ADRIAN VOLINTIRU, AAAS: "Problema de la Electroputere, lipsa unui portofoliu diversificat de afaceri"

A.C.
Ziarul BURSA #Companii / 12 iunie 2013

"Problema de la Electroputere, lipsa unui portofoliu diversificat de afaceri"

"Electroputere" Craiova, deţinută de grupul saudit Al Arrab Contracting Company şi de un grup minoritar de acţionari, cândva una din "perlele" industriei româneşti, a raportat, la sfârşitul primul trimestru, pierderi de 12,9 milioane de lei, existând unele surse din piaţă care menţionau că investitorul arab ar intenţiona să îşi vândă toate acţiunile de la societatea craioveană.

Adrian Volintiru, şeful AAAS, ne-a declarat că, în două săptămâni, urmează să se întâlnească cu reprezentanţii "Electroputere" pentru a purta discuţii privind posibile modalităţi de redresare a activităţii societăţii.

"Ne dorim ca grupul saudit să-şi continue investiţia la Electroputere, motiv pentru care în viitorul apropiat ne vom întâlni cu reprezentanţii companiei pentru găsirea unor soluţii în vederea redresării activităţii de la Craiova", ne-a declarat Adrian Volintiru.

Domnia sa a adăugat: "Cea mai mare problemă cu care se confruntă Electroputere este legată de portofoliul limitat, contând mai ales pe producerea şi comercializarea de tranformatoare. Iar cum contractul cu Grecia pentru exportul de astfel de produse s-a încheiat de curând, < Electroputere > trebuie să găsească alte resorturi pentru a-şi valorifica potenţialul".

Cu toate acestea, reprezentanţii "Electroputere" ne-au precizat că, în prezent, compania are angajamente pe toată perioada anului, urmând să exporte aproximativ 24 de transformatoare electrice numai în Arabia Sudiată.

Totodată, la începutul anului, compania a încheiat şi un contract de vânzare a mărcii comerciale "Aparataj Electric" pentru 400.000 de euro către compania "Aparataj AE Soft" SRL.

Electroputere Craiova (EPT) a mai rămas doar cu producţia de transformatoare electrice de mare putere după ce a vândut anul trecut divizia de producţie a locomotivelor către Grampet, societate deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica.

Veniturile din primul trimestru din 2013 au scăzut cu 31%, la 30,6 milioane de lei, iar cheltuielile au coborât cu 17%, la 43,5 milioane de lei.

Contractul de privatizare al "Electroputere" a fost semnat în toamna anului 2007, preşedinte al AVAS fiind Teodor Atanasiu.

Conform contractului semnat între AVAS şi Al-Arrab Contracting, pe lângă cele 2,3 milioane de euro plătite de saudiţi pentru pachetul de 62,82% din acţiunile Electroputere, noii patroni ai uzinei se obligau să asigure un capital de lucru de 37 milioane euro şi să realizeze investiţii de aproximativ 20 milioane euro.

Totodată, firma saudită prelua şi datoriile Electroputere Craiova, evaluate atunci la aproape 61 de milioane de euro. Mai important decât atât, Al-Arrab Contracting Company Limited se angaja să menţină obiectul de activitate al uzinei, adică producerea de locomotive, care ar fi urmat să fie trimise spre export în ţările din zona Golfului, precum Iordania sau Emiratele Arabe Unite, acolo unde firma derula mai multe proiecte de infrastructură.

Uzina Electroputere Craiova are o istorie de aproape 70 de ani.

În anii '50, după ce statul comunist a cumpărat de la compania elveţiană Sulzer licenţele, la Craiova au început să se fabrice locomotive diesel iar în anii 60, tot după licenţă elveţiană, au început să se fabrice şi locomotive electrice. După 1990, la Electroputere s-au modernizat o parte din vagoanele care deservesc metroul din Bucureşti, vagoane construite la Astra Arad, tot în perioada comunistă.

"Electroputere" SA a raportat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri de 9,65 milioane de lei, de aproape patru ori mai mică decât în aceeaşi perioadă a lui 2011, şi pierderi de 12,9 milioane de lei, cu 59% mai mari.

În primele trei luni ale anului trecut, compania a anunţat o cifră de afaceri de 36,4 milioane de lei şi pierderi de 8,1 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb