Agricultura va intra în colaps în patru-cinci luni dacă nu se ieftinesc creditele

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2009

Producătorii cer dobânzi de 4% pentru creditele destinate agriculturii.

Producătorii cer dobânzi de 4% pentru creditele destinate agriculturii.

Patronatele şi producătorii din agricultură susţin că, în condiţiile actuale ale dobânzilor de pe piaţa bancară, cu rate între 20-22%, agricultura va intra în colaps în patru-cinci luni. Adrian Rădulescu, preşedinte Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, a precizat că este necesară reducerea dobânzilor la un nivel de 4% pentru credite acordate agricultorilor, la nivelul existent în Uniunea Europeană, iar cel mai bun mod de a face acest lucru îl reprezintă capitalizarea CEC, care să devină o bancă axată în special pe sprijinirea agriculturii.

"Singura soluţie pentru salvarea agriculturii o reprezintă CEC, care are infrastructură în întreaga ţară şi care trebuie să devină o bancă axată pe agricultură, tocmai pentru sprijinirea sectorului agricol din România", a precizat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, citat de Agerpres.

Agricultorii au solicitat autorităţilor o mai mare importanţă acordată Fondului de Garantare, care să aibă posibilitatea de a garanta până la 100% din investiţii, precum şi găsirea unor modalităţi pentru reducerea taxei pe valoare adăugată, prin introducerea unui sistem de taxare inversă, la producătorul final.

Producătorii agricoli au mai solicitat autorităţilor reducerea taxei pe valoare adăugată la produsele alimentare prin introducerea unui sistem de taxare inversă care să asigure creşterea încasărilor la bugetul de stat, scăderea evaziunii fiscale în agricultură şi să ofere sprijin fermierilor, companiilor de producţie şi procesare.

"Solicităm introducerea unui sistem de taxare inversă, astfel încât să fie taxat producătorul final, precum şi creşterea subvenţiilor, totul pentru a asigura creşterea sprijinului acordat agricultorilor", a mai spus preşedintele LAPAR, cu ocazia unei mese rotunde dedicate agriculturii româneşti, la care a participat şi preşedintele Traian Băses­cu. Reprezentanţii industriei alimentare au spus că, la ora actuală, România are, alături de Bulgaria, cel mai scăzut nivel al subvenţiei din Uniunea Europeană.

"Foarte multe firme mici se joacă cu TVA-ul şi există un nivel foarte mare al evaziunii, iar noi, producătorii mari, vom dispărea dacă nu se rezolvă problema TVA-ului", a spus Mihai Lungu, preşedinte al Cooperativei Muntenia.

La rândul său, Viorel Matei a spus că agricultorii români nu se pot bate cu cei din Ungaria sau Polonia pentru că acolo nivelul subvenţiei este de trei sau chiar de patru ori mai mare, iar dobânzile pentru creditele acordate în agricultură de doar 4%. Culiţă Tărâţă, care deţine concesiunea Insulei Mari a Brăilei susţine că România a pierdut între opt şi zece miliarde de euro tocmai din cauza TVA-ului la produsele alimentare şi a modului în care acesta este perceput de la producătorii agricoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb