AIE: Producţia de petrol din Golf,la nivel record

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2013

Statele din Golf produc tot mai mult petrol, sfidând aşteptările potrivit cărora "revoluţia" gazelor de şist din SUA va reduce importanţa lor pentru naţiunile consumatoare de la nivel mondial, anunţă Financial Times.

Publicaţia britanică citează estimările Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), din care rezultă că Arabia Saudită, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul au stabilit recorduri de producţie în fiecare din ultimele trei luni. Cifrele arată că, în septembrie, ţările din Golf au generat 18% din cererea mondială de petrol - nivel atins de numai două ori în datele AIE, în anii 1980. Producţia celor patru state menţionate (din Golf) a fost de 16,4 milioane de barili pe zi în trimestrul al treilea din 2013, având o valoare de peste 150 miliarde dolari.

"În pofida revoluţiei gazelor de şist, Orientul Mijlociu este şi va rămâne ceva timp centrul industriei petroliere globale", a declarat, citat de Financial Times, Fatih Birol, economistul şef al AIE.

Cotidianul arată că există o diferenţă importantă între SUA şi statele din Golf: companiile americane au tendinţa să-şi majoreze producţia de petrol ca să genereze mai mult profit, în vreme ce statele din Golf - în special Arabia Saudită - investesc masiv pentru menţinerea capacităţii de rezervă. Drept urmare, notează Financial Times, ţările din Golf captează o cotă mai mare din piaţa în creştere a Asiei.

În cele din urmă, acest lucru arată că regiunea continuă să fie un jucător important pe piaţa ţiţeiului, influenţând în mod pozitiv relaţia sa cu comunitatea internaţională, concluzionează Financial Times.

Conform AIE, Statele Unite vor depăşi Rusia, anul viitor, urmând să devină al doilea mare producător de petrol după Arabia Saudită, în baza ţiţeiului extras din gazele de şist. AIE estimează că producţia de petrol a SUA a sporit cu 50% din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb