"American International Group" Inc. (AIG), cel mai mare asigurator din lume, raportează, pentru perioada octombrie-decembrie 2007, cele mai mari pierderi trimestriale din istoria sa de 89 de ani.
Acestea s-au ridicat la 5,29 miliarde de dolari sau 2,08 dolari/acţiune, din cauza unei deprecieri cu 11,1 miliarde de dolari a produselor derivate în care a investit societatea şi care au legătură cu sectorul ipotecar subprime.
În ultimele trei luni din 2006, AIG a obţinut un profit de 3,44 miliarde de dolari ori 1,31 dolari/acţiune.
Oficialii AIG au declarat, săptămâna trecută, că deprecierile nu s-au oprit la suma menţionată, astfel că ele vor fi înregistrate şi în acest an, în condiţiile în care SUA se confruntă cu cea mai puternică scădere a pieţei imobiliare din ultimii 25 de ani.
Dacă se exclud pierderile de capital şi modificarea valorii produselor derivate, pierderea AIG a fost de 1,25 dolari/acţiune. Analiştii anticipau un profit de 69 de cenţi/titlu. AIG nu a mai înregistrat pierderi trimestriale din anul 2002, când şi-a majorat rezervele.
Divizia de asigurări pentru credite ipotecare din cadrul AIG, "United Guaranty" Corp., a avut pierderi operaţionale de 348 milioane de dolari în perioada de raportare, comparativ cu un profit de 27 de milioane de dolari în anul precedent. Directorul executiv al "United Guaranty", William Nutt, a declarat că divizia ar putea rămâne neprofitabilă până anul viitor.
Pe de altă parte, AIG a raportat costuri de aproape 175 milioane de dolari generate de solicitările de despăgubiri după incendiile din California. Potrivit estimărilor, acestea au cauzat pierderi asigurate de 2,26 miliarde de dolari în octombrie.
Profitul operaţional al diviziei de asigurări comerciale a AIG din SUA a crescut cu 7,9%, la 1,64 miliarde de dolari.
Pe întregul an 2007, AIG a realizat un câştig de 6,2 miliarde de dolari ori 2,39 dolari/acţiune, comparativ cu 14,05 miliarde de dolari sau 5,36 dolari/titlu în 2006.
"Rezultatele din 2007 sunt, în mod clar, nesatisfăcătoare", a afirmat directorul executiv al companiei, Martin J. Sullivan. Acesta a adăugat că 2007 a fost un an cu provocări, în care deteriorarea pieţei ipotecare rezidenţiale şi cea a creditelor au afectat în mod simţitor operaţiunile şi investiţiile AIG.