ALERT Havrileţ, ANRE: "Energia nu se scumpeşte pentru populaţie"

A.T.
Companii #Energie / 25 iunie 2014

Gazele pentru populaţie, creştere de 2,5%

Preţul reglementat al energiei electrice plătite de populaţie va rămâne la nivelul actual după data de 1 iulie, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a precizat că producătorilor de energie le-au fost recunoscute în tarif costurile cu "taxa pe stâlp". Această majorare a costurilor a fost anulată de scăderea bonusului pentru cogenerare, pe care îl plătesc toţi consumatorii. Astfel, factura finală plătită de populaţie nu va creşte, a mai explicat domnul Havrileţ.

Gazele pentru populaţie se scumpesc cu 2,5%

Preşedintele ANRE a subliniat că gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 2,5% începând cu 1 iulie, conform calendarului agreat pentru liberalizare. Domnia sa a explicat că aproximativ 170.000 companii mici vor rămâne în piaţa reglementată, pentru acestea preţul gazelor "îngheţând" la circa 89 lei/MWh.

Compania de stat Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, anunţa pe 30 aprilie că a bugetat pentru acest an investiţii de 377 milioane lei (85 milioane euro), în special în retehnologizări şi în proiecte "istorice". Întreprinderea va asigura din fonduri proprii 300 milioane lei, iar diferenţa va fi acoperită din împrumuturi de la bănci, potrivit unui raport al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Din total, 132,4 milioane lei sunt destinate retehnologizărilor, iar 146,8 milioane lei lucrărilor "istorice".

În februarie, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie şi administrator special al Hidroelectrica, spunea că producătorul de electricitate est nevoit să investească 700 milioane lei pentru lucrări hidrotehnice care ar duce la producţia unei cantităţi infime de energie, pe lângă investiţii anterioare de alte 800 milioane lei în acest obiective.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara că le sugerase administratorilor societăţii de stat să fie mai ambiţioşi pe partea de investiţii şi să trateze cu mult respect instituţiile bancare, pentru că Hidroelectrica nu a intrat în insolvenţă din cauza băncilor.

Hidroelectrica (societate controlată de stat, prin Ministerul Economiei) a fost în insolvenţă între iunie 2012 şi iunie 2013, iar în februarie a reintrat în această stare. Statul, acţionarul majoritar al companiei, speră să o scoată din insolvenţă până la sfârşitul anului.

Societatea a înregistrat în primele două luni din acest an o cifră de afaceri de 434 milioane lei, în creştere cu 9,6% faţă de 396 milioane lei în intervalul ianuarie-februarie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb