Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost, ieri, ţinta unui atac cu grenadă, în vestul ţării, potrivit presei locale. Dispozitivul a explodat la doar 100 de metri de autoturismul în care s-a aflat liderul de la Teheran, în urma deflagraţiei mai multe persoane fiind rănite. Convoiul în care s-a aflat preşedintele iranian se deplasa în oraşul Hamadan, dinspre aeroport, spre o arenă sportivă, unde Mahmoud Ahmadinejad urma să susţină un discurs. În urma atacului, liderul iranian a scăpat nevătămat şi şi-a susţinut alocuţiunea, în public, fără să precizeze nimic despre incident. Autorităţile de la Teheran nu au confirmat, oficial, atentatul, însă ştirile venite, "pe surse", din partea oficialilor iranieni confirmă că incidentul a avut loc. Mai mult decât atât, până în prezent se pare că a fost arestată o persoană, iar ancheta autorităţilor iraniene este în curs, dezvăluie presa iraniană.
Cu câteva zile înainte, însă, preşedintele iranian a acuzat Israelul că ar fi plătit mercenari să-l lichideze. Incidentul în care liderul de la Teheran putea să-şi piardă viaţa a avut loc exact în ziua în care preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a serbat ziua de naştere. Ieri, liderul de la Casa Albă a împlinit 49 de ani.
Atentatul de ieri a urmat unui atac kamikaze ce a avut loc în luna iulie, în sud-estul oraşului iranian Zahedan. Atunci, peste 20 de persoane, printre care şi membri ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene, au fost ucise şi alte 100 de persoane au fost rănite.
Specialiştii, consultaţi de ziarul BURSA, consideră că atentatul împotriva preşedintelui iranian ar putea să fie o tentativă a inamicilor regimului Ahmadinejad de a induce panica atât în rândul populaţiei, dar mai ales de a-i spori starea de insecuritate preşedintelui iranian în propria ţară, mai ales în eventualitatea unei ofensive militare a forţelor americane. Specialiştii mai consideră că starea de nesiguranţă indusă în rândul populaţiei ar putea să degenereze, însă, în două direcţii diametral opuse: fie populaţia să se răscoale împotriva regimului lui Ahmadinejad, fapt care ar facilita o invazie militară în Iran, fie să radicalizeze şi mai mult populaţia împotriva SUA şi Israel. Sunt voci care vorbesc şi despre o înscenare, în condiţiile în care popularitatea lui Ahmadinejad în rândul electorilor scăzuse în ultima vreme. De altfel, potrivit specialiştilor, măsurile de securitate în Iran se vor înteţi în urma atentatului.
Evenimentul de ieri vine în contextul în care relaţiile dintre Iran şi SUA - Israel sunt extrem de tensionate, părţile ameninţându-se reciproc cu declaraţii belicoase. Orientul Mijlociu este şi aşa un "butoi cu pulbere". Tot ieri, trei israelieni şi un libanez au fost ucişi în urma unui schimb de focuri la frontieră. Tel-Avivul a cerut SUA şi Franţei să înceteze asistenţa militară acordată Libanului. Schimburi de focuri de armă au avut loc şi la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde un palestinian a fost ucis şi alţi trei militari evrei au fost răniţi.
• Piaţa petrolului rămâne stabilă
Cotaţia petrolului brut nu s-a modificat semnificativ ieri dimineaţă, la New York, menţinându-se la nivelul maxim al ultimelor trei luni. Piaţa aştepta datele privind situaţia stocurilor de ţiţei din SUA.
La New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în septembrie a urcat cu 15 cenţi la ora 9:13, ajungând la 82,70 dolari/baril. Marţi, cotaţia ţiţeiului a urcat cu 1,5%, la 82,55 dolari/baril.