Agrostar cere să fie retras proiectul privind plata de la buget a cotizaţiilor organizaţiilor pentru reprezentare la nivelul UE

Ioana Dogaru
Politică / 28 septembrie 2015

Federaţia Agrostar solicită Ministerului Agriculturii retragerea imediată a proiectului de Hotărâre de Guvern care prevede plata de la buget a cotizaţiilor organizaţiilor profesionale/interprofesionale neguvernamentale din domeniul agricol pentru reprezentare la nivelul UE, potrivit unui comunicat de presă Agrostar.

"Organizaţiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să îşi plătească cotizaţiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizaţiile membrilor şi nu din bani publici. (...) Prin acest act act normativ, considerăm că se urmăreşte reprezentarea artificială a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semne de întrebare", a declarat secretarul general al AGROSTAR, Horaţiu Raicu, într-un comunicat de presă.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 3,15 milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015 este de maximum 550.707 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015", se mai arată în comunicatul citat.

AGROSTAR menţionează că organizaţiile profesionale/interprofesionale la care se referă actul normativ sunt constituite în baza OG 26/2000, care prevede că acestea pot obţine bani de la bugetul de stat, doar dacă sunt de utilitate publică, ceea ce nu este cazul.

Horaţiu Raicu a mai precizat: "Afilierea la o federaţie sau confederaţie europeană ţine de fiecare structură sindicală sau patronală în parte şi de interesele economice şi sociale ale fiecăreia. De ce să plătim de la bugetul de stat ca, de exemplu, să fie reprezentate interesele unor entităţi private, potente financiar, în structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliată european la două structuri de prestigiu, UITA şi EFFAT, şi îşi plăteşte din surse proprii cotizaţiile".

Agrostar afirmă, în comunicat, că există patronate din domeniul agricol care nu respectă legislaţia naţională şi au refuzat să încheie contractul colectiv de muncă, agricultura fiind singura ramură care nu are un contract colectiv de muncă, dar vor să beneficieze de bani publici pentru reprezentare în grupurile de dialog civil ale Comisiei de Agricultură de la nivelul UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb