ADRIAN VASILESCU: România are nevoie de un acord cu FMI

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2009

România va avea nevoie, anul acesta, de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar banii ar trebui să meargă spre mediul privat, susţine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.

"Este limpede că în acest an vom avea nevoie de împrumut, chiar de mai mult, ca statul să nu se mai împrumute la bănci, să lase aceşti bani pentru capitalul privat", a afirmat Adrian Vasilescu, într-o dezbatere televizată privind oportunitatea ca autorităţile de la Bucureşti să încheie un nou acord stand-by cu Fondul.

Oficialul BNR a precizat că delegaţia prezentă în SUA săptămâna trecută, a mers pentru discuţii preliminare şi nu pentru semnarea unui acord.

Adrian Vasilescu a explicat: "Sunt câteva confuzii. Avem o experienţă vastă cu FMI şi întotdeauna au fost câteva etape ce trebuiesc urmate: vine o delegaţie, mergem noi; în terminologia cu FMI trebuie să existe o scrisoare de intenţie, trimisă acolo; pe baza acesteia fondul ne cheamă, dar acum nu suntem în acest stadiu".

Oficialul consideră că actuala criză financiară va avea impact atât asupra băncilor, cât şi a oamenilor, în general.

Domnia sa a explicat: "Această criză va schimba viaţa oamenilor. Chiar şi băncile vor ajunge să fie un fel de FMI. Vor da banii cu cap şi îi vor chema pe debitori să dea socoteală - ia să vedem ce aţi făcut cu prima tranşă. Nu vor mai exista creditele cu buletinul, nu vor mai da bani cu sacul".

Potrivit Agerpres, reprezentanţii Biroului FMI de la Bucureşti au declarat că "nu pot, deocamdată, să confirme nici un contact oficial între autorităţile de la Bucureşti şi conducerea FMI", privind un eventual acord cu Fondul.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ a precizat că a fost convenită iniţierea unor discuţii preliminare şi consultări cu FMI, menţionând că discuţii preliminare au avut loc şi cu oficiali europeni, la Bruxelles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb