ADVERTORIAL Investiţii pe burse la îndemâna tuturor, indiferent de valoarea economiilor

Media-Advertising / 29 noiembrie 2022

Investiţii pe burse la îndemâna tuturor, indiferent de valoarea economiilor

Investiţia banilor reprezintă cel mai bun mod de a ne construi, treptat, un viitor financiar mai sigur, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, când suntem la început de drum în domeniul investiţiilor, ne familiarizăm mai întâi cu instrumentele "clasice": acţiuni şi obligaţiuni. O categorie nouă de investiţii s-a alăturat de curând acestor instrumente "clasice" şi este foarte important să înţelegem cum funcţionează. Este vorba despre fondurile tranzacţionate la bursă sau Exchange-Traded Funds (ETF).

ETF-urile sunt o alegere deosebit de bună pentru investitorii mai puţin specializaţi, deoarece oferă un portofoliu divers chiar de la început şi, de asemenea, tind să fie mai puţin volatile decât alte instrumente. În plus, sunt mai uşor de gestionat.

Ce este un ETF?

ETF-urile sunt fonduri listate la bursă sub forma unui singur instrument, dar care cuprind o serie de active. În anul 1993, în Statele Unite ale Americii, a apărut primul produs financiar de acest tip, indicele S&P 500 care avea un simbol atractiv pentru tineri, la vremea aceea: SPY.

În Statele Unite, piaţa ETF-urilor ajunge acum la circa 2,7 trilioane de dolari.

Cu ajutorul unui ETF putem cumpăra sau vinde un aşa numit "coş de active", nefiind necesar să achiziţionăm toate componentele în mod individual.

Este important de reţinut că ETF-urile sunt foarte asemănătoare mărfurilor, ceea ce înseamnă că toate fondurile care au acelaşi obiectiv sau care au acelaşi indicator de referinţă vor avea participaţii similare sau identice.

Comparativ cu achiziţionarea unui portofoliu de acţiuni, ETF-urile sunt mult mai accesibile şi eficace.

ETF-ul este considerat un instrument operativ, având costuri de finanţare mici şi o arie de acoperire vastă - de la energie până la metale preţioase.

Diversificarea este un avantaj substanţial în cazul ETF-urilor. Acestea cuprind o serie variată de acţiuni sau obligaţiuni, fiind mai puţin riscante decât investiţia într-un singur fel de acţiuni.

Analiştii cu experienţă ne sfătuiesc să ţinem cont de evoluţia tuturor activelor care compun un anumit ETF, inclusiv a domeniului de activitate sau a cadrului geografic.

De ce să tranzacţionezi ETF-uri cu XTB?

XTB România oferă ETF-uri fără comision şi nu există costuri ascunse.

Pentru a deschide un cont de investiţii la XTB, poate fi folosită orice sumă, iar pe lângă acest aspect, contul poate rămâne nealimentat, până în momentul în care suntem pregătiţi să investim.

Depunerea fondurilor se realizează simplu şi fără întârzieri, prin transfer bancar.

Pentru retragerea banilor obţinuţi din investiţii, trebuie accesată ori platforma XTB, ori aplicaţia Client Office. Banii ajung în contul bancar al clienţilor în următoarea zi lucrătoare.

La XTB, rulajul lunar al unei sume de până la 100.000 EUR poate fi executat cu 0% comision per/tranzacţie, pentru investiţiile în acţiuni şi ETF-uri cu deţinere, subliniază sursa citată.

În cazul în care rulajul lunar depăşeşte suma de 100.000 EUR, se va percepe un comision minimal de numai 0,2%, adică 10 EUR.

Este o ofertă pe termen lung, menită să vină în sprijinul românilor care vor să investească la bursă şi astfel să facă un pas important în asigurarea unui viitor financiar liniştit.

Această ofertă aduce oportunităţi speciale, atât în cazul portofoliilor mari, de peste 100.000 EUR, cât şi celor mai mici, prin diversitatea implicită.

Ce înseamnă Spread-ul în investiţii?

"Spread"-ul este diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare. Acest termen este folosit şi în cazul investiţiilor în instrumente cu deţinere (Acţiuni, ETF-uri, etc.), dar şi în cazul instrumentelor derivate precum CFD-urile.

Când vorbim de Acţiuni şi ETF-uri cu deţinere, spread-ul este doar diferenţa dintre preţul de cumpărare şi preţul de vânzare. Pe de altă parte, în cazul CFD-urilor, spread-ul primeşte conotaţia de cost de tranzacţionare.

Preţul ETF-urilor variază pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare. La polul opus se situează, de exemplu, unităţile de fond, care au un preţ stabilit la finalul zilei în funcţie de valoarea activului net.

Spread-urile ies în evidenţă atunci când se produce un decalaj mare între ceea ce vor plăti investitorii de pe piaţă pentru acţiuni sau alte active şi preţul la care le vor vinde.

În cazul ETF-urilor, lichiditatea şi spread-urile depind, în primul rând, de lichiditatea activelor cuprinse în fondul respectiv.

Spre exemplu, ETF-urile care cuprind instrumente de bază, cum ar fi acţiunile mari "blue chip", pot fi mai fluide şi au spread-uri mai strânse decât un ETF care investeşte în companiile mai mici.

Cu cât spread-ul este mai limitat, cu atât mai bine, deoarece acest lucru reduce costurile de tranzacţionare asociate cu vânzarea şi cumpărarea.

La XTB, doar în cazul ETF-urilor CFD se percepe spread-ul ca fiind un cost de tranzacţionare. În cazul ETF-urilor cu deţinere, spread-ul în sensul de cost nu se aplică.

Atunci când tranzacţionăm CFD-uri, nu deţinem activul de bază, ci speculăm modificarea preţului acestuia.

Fiind instrumente mai complexe, CFD-urile sunt preferate de investitorii mai experimentaţi sau care vor să-şi diversifice portofoliul de investiţii, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb