Comisia Europeană a aprobat, ieri, o schemă de ajutoare de stat în cuantum de 259 milioane euro. Finanţarea este asigurată parţial din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar schema trimisă de Guvern la Bruxelles şi aprobată de Comisie priveşte sprijinirea producţiei, asamblării şi reciclării bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice. În cadrul schemei, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe destinate întreprinderilor care desfăşoară activităţi în domeniul bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice, situate în zonele eligibile pentru ajutoare regionale din România.
"Această schemă românească în cuantum de 259 milioane euro va asigura un sprijin esenţial pentru producţia de baterii şi de celule şi panouri fotovoltaice. Măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în acelaşi timp la accelerarea tranziţiei verzi", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabilă cu politica în domeniul concurenţei în cadrul Comisiei Europene.
Menţionăm că schema respectivă este gestionată de Ministerul Energiei, care a lansat deja apelul de proiecte în 16 ianuarie 2023, data limită pentru depunerea proiectelor fiind 16 martie 2023, ora 17.
Sprijinul financiar va fi acordat pentru următoarele tipuri de investiţii:
- construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblarea şi reciclarea bateriilor Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li-sulfur, Zn, debit, temperatură ridicată)
- construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblarea şi reciclarea celulelor şi/sau panourilor fotovoltaice.
Solicitanţii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nou - înfiinţate) şi întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind construirea unor astfel de capacităţi.