Adrian Vasilescu: România ar putea să renegocieze acordul cu FMI, dar este devreme de anticipat acest lucru

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 noiembrie 2009

România ar putea să renegocieze, în perioadă de criză, cu Fondul Monetar Internaţional unele condiţii ale împrumutului contractat, dar este prea devreme de anticipat acest lucru, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.

"Este posibil ca, în această perioadă de criză, să aibă loc o rediscutare a condiţiilor impuse de FMI în privinţa împrumutului pentru Româ-nia. Cu toate acestea, nu este cazul să anticipăm acest lucru, dar dacă autorităţi ale statului îşi propun să aibă asemenea discuţii este foarte bine. Trebuie făcută o strategie pentru asemenea discuţii cu Fondul. Rămâne de văzut care va fi atitudinea, dar eu cred că, deocamdată, este prea devreme să discutăm despre aşa ceva", a afirmat domnul Vasilescu.

Oficialul BNR a punctat, totodată, faptul că rata cursului de schimb leu-euro din ultima perioadă nu a fost afectată de amânarea acordării celei de-a doua tranşe din împrumutul cu FMI.

"Amânarea acordării celei de-a doua tranşe din împrumutul cu FMI nu are influenţă asupra cursului de schimb. Dacă ne uităm pe piaţa valutară, observăm că leul se întăreşte, nu scade, ceea ce înseamnă că amânarea respectivă nu are influenţă", a apreciat consilierul BNR.

Adrian Vasilescu a dezminţit categoric o serie de informaţii apărute în presă, potrivit cărora grupurile-mamă ale primelor nouă bănci din România ar putea să nu mai respecte angajamentele asumate în cadrul întâlnirilor de la Viena şi Bruxelles dacă FMI va întârzia acordarea unei tranşe mai mult de şase luni.

"Nimeni nu ia în calcul o întârziere a tranşei de împrumut de la FMI de şase luni. În plus, băncile-mamă din România s-au angajat să menţină expunerea pe ţara noastră", a precizat Adrian Vasilescu.

Acesta a adăugat că, în prezent, "energiile Băncii Naţionale nu sunt mobilizate în campania electorală".

"Piaţa valutară este independentă de ce se întâmplă în viaţa politică şi chiar dacă sunt dispute pe piaţa politică, ele nu se resimt în niciun fel pe piaţa valutară", a mai spus reprezentantul BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că acordurile cu UE şi cu FMI au furnizat două elemente esenţiale pentru economia românească: acoperirea deficitului de finanţare externă şi credibilitatea. Afirmaţia a fost făcută la Barcelona, cu ocazia numirii sale ca membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb