naţională stabilitatea preţurilor".
Banca Centrală este preocupată într-o foarte mare măsură de evoluţia cursului de schimb, deşi nu are ţintă de curs, ci numai una de inflaţie, potrivit lui Adrian Vasilescu. "BNR face, în fiecare an, o prognoză a inflaţiei şi o prognoză de curs pe care nu o publică pentru că un singur cuvânt despre curs scăpat de BNR ar putea să denatureze piaţa pentru mult timp. Aceste prog-noze de curs sunt foarte bine ţinute sub cheie", a precizat domnia sa.