ALERT Începe Conferinţa Dreptul Afacerilor 2010

Alina Toma Vereha
Macroeconomie / 16 aprilie 2010

Conferinţa "Dreptul Afacerilor 2010 - Integrarea Dreptului comercial în Codul Civil", a debutat la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Evenimentul organizat de Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, SCA Piperea & Asociaţii şi Grupul de Presă BURSA are ca teme, pe lângă integrarea dreptului comercial în Codul Civil, şi noua concepţie a Fiscului român de a aplica, uneori retroactiv, TVA pentru tranzacţii imobiliare şi noua lege a Concordatului preventiv.

Specialiţtii consideră că noul Cod Civil, în ansamblu, are vocaţia de a antrena schimbări radicale atât în spaţiul academic al cursurilor, tratatelor şi monografiilor juridice, cât şi în lumea afacerilor. Cea mai profundă modificare va fi dată de noua concepţie a Codului Civil de integrare a raporturilor juridice comerciale şi de afaceri în corpul legii civile. Acest lucru înseamnă finalul dualismului drept comercial-drept civil şi începutul unei doctrine moniste, a unui drept privat unitar.

Noua lege a Concordatului, apărută în 2009, anul instalării şi acutizării crizei economice în România, este o lege care va antrena maturizarea relaţiilor de afaceri, prin reclădirea încrederii între parteneri, cu consecinţa opririi valului de insolvenţe care a lovit economia anul trecut.

În fine, Fiscul român care a tolerat multă vreme tranzacţiile imobiliare fără TVA, sub justificarea că acestea aduceau indirect multe alte venituri la buget, s-a răzgândit la finele anului trecut, declanşând controale fiscale. În urma acestor controale Fiscul a obligat orice persoană care, în 2004-2008, a efectuat tranzacţii cu imobile în valoare de mai mult de 35.000 de euro, să plătească retroactiv TVA. Dacă o asemenea atitudine este legală sau nu, dacă este sau nu compatibilă cu principiile CEDO, acesta va fi unul dintre subiectele incitante ale dezbaterilor care vor avea loc astăzi şi mâine în cadrul ediţiei din anul 2010 a conferinţei consacrate deja sub denumirea "Dreptul Afacerilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb