Alegeri fără opţiuni

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 octombrie 2015

Cătălin Avramescu

Era un banc odată. Tocmai murise Brejnev. Şedinţă a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Se strânseseră ştabii partidului pentru a alege un succesor al Secretarului General. În vreme ce aceştia discutau, uşile se dau brusc de perete şi în sală năvălesc nişte indivizi îmbrăcaţi în haine de kommando, înarmaţi cu pistoale-mitralieră.

Tovarăşii înmărmuresc. Şeful brutelor, cu o voce hotărâtă, comandă: "Mâinile sus!". Toţi ridică mâinile. Moment în care comandantul spune: "Tovarăşul Andropov tocmai a fost ales cu unanimitate de voturi... Mâinile jos!".

Alegerile în totalitarism sunt diferite. Asta este, în fond, morala bancului. Dar cât de diferite?

Teoreticienii au descoperit una dintre caracteristicile acestor "alegeri": nu prea sunt alegeri reale. De regulă, cetăţenilor nu li se pune în faţă nici un set de candidaţi, nici un fel de alternative. Tot ce pot face este să îşi exprime "acordul" sau "susţinerea".

Acest tip de alegeri se numeşte, tehnic, "elections without choice". În lipsă de altă traducere, am să folosesc expresia "alegeri fără opţiuni".

Partidul Comunist Român organiza astfel de alegeri fără opţiuni. Interesant este că partidul, urmând o linie trasată de Stalin încă din anii '30, se pitea în spatele unui "front", a unei alianţe mai largi. Chiar şi după ce acaparase puterea absolută. În alegerile din România "socialismului real" aveau dreptul să se înscrie doar candidaţii "FDUS" (Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste - unul dintre numele purtate de aceste formaţiuni-paravan). În fiecare circumscripţie unul singur.

Un cunoscut al meu a făcut parte, la un moment dat, dintr-o "comisie electorală". Aşa erau timpurile, erai obligat dacă nu se găsea nimeni să te înlocuiască. Era între cei care numărau buletinele de vot. Mi-a spus că mulţi alegători, frustraţi de mascarada la care erau, şi ei, obligaţi să participe, tăiaseră candidatul oficial. Unii se folosiseră de anonimitatea cabinei de vot pentru a scrie tot felul de măscări pe hârtie. Rezultatele publicate au fost diferite de cele transmise de comisie. Fuseseră falsificate de la Centru.

Eu n-am votat niciodată în acel gen de alegeri. Nu mai reţin de ce, pentru că dacă mă gândesc bine, aveam 22 de ani la Revoluţie, deci trebuia să fi prins măcar un tur. Cred că nici nu le-am remarcat. Dar am prins "alegerile" din facultate.

Acolo ne-au chemat, pe toţi, să ne alegem "secretarul" de grupă. Spre disperarea celor din BOB (Biroul Organizaţiei de Bază) a Facultăţii de Istorie-Filozofie, colegii meu au ales pe cineva absolut indezirabil din punctul lor de vedere. Ne-au transmis, prin intermediari, ameninţări voalate. "Lasă că trece Congresul, vedeţi voi".

Partea cea mai interesantă a fost aceea cu "realegerea Tovarăşului". Deşi noi nu eram membri ai PCR, toate adunările de pe acea vreme trebuiau să îşi exprime "susţinerea". Cel care conducea şedinţa grupei noastre a încercat să încheie şedinţa fără să mai supună la vot şi acest punct. Cei de la BOB au strigat indignaţi din spate: "Nu aşa! Mai este un punct pe ordinea de zi!".

Ştiam toţi ce "punct" era acela. Omul nu a mai avut ce face. Dar nu s-a lăsat. Nici acum, la 25 de ani după evenimente, nu ştiu cum a avut curajul acela...

În râsetele generale, a început să se strâmbe, mimând un discurs serios. "Hm... trebuie să votăm... [ochi daţi peste cap, în direcţia portretului de pe perete]... ştiţi pe cine... cel mai iubit... acuma să vedem... care eşti împotrivă?.... tu, acolo în spate? [râsete în sală]... sau tu? [râsete]... Dar pentru?".

Aici râsetele au încetat. Nimeni nu a ridicat mâna. Cei de la BOB au încremenit. Cel care conducea şedinţa a avut un moment de revelaţie: "Păi dacă nimeni nu e împotrivă...". Politrucii au plecat furioşi. După aceea am aflat că făcuseră liste cu studenţi ce urmau să fie exmatriculaţi. Dacă te puneai cu Partidul...

Nu au mai apucat. A venit Decembrie 1989.

De ce partidele totalitare şi autoritare organizează asemenea spectacole ilogice, ale alegerilor fără opţiuni?

Un motiv, clar, este frica. Frica de competiţie. Liderul suprem nu doreşte să vadă nici un fel de "aripi" în partid. Este un impuls codificat în ADN-ul acestor mişcări încă de la V.I. Lenin. Şeful cel mare ştie pe ce cadavre politice a trebuit să calce pentru a ajunge unde este. Şi speră să întârzie momentul în care va ajunge la fel ca ele...

Alt motiv este intimidarea adversarilor politici. Sigur, poţi să câştigi cu 55%. Dar un câştig cu 95%, oricât de nerealist, semnalizează totuşi ceva: că respectivul lider poate manipula practic pe toată lumea.

Iar al treilea motiv este mobilizarea fidelilor. Ştiţi acele celebre "scrisori nigeriene" care circulă pe Internet? "Drag al meu, văzut poza la tine pe Face-Book... Sunt fiul de prinţ... Am în cont un milion de dolari, am nevoie asociat pentru scos banii de la bancă, etc". Cine "pune botul" la aşa ceva? Tocmai asta este ideea. Mesajul e calibrat să fie absurd, pentru ca doar cei slabi de minte să aibă iluzia că au făcut afacerea vieţii lor.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. explicati-ne, va rog, de ce Finlanda se opune intrării României în Schengen.

    1. Iată ce se întâmplă an de an la granița României cu R. Moldova, pe care o poate trece orice infractor cu vizele românești sau chiar cu cetățenia română.

       

      7 oct 2015, Associated Press: "AP INVESTIGATION: Nuclear black market seeks IS extremists" 

       

      "Politia din Republica Moldova, in colaborare cu FBI, a prins un traficant de material nuclear in cadrul unei operatiuni in care un informator al politiei s-a dat drept reprezentant al Statului Islamic, vanzatorul oferindu-i acestuia cesiu radioactiv in valoare de 2,5 milioane de euro, informeaza Associated Press. Potrivit unei anchete realizate de agentia de presa americana, aceasta este una dintre cele 4 tentative de vanzare de materiale nucleare catre extremistii din Orientul Mijlociu impiedicate de autoritatile moldovene in ultimii 5 ani." 

      Granița dintre Ucraina (și centrala de la Cernobâl) și Moldova este raiul răufăcătorilor. Tu i-ai vrea pe aceștia în Schengen? Eu nu. 

      Doream un raspuns serios, nu divagatii de doi bani. Sper ca-l voi primi.

      Daca tot ai deschis aceasta pirtie. Deci R Moldova si-a facut datoria, traficantul a fost prins, deci R Moldova merita sa fie admisa in UE. Daca Ucraina si Georgia au fost luate in brate, asigurindu-li-se deschiderea usilor UE, atunci RM, de ce nu? 

      Mai mult, situatia creata si bunul-simt reclama cu putere unirea urgenta a R Moldova cu Romania.

      Acum ori niciodata! 

      desteapta-te pribeagule ca popa nu toaca de doua ori pentru o baba surda

      Pai hai, inroleaza-te in armata si du-te sa ii cuceresti, ca ei nu vor sa se uneasca de buna voie. Si omoara si niste minoritari, daca tot te-ai apucat de treaba.

      Cea mai influentă grupare criminală de la granița de vest a Ucrainei a vândut arme rusești reporterilor OCCRP. Tranzacțiile au avut loc acum o lună, în Chișinău, Republica Moldova, la 180 de kilometri distanță de portul ucrainean Odessa. Armele provin din depozitele Armatei a 14-a, a Federației Ruse, care staționează de peste 20 de ani în regiunea rusofonă separatistă Transnistria, cu misiune oficială de “menținere a păcii”.

       

      CONTEXTUL este dominat de războiul civil din Ucraina – izbucnit după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia – război care a animat piața neagră a armelor de foc în zonă și care tinde să se extindă dinspre estul țării către sudul cu ieșire la Marea Neagră. 

      În perioada 13-18 mai, OCCRP a achiziționat incognito un lansator de grenade anti-tanc și un pistol semi-automat. Totul s-a întâmplat la zece zile după masacrul din Odessa, soldat cu peste 40 de morți și sute de răniți în lupte de stradă, dar și cu acuzații ale serviciilor de securitate ucrainene potrivit cărora în incidente au fost implicate grupări paramilitare din republica separatistă Transnistria. 

      Ultima arestare a lui “Pisateli” s-a petrecut acum un an, în iulie 2013, când autoritățile moldovenești au simțit nevoia să marcheze momentul printr-o conferință de presă la nivel înalt. 

      “Ion Druţă este o autoritate în lumea interlopă. Reţinerea lui este un succes al poliţiei“, a declarat atunci Ion Bodrug, şeful Poliției din Moldova. Oficialul a mai dezvăluit că “Pisateli” era monitorizat de mai mult timp, fiind reţinut exact când încerca să se ascundă. 

      Cu acel prilej festiv, Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne din Moldova, a declarat, la rândul lui, că ofițerii care l-au încătușat pe “Pisateli” vor fi decoraţi, dar fără a fi publicate numele lor. 

      Arestarea lui “Pisateli” din iulie anul trecut a survenit sentinței emisă de Curtea de Apel Chişinău, prin care liderul interlop a fost condamnat la douăzeci de ani închisoare pentru un triplu omor comandat în 1998. Dar cei douzeci de ani de închisoare s-au comprimat rapid în șapte luni, după ce Curtea Supremă din Moldova a dispus, în aprilie anul curent, rejudecarea dosarului și eliberarea lui “Pisateli”.INTERPO L_The Writer 

      Și Interpol îl vânează, încă din iulie 2013, la cererea autorităților din România. În București, moldoveanul este acuzat că a organizat un asasinat la comandă pe frontul unui război interlop. Potrivit poliției române, “Pisateli” l-ar fi adus în România pe asasinul moldovean Vitalie Proca, i-a dat acestuia informaţiile despre țintă și a intermediat suportul logistic, adică o mașină cu numere de Bulgaria, automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov, utilizate în atentatul care a avut loc în noiembrie 2012 în cartierul bucureștean Vitan. Victima însă a fost alt bărbat, confundat de Proca cu ținta reală a asasinatului și ciuruit cu șase gloanțe. Ca prin minune, omul a supraviețuit, așa cum a facut-o și bancherul rus, Gherman Gorbuntsov, o altă țintă în care Vitalie Proca a descărcat șapte gloanțe, la Londra, în martie 2012.  

      La 17 ani, Proca a torturat și ucis două femei, de față fiind un copil mic, în noaptea de Crăciun a anului 1998. A fost eliberat din închisoare în 2010 de un judecător moldovean, anchetat din acest motiv, dar a ajuns din nou după gratii. Inițial în Moscova, de unde, în noiembrie 2013, a fost extrădat în București. 

    Ci au legătură cu o situație excepțională. DNA vrea să credem că PSD este singurul partid instituțional sau structural corupt din România (deși băsescu însuși a spus că TOATE partidele au făcut campanie cu bani negri). La PNL/PDL, ni se spune de către DNA, sunt doar câteva uscături izolate, dar pădurea este verde și cu aer curat.

     

    Într-un astfel de context, nu R. Plumb sau Bănicioiu ar fi vrut să se dueleze verbal. Nu au tupeul lui băsescu, de pildă, să critice DNA și să nu se sinchisească de Inspecția Judiciară când va spune că a influențat Justiția. Probabil că nici baronii PSD nu se vor reprezentați de cineva fără tupeu. 

     

    Alegerile fără opțiuni nu sunt o noutate nici în spațiul democratic occidental. O altă situație excepțională a fost la CDU, în 2012, candidat unic și vot de confirmare (nu de selecție) pentru A. Merkel. Buletinul Institute for Western Affairs comenta în numărul 111/2012 că: 

     

    "Un alt obiectiv important al Congresului a fost de a efectua o alegere a organelor de conducere ale partidului. Așa cum era de așteptat, A. Merkel a fost din nou ales să fie președintele partidului (ea a fost liderul continuu din 2000), dar rezultatul a realizat a fost cu adevărat uimitor: candidatura ei a fost susținută de 903 din 922 de vot delegați (19 au fost împotrivă, 3 s-au abținut), care este 97,94%. Acesta este cel mai bun rezultat un președinte CDU l-a realizat de la reunificarea Germaniei în 1990 (în 2010 A. Merkel a primit 90,5% din voturile delegaților). Horst Seehofer, președintele CSU Twin, în glumă a descris-o ca pe un "rezultat cubanez" (kubanisches Wahlergebnis). Există mai mulți factori care contribuit la rezultatul excelent al A. Merkel: 

       

     1) poziția A. Merkel în cadrul partidului este necontestat, 

       

     2) în prezent, nu există nici un alt politician în CDU suficient de popular pentru a concura cu ea, 

       

     3) opoziție potențială din partid, axată în aripa dreaptă a fost "neutralizată" printr-un acord anterior (Betreuungsgeld și poziția negativă neoficial stabilit de partid față de egalizare a taxelor pentru parteneriate homosexuale și cuplurile căsătorite); 

       

     4) în ajunul campaniei electorale Bundestag, delegații au vrut să arate unitatea partidului și sprijin puternic pentru liderul acestuia." 

     

    Punctele 1 și 2 nu se aplicau în cazul Dragnea/PSD. Dar punctele 3 și 4 sunt valabile iar în locul primelor apare unul legat de asediul DNA. Judecata trebuie să se facă pe probe temeinice iar șeful de partid trebuie să aibă curaj să articuleze ceva pe această temă. Exact cum spunea Ambasada SUA către Kovesi: "cel trimis în judecată trebuie să aibă acces la un proces corect". 

    Dacă cineva își închipuie că partidele din România sunt "think-tank"-uri de intelectuali care dezbat dogme de administrare și structurare socială, este un naiv sau fățarnic. 

    1. Cristi C este un sfertodoct.

      pandele este superdoct patent

      pentodoct este un termen potrivit

    Bun bancul cu Andropov. 

    Eu stiu ceva real la noi. La inceputul colectivizarii, activistii de partid trimisi cu "lamurirea" taranilor, erau intampinati de catre acestia la intrarea in curte, cu furca ridicata (taranul deretica pe la grajdul de animale) si cu: dute mai in aia matii , ca te pocnesc cu furca-n cap...... 

    Militianul, care era trimis ca insotitor, aparea repede de dupa poarta si se indrepta catre taran cu pusca in pozitie de tragere: Te scrii in colectiv? la care taranul speriat/zapacit de situatie, raspunea prompt: da! da!

    Si uite asa s-a desfasurat munca de lamurire a taranilor si finalizarea colectivizarii la noi. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb