ALERT / CONFERINŢA "AGRI-BUSINESS PE PROFIT: POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ - 2014-2020" Ministrul Daniel Constantin: "Taxa pe stâlp ar putea fi eliminată din agricultură"

Companii #Agricultură / 10 octombrie 2014

Ministrul Daniel Constantin: "Taxa pe stâlp ar putea fi eliminată din agricultură"

Actualizare Adrian Rădulescu, fermier: "Avem nevoie de un nou sistem de fiscalizare pentru agricultură"

Sectorul agricol trebuie să beneficieze de un nou sistem de fiscalizare, diferit de cele din comerţ, industrie sau servicii, pentru a determina un salt al economiei, a declarat fermierul Adrian Rădulescu.

Domnia sa susţine că autorităţile trebuie să ofere mai multe facilităţi fiscale (reducerea TVA) şi ajutoare suplimentare pentru agricultorii români.

(P.B.)

----------

Actualizare 14:02 Alex Jurconi, PRO AGRO:"Statul trebuie să ia măsuri pentru protecţia fermierilor"

Administraţiile naţionale trebuie să ia măsuri concrete prin care să adăpostească fermierii de factorii externi care le pot afecta activitatea şi producţia, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO.

Domnia sa apreciază că embargoul Rusiei la nivel european a pus în dificultate piaţa noastră zootehnică: "Statul trebuie să ia măsuri, să intervină în economie şi în industria zootehnică. În condiţii excepţionale de piaţă, aşa cum se întâmplă în cazul situaţiei dintre Rusia şi Ucraina, statul poate să ia o serie de măsuri precum exonerarea de plata impozitului pe profit sau reducerea TVA pentru a vedea cum evoluează piaţa".

Domnul Jurconi susţine că orice proiect de investiţii în industria zootehnică trebuie să fie însoţit de măsuri concrete în piaţă. Statul nu trebuie să stea deoparte şi să spere că această piaţă se va reglementa de la sine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla, în condiţiile în care presiunea americană este în creştere pe piaţa noastră.

(P.B.)

-----------

Actualizare 14:00 Dorin Cojocaru, APRIL: "Autorităţile nu analizează serios impactul embargoului rusesc"

Oficialii din ţara noastră nu analizează serios impactul embargoului impus de Rusia pentru produsele alimentare europene, deşi UE freamătă pe acest subiect, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Domnia sa a precizat: "Embargoul rus ne afectează serios. Şi peste asta a venit şi boala limbii albastre şi nu putem exporta ovine. Nimeni din ţara noastră nu vorbeşte despre acest lucru şi probabil că scandalul va izbucni după finalizarea alegerilor. Din 2015 vor dispărea cotele pentru lapte. Fermierii români vor fi puternic concuraţi de laptele ieftin din afară".

Preşedintele APRIL avertizează autorităţile că embargoul impus de Rusia va dura, iar Europa şi ţara noastră trebuie să fie pregătite pentru a face faţă financiar pierderilor fermierilor.

(A.T.)

----------

Actualizare 13:55 Sorin Minea: "Fără susţinere, industria alimentară va muri în tăcere"

Industria alimentară va muri în tăcere dacă nu va fi susţinută, este de părere Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Domnia sa susţine că, în ultimii ani, companiile care au intrat în incapacitate de plată sunt cele din industria de profil: "Industria a optat pentru scăderea costurilor, ajungându-se la un preţ artificial. Din această cauză, România ar putea fi văzută ca un producător slab şi se poate afla în imposibilitatea să iasă la export".

Industria alimentară nu poate fi separată de producţie, opinează domnul Minea, susţinând că, din punct de vedere agricol, ţara noastră este o putere şi de aceea nu ne putem opri aici.

Potrivit preşedintelui Romalimenta, este pentru prima dată când importurile noastre de carne au ajuns la 18%, iar importurile de produse procesate se ridică la 10%, fapt ce pune sectorul în mare pericol, riscând să fie eliminată procesarea.

Criza materiei prime este una artificială, mai susţine Sorin Minea, apreciind că, la noi, există un blocaj economic, consumul, în România, fiind în scădere.

Potenţialul ţării noastre trebuie să se bazeze pe încurajarea agriculturii şi susţinerea industriei, care "nu a cerut niciodată bani, ci legislaţie şi facilităţi".

Dacă nu se va întâmpla acest lucru, România va deveni exportator de materie primă, a conchis Sorin Minea.

(E.O.)

-----------

Actualizare 13:28 Alexandru Coita: "Tranzacţii cu cereale de 90 milioane de euro prin BRM"

Valoarea totală a tranzacţiilor cu cereale realizate în ringul Bursei Române de Mărfuri (BRM) este de aproximativ 90 milioane de euro, a declarat Alexandru Coita, director strategie în cadrul bursei.

Domnia sa a precizat că Ministerul Agriculturii sprijină dezvoltarea bursei noastre de cereale semnând, anul trecut, un memorandum cu BRM. Astfel, ministerul furnizează Bursei toate datele aferente tranzacţiilor cu cereale, care sunt transmise şi la Bruxelles.

Domnul Coita a explicat: "Avem parteneriate şi cu principalele asociaţii din domeniu ca să fim un integrator pe piaţă. În ultimul an, am reuşit să atragem mai mulţi participanţi în ringul cerealelor al BRM".

Reprezentantul Bursei de Mărfuri a subliniat că principalele avantaje ale tranzacţionării în ring bursier a cerealelor sunt transparenţa şi descoperirea preţului corect, asigurarea unei fiscalizări cât mai puţin împovărătoare pentru agricultori, o mai bună colectare a taxelor la buget şi oferirea instrumentelor necesare reducerii riscurilor.

(A.T.)

--------------

Actualizare 12:24 Ministrul Daniel Constantin: "Taxa pe stâlp ar putea fi eliminată din agricultură"

"Taxa pe stâlp" ar putea fi eliminată din sectorul agricol dacă proiectul legislativ care se află în camera Deputaţilor va fi aprobat, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Oficialul MADR a subliniat că iniţiativa a trecut de Senat, precizând: "Sunt segmente unde nu poate fi aplicată această taxă. Sistemul de irigaţii, pe segmentul de infrastructură secundară, este neoperabil şi se va investi pentru ca acesta să fie refăcut. Nu putem să venim şi să impozităm această infrastructură, pentru că ar fi contraproductiv. Mai sunt gardurile, platformele betonate şi nu numai. Sper ca cel puţin să fie amendat acest proiect şi măcar aceste câteva segmente să fie scutite de taxa pe construcţii speciale".

Daniel Constantin a menţionat că deputaţii vor lua în discuţie proiectul de lege care prevede eliminarea "taxei pe stâlp" din agricultură imediat după ce se vor întoarce din teritoriu.

Guvernul a hotărât reducerea la 1% a cuantumului de 1,5% stabilit pentru taxa pe construcţii speciale, intrată în vigoare de la începutul acestui an. (E.O.)

---

Actualizare 11:41 Cristian Pârvan, AOAR: "Rezervele de biodiesel din agricultură pot înlocui dependenţa de motorină"

Agricultura are rezerve extraordinare de energie, precum biodiesel, care pot înlocui, pe viitor, dependenţa de motorină, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa susţine că sectorul agricol are, de asemenea, un potenţial imens de valoare adăugată, care nu este încă valorificat.

Cristian Pârvan a precizat: "Din 1990 până în 2011, am avut o valoare adăugată de +1,5 miliarde euro în agricultură, dar este foarte puţin. Concurenţa pe piaţa agricolă este una formidabilă, iar producătorii şi comercianţii trebuie să se adapteze în permanenţă. Cercetarea şi dezvoltarea tehnologică în agricultură au evoluat uimitor".

Reprezentantul AOAR a arătat că fermierii români sunt defavorizaţi de subvenţiile stabilite de Comisia Europeană şi că aceştia trebuie să găsească soluţii ca să supravieţuiască pe piaţa agricolă. (P.B.)

---

Actualizare 11:37 Ramona Ivan, CEC Bank: "CEC se va îndrepta către proiectele integrate, care se susţin"

CEC Bank îşi va îndrepta atenţia către proiectele integrate, care se susţin, a precizat Ramona Ivan, director în cadrul băncii.

Domnia sa a menţionat: "CEC este o bancă a IMM-urilor şi a agriculturii, (...) suntem foarte mult poziţionaţi în zona rurală. Ideea este să finanţăm proiecte care se susţin. (...) Sunt destul de puţine autorităţi locale care susţin mediul de afaceri. În noul PNDR (n.r. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), se pune accent pe proiectele integrate, iar noi intenţionăm să ne îndreptăm către aceste tipuri de proiecte".

Ramona Ivan a subliniat că, deşi mulţi consideră că partea cea mai grea la un proiect finanţat din bani europeni este până în momentul în care se semnează contractul, este foarte important ca beneficiarii să ştie ce au de făcut şi în continuare. În acest sens, CEC Bank dispune de circa 200 de persoane specializate distribuite în teritoriu, care informează clienţii cu privire la riscurile ce ar putea să apară pe parcursul derulării contractelor de finanţare şi oferă alternative.

Reprezentantul CEC a menţionat că banca pe care o reprezintă lucrează mult cu fondurile de garantare, subliniind că mare parte din finanţarea obţinută de instituţia financiară (recent, CEC Bank a semnat cu Banca Europeană pentru Investiţii pentru o linie de credit de 100 de milioane de euro) se îndreaptă către proiectele din agricultură. (E.O.)

---

Actualizare 11:23 Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: "Trebuie să adaptăm Politica Agricolă Comună situaţiei din România"

Politica Agricolă Comună trebuie adaptată situaţiei din ţara noastră, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a subliniat că şi în acest an producţia agricolă se va ridica la nivelul celei din 2013, când domeniul avut o pondere importantă în PIB.

Agricultura s-a stabilizat, din punct de vedere al producţiei şi al plăţilor către fermieri, a menţionat domnia sa, adăugând că, deşi avem producţie şi deschidem noi pieţe, încă suntem nemulţumiţi de preţ: "În acest sens, avem discuţii cu Bursa Română de Mărfuri, pentru o platformă în domeniul agricol. Dacă vom avea un sistem transparent la nivel naţional cu cât s-a recolatat în diverse zone, cu preţurile din respectivele regiuni, nu cred că vor fi probleme".

Daniel Constantin susţine că statul, împreună cu fondurile de garantare şi cu sistemul bancar, trebuie să asigure pachete de finanţare pentru fermieri, astfel încât aceştia să îşi poată duce mai departe proiectele începute.

Minsitrul de resort a adăugat că, din 2015, fermierii va trebui să aducă şi alte garanţii pe lângă scrisoarea de confort, întrucât au fost cazuri în care cei care au venit cu scrisori de confort nu şi-au putut duce la final proiectul şi au reziliat contractul.

În cadrul viitoarelor programe de finanţare europeană, va fi acordat un procentaj mai mare celor care integrează producţia şi celor care intră într-o formă asociativă, aceştia urmând să primească cu 20% mai mult din finanţarea europeană, a anunţat ministrul Constantin.

Sunt 830 de fermieri cu suprafeţe de teren între 1 şi 5 hectare care şi-ar putea comasa terenurile, aceştia urmând să primească subvenţii mai mari, potrivit domniei sale.

De asemenea, sprijinul pentru tinerii care îşi încep activitatea în agricultură este mai mare, ajungând la 50.000-60.000 de euro.

Pentru agricultura bio, a fost semnat un ajutor de minimis de la stat, de 10,6 milioane de lei, pentru completarea fondurilor de la UE dedicate acestui segment, care a scăzut, în acest an, la 4 milioane euro, de la 7 milioane euro în 2013.

Mai există probleme în ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, în acest sector putând să fie finanţată doar infrastructura secundară din bani de la UE. Pentru următoarea perioadă, ţara noastră are la dispoziţie 370 de milioane de euro de la UE, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, suma totală ajungând la circa 450 de milioane de euro.

"CE spune că trebuie să demonstrăm că vom finanţa şi infrastructura primară", a spus ministrul, adăugând că, în acest sens, cei care s-au constituit în asociaţiile de udători vor veni cu finanţare pentru reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii, pe măsură ce va fi realizată infrastructura secundară. Până la finalul anului 2016 ar urma să fie finalizate lucrările de refacere a infrastructurii secundare de irigaţii, potrivit lui Daniel Constantin. (E.O.)

---

Actualizare 11:19 Nadia Crişan, Coaliţia pentru Dezvoltarea României: "Sunt progrese privind cadastrul terenurilor agricole"

Autorităţile noastre au făcut progrese privind cadastrul terenurilor agricole în ultima perioadă, a declarat Nadia Crişan, preşedintele Agriculture Task Force din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Domnia sa a explicat: "Sperăm ca acest cadastru să fie finalizat în maxim 5 ani, aşa cum au promis autorităţile. Este foarte important pentru marii investitori".

Reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României a subliniat că un alt factor descurajant pentru investitori este frauda din sistemul agricol şi că ANAF şi Ministerul Finanţelor trebuie să ia neapărat un plan de măsuri pentru diminuarea fenomenului, care-i afectează pe cei buni platnici.

Nadia Crişan a mai spus că, împreună cu marile asociaţii din domeniul agricol, Coaliţia doreşte să pună la punct un plan de pomovare a produselor autohtone în afara ţării. (A.T.)

---

Laurenţiu Rebega: "Sancţiunile împotriva Rusiei îi afectează pe producătorii agricoli autohtoni"

Producătorii agricoli locali au fost afectaţi de sancţiunile aplicate Rusiei, ca urmare a crizei din Ucraina, a declarat europarlamentarul Laurenţiu Rebega. Domnia sa apreciază că această criză politică pe care o traversăm este principalul element care pune în pericol piaţa agricolă locală şi producătorii români.

Laurenţiu Rebega a adăugat: "Producătorii şi comercianţii noştri au dificultăţi din cauza concurenţei neloiale dată de preţuri. În momentul în care un sector este afectat, respectiv cel agricol, efectul este unul în lanţ şi se extinde şi în alte domenii, iar Comisia Europeană nu a reuşit să găsească soluţii pentru agricultorii afectaţi de criza din Rusia şi Ucraina. Trebuie să protejăm producătorii agricoli, iar piaţa locală să nu suporte aceste presiuni politice".

Europarlamentarul a subliniat că autorităţile trebuie să asigure un management al riscurilor şi al crizelor, precum şi siguranţa şi securitatea alimentară. (P.B.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb