AJUNS LA 2,89%, ROBOR - la un nou record al ultimilor ani

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iunie 2018

ROBOR - la un nou record al ultimilor ani

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care este calculată dobânda la cele mai multe dintre creditele în lei, a atins un nou record al ultimilor ani, ajungând, vineri, la 2,89%, valoare pe care nu a mai înregistrat-o din octombrie 2014, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la şase luni, indice luat în calcul la dobânzile creditelor ipotecare, a urcat la 3%, în timp ce ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 3,05%, indicele ROBOR la 12 luni ajungând la 3,10% pe an.

ROBOR se află pe un trend ascendent şi în strictă corelare cu inflaţia, a spus, recent, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că, în urmă cu zece ani, 99% din credite erau acordate la dobânda băncii, care lua în calcul toţi indicii din piaţă şi stabilea o dobândă, ROBOR reprezentând o mică bucăţică din aceasta.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, subliniază că ROBOR va creşte atâta vreme cât inflaţia se va afla pe un trend ascendent. Tendinţa dobânzilor din piaţă este una de creştere, potrivit lui Ionuţ Dumitru, care opinează că rata dobânzii de politică monetară va ajunge 3%, la finalul lui 2018. În acest context, dobânzile creditelor acordate în lei vor creşte în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, ne-a spus, recent, preşedintele Consiliului Fiscal.

Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, este de părere că dobânzile, în general, vor creşte în continuare, însă într-un ritm lent. "Nu cred că vom avea motive pentru tulburări în piaţă", ne-a spus domnia sa, estimând: "Este destul de probabil să mai urmeze şi alte creşteri ale ratei dobânzii-cheie, iar dacă economia rămâne dinamică, probabil că vor creşte şi dobânzile la credite, chiar pes-te cele ale BNR. Dacă aprecierea economică va fi mai slabă, atunci şi ritmul majorărilor de dobândă va fi mai mic".

În opinia domnului Dochia, este foarte normal ca dobânzile la depozite să nu crească atât de repede precum cele la credite, întrucât "băncile au încă rezerve foarte mari de depozite şi nu sunt disperate să îşi facă noi rezerve". Creşterea ROBOR nu va fi atât de bruscă încât să destabilizeze piaţa, conform analistului economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Dacă cererea de credite va creşte, atunci va trebui ca băncile să atragă bani din depozite şi, în consecinţă, dobânzile la depozite se vor majora. În caz contrar, s-ar putea să ne aşteptăm la creşteri de dobânzi la depozite abia în a doua parte a anului".

Indicele ROBOR a cunoscut o creştere constantă, destul de însemnată, începând din luna septembrie a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Era rau cu Ciolos la 0,68, ca de asta il balacareau Piperea, Zamfir, barbugiul de la Piata Noua si restul lesinaturilor. E bine acum cu PSD-ul, e bine rau, curge lapte si miere tovarasi, l-a sfatuit bine contopistul Gicuta pe Tudose. Robor la 2,89, benzina, mancarea, utilitatile scumpite, ce mai, cornul abundentei. Jos Ciolos, sus Livache!

    1. Aș fi fost tentat să spun că nu ești pe Click sau Cancan, dar la ce se întâmplă pe bursa, prefer să fiu mai reținut.

      Make, zi-i ăstuia legătura dintre cioloș și rata de dobândă. 

      Legatura'

      Ciolos 0,68 

      Veorica 2,89

      Mai incearca si poate iti iese. Baga mai cu vlaga ca de asta au bagat Psdistii, prin cuplul Stancu-Zamfir, mici de Cacana in voi!  

      Ciolos USD 3 months 0,612%

      Veorica USD 3 months 2,326% 

      Cititorii de Click și Cancan să ne spună daca dobânzile dolarului au influențat rata de dobânză pentru lei sau Veorica a ruinat economia americană accelerându-i creșterea economică. 

      Ce-am mai ras! Exemplul cu America l-ai auzit sambata cand ai venit sa plantezi panselute sau il stii mai demult? SUA se duc in cap tocmai ca au un populist gen Dragnea in frunte.

      Ai râs, dar tot harneli securiste de Click și Cancan publici.

      Trendurile globale n-au treabă cu ce zice Soros, nici propaganda lui din România. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb