AGA Electrica, convocată pentru alegerea unui nou CA

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 28 octombrie 2015

AGA Electrica, convocată pentru alegerea unui nou CA

Acţionarii "Electrica" (EL) au fost convocaţi, pe 14 decembrie, să aleagă membrii Consiliului de Administraţie (CA), prin metoda votului cumulativ, potrivit unui raport transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti.

Propunerea convocării AGA a venit din partea statului român, prin Ministerul Energiei, care are o participaţie de 48,78% din capitalul social al companiei.

În piaţă, există de ceva vreme rumori că statul vrea să schimbe tot CA-ul Electrica şi să acapareze mai multe posturi de administratori, mai ales că în AGA din 10 noiembrie Ministerul Energiei a solicitat majorarea numărului de administratori de la 5 la 7 membri.

Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, ne-a declarat recent că nu s-a decis încă schimbarea reprezentanţilor statului din CA-ul Electrica. "Vom vedea atunci (n.r. la AGA). În orice caz, noi vom respecta proporţia dintre reprezentanţii statului şi cei ai investitorilor privaţi, aşa cum se întâmplă şi acum", a ţinut să precizeze domnia sa.

Autorităţile au propus ca şedinţele Consiliului de Administraţie al Electrica SA să fie ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin cinci membri.

Surse din piaţă ne-au spus, recent, că BERD, care este acţionar minoritar semnificativ, va vota, alături de minister, pentru mărirea numarului membrilor CA. Sunt şi voci din piaţă care susţin că, dimpotrivă, AGA Electrica din 10 noiembrie se anunţă incendiară, întrucât convocatorul a fost completat cu propuneri din partea Ministerului Energiei, dar şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP şi Fondul de Pensii Administrat Privat ING.

Subiectul principal al Adunării este aprobarea începerii negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) în vederea achiziţionării de către grup a întregii participaţii deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare. AGEA a fost convocată la solicitarea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinând împreună peste 15% din capitalul social al Electrica.

Pe ordinea de zi, se regăseşte împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru încheierea tuturor documentelor şi contractelor necesare şi îndeplinirea oricărui act, în relaţia cu orice parte, în vederea finalizării, implementării şi executării achiziţiei. Acţionarii vor, însă, să aprobe direct contractul, în cazul achiziţiei.

În cazul în care acţionarii, la data de 10 noiembrie, adoptă una dintre cele două propuneri de a mări numărul membrilor Consiliului de la 5 la 7, BERD propune aprobarea de către acţionari a unui set de criterii de eligibilitate pentru membrii CA înainte de alegerea noului Consiliu.

În ultima perioadă, prin minister au circulat intens zvonuri că statul vrea să-i înlocuiască, în acest mod, pe Victor Cionga şi pe Victor Vlad Grigorescu din CA-ul Electrica şi să impună trei oameni noi. Cei doi au fost susţinuţi anul trecut de fosta conducere a ministerului.

În prezent, CA-ul Electrica SA este format din cinci membri neexecutivi: Victor Cionga - ales preşedinte al CA până în ianuarie 2016, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Victor Vlad Grigorescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb