Statele din Golf produc tot mai mult petrol, sfidând aşteptările potrivit cărora "revoluţia" gazelor de şist din SUA va reduce importanţa lor pentru naţiunile consumatoare de la nivel mondial, anunţă Financial Times.
Publicaţia britanică citează estimările Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), din care rezultă că Arabia Saudită, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul au stabilit recorduri de producţie în fiecare din ultimele trei luni. Cifrele arată că, în septembrie, ţările din Golf au generat 18% din cererea mondială de petrol - nivel atins de numai două ori în datele AIE, în anii 1980. Producţia celor patru state menţionate (din Golf) a fost de 16,4 milioane de barili pe zi în trimestrul al treilea din 2013, având o valoare de peste 150 miliarde dolari.
"În pofida revoluţiei gazelor de şist, Orientul Mijlociu este şi va rămâne ceva timp centrul industriei petroliere globale", a declarat, citat de Financial Times, Fatih Birol, economistul şef al AIE.
Cotidianul arată că există o diferenţă importantă între SUA şi statele din Golf: companiile americane au tendinţa să-şi majoreze producţia de petrol ca să genereze mai mult profit, în vreme ce statele din Golf - în special Arabia Saudită - investesc masiv pentru menţinerea capacităţii de rezervă. Drept urmare, notează Financial Times, ţările din Golf captează o cotă mai mare din piaţa în creştere a Asiei.
În cele din urmă, acest lucru arată că regiunea continuă să fie un jucător important pe piaţa ţiţeiului, influenţând în mod pozitiv relaţia sa cu comunitatea internaţională, concluzionează Financial Times.
Conform AIE, Statele Unite vor depăşi Rusia, anul viitor, urmând să devină al doilea mare producător de petrol după Arabia Saudită, în baza ţiţeiului extras din gazele de şist. AIE estimează că producţia de petrol a SUA a sporit cu 50% din 2008.