Ajutoarele de stat pentru IMM-uri rămân deocamdată inaccesibile

C.P.
Macroeconomie / 16 august 2010

Ajutoarele de stat pentru IMM-uri vor rămâne, din păcate, la fel de inaccesibile ca până acum întreprinderilor mici, deşi Guvernul a modificat mai multe acte normative în scopul creşterii numărului de firme care au acces la finanţările de acest tip, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Deşi premierul a anunţat că va fi coborât plafonul cerinţelor pentru IMM-urile care solicită ajutoare nerambursabile la nivelul investiţiilor de 5 milioane de euro şi creării a minim 30-50 de locuri de muncă, apariţia HG 588/2010 nu va avea efectul scontat. Motivele sînt următoarele: nivelul investiţiei minime a rămas la 10 milioane de euro şi nu a fost coborât la 5 milioane, cum s-a susţinut şi chiar şi acest nivel de 5 milioane este mult prea ridicat pentru IMM-uri. Chiar şi numărul societăţilor comerciale care vor beneficia de aceste ajutoare este limitat, având în vedere că pentru perioada 2008-2013 sunt prevăzute ajutoare pentru circa 125 de firme, cu o medie anuală de 25. În aceste condiţii va fi aproape imposibil pentru un IMM să acceseze această facilitate. O investiţie de 5 milioane de euro pentru o întreprindere mică ar fi foarte greu de amortizat în conditiile actuale, când pe piaţa din România inclusiv investiţiile străine sunt practic blocate.

Veşti mai bune pentru IMM-uri vin mai degrabă dinspre ajutorul de minimis, şi dinspre fondurile europene nerambursabile de care întreprinzştorii pot beneficia.

"Deşi pentru anul 2010 fondurile de ajutor de minimis au fost în totalitate epuizate e bine de ştiut pentru anul următor că nivelul de finanţare a fost crescut de la 5 la 100 de milioane de euro, mai ales că a fost extinsă şi lista domeniilor de activitate eligibile, fiind premise toate activităţile mai puţin pescuitul, agricultura, prelucrarea cărbunelui, achiziţii de transport rutier de mărfuri, proiectelor de stimulare a produselor autohtone în locul celor importate, activităţilor de export" a declarat Mihaela Scărlăţescu, Partener la Cabinetul de Avocatură Scărlătescu.

Important de precizat este faptul că, în prezent, în toate regiunile ţării se pot accesa fonduri nerambursabile, accesibile întreprinzătorilor. IMM-urile pot aplica la proiecte de sprijinire a afacerilor, de importanţă regională şi locală, fondurile fiind suspendate însă pentru firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. De asemenea, există un interes accentuat pentru investiţiile din domeniul turismului. În acest sens se desfăşoară mai multe proiecte ce urmăresc creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică şi crearea infrastructurii necesare promovării potenţialului turistic românesc: "Crearea unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică prin definirea şi promovarea brandului turistic national", Accesul întreprinderilor la activitţti de cercetare-dezvoltare şi inovare", "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare".

Aplicanţii trebuie să ştie că valoarea minimă/maximă a proiectelor trebuie să fie cuprinsă între 185.000 lei şi 1.849.999 lei iar contribuţia solicitantului este de 5% din valoarea proiectului dacă aplicaţi în domeniul resurselor umane. Pentru alte domenii, procentul este diferit.

Potrivit comunicatului de presă, proiectele Guvernului cu privire la stimularea IMM-urilor rămân doar la stadiul de iniţiativă, fără a reuşi să aducă un ajutor real micilor întrerpinzători. Plafoanele ridicate ale investiţiilor în condiţiile unui mediu economic devenit ostil din cauza crizei nu vor atrage prea multe societăţi comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb