Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) deschide în perioada 28 iulie - 30 noiembrie 2016 o nouă sesiune anuală de depunere a proiectelor de investiţii pentru submăsurile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 prin care sunt finanţate proiectele de investiţii în activităţi neagricole derulate în mediul rural, suma alocată fiind de 158 milioane de euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Conform sursei citate, în perioada respectivă, AFIR va primi online proiecte de investiţii pentru Submăsura 6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale" şi pentru Submăsura 6.4 "Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole".
Solicitanţii de fonduri europene au la dispoziţie în 2016, pentru cele două Submăsuri, 158 milioane de euro, din care 73 de milioane de euro sunt alocaţi pentru finanţarea 100% nerambursabilă a Planurilor de Afaceri prin submăsura (sM) 6.2 şi 85 de milioane de euro pentru finanţarea cu până la 90% nerambursabilă a proiectelor de investiţii prin submăsura (sM) 6.4.
Sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 28 iulie 2016, ora 9:00 - 30 noiembrie 2016, ora 16:00 pentru sM 6.2 ţi sM 6.4, iar modalitatea de depunere a cererilor de finanţare este cea online pe pagina oficială a Agenţiei www.afir.info.
"Pragul minim este de 15 puncte pentru sM 6.2 şi de 10 puncte pentru sM 6.4 - acestea fiind şi pragurile de calitate aferente ultimei luni (noiembrie) din sesiune. Pragurile lunare de calitate pornesc pentru ambele sumbăsuri de la 60 de puncte în perioada 28 iulie - 31 august, scad la 45 de punte în luna septembrie şi la 30 de puncte în octombrie. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea «Investiţii PNDR», în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte", se menţionează în comunicatul AFIR.
Pentru această sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% faţă de suma anuală alocată fiecărei submăsuri.
"Precizăm că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte la termenul limită prevăzut sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Această prevedere nu se aplică în primele cinci zile calendaristice ale sesiunii şi ale etapelor de depunere, când sesiunea va rămâne deschisă indiferent dacă suma alocată va fi epuizată", menţionează AFIR.
Submăsura 6.2 dispune de o alocare financiară de 73 milioane euro pentru sesiunea
continua anuală de primire a proiectelor derulată în 2016. Investiţiile eligibile în cadrul acestei submăsuri pot asigura înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Activitatea acestora presupune multe tipuri de investiţii (fabricarea produselor textile şi a încălţămintei, prelucrarea lemnului, producţia şi furnizarea de energie electrică, activităţi de servicii informatice, activităţi de creaţie şi interpretare artistică, activităţi de design specializat etc). Sprijinul public nerambursabil aferent submăsurii 6.2 este de 100%.
Beneficiarii care depun proiecte de investiţii pot primi 50.000 euro/proiect sau 70.000 euro/proiect în cazul în care Planul de Afaceri prevede activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism.
Pentru submăsura 6.4, contribuţia publică totală aferentă acestei sesiuni este de 85 milioane euro. Principalul obiectiv al investiţiilor realizate în cadrul acestei submăsuri este acela de a sprijini financiar microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care îţi creează sau dezvoltă activităţi non-agricole în zonele rurale. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70%, existând posibilitatea de a se majora la 90%, în anumite condiţii prevăzute în Ghidul Solicitantului.
Cei interesaţi să depună Cereri de Finanţare în cadrul submăsurii 6.4 pot obţine până la maximum 200.000 euro/proiect pentru activităţi meşteşugăreşti (activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non-agricole - olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii), investiţii pentru producerea şi comercializarea produselor non-agricole (produse textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie şi carton, chimice, farmaceutice), investiţii asociate cu industria metalurgică (fabricarea de construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente), investiţii legate de furnizarea de servicii.