ALERT Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Mazăre, retinut de DNA

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 4 februarie 2015

Actualizare 19:34

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, preşedintele CVM Tomis Constanţa, a fost reţinut, în această seară, de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Procurorii susţin că, în perioada 2009-2013, Strutinsky a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa. În schimb, Sorin Strutinsky a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât firma denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

Banii ar fi fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de Strutinsky, iar pentru justificarea acestor transferuri, afaceristul ar fi determinat reprezentanţii acestor firme să falsifice mai multe contracte care sa ateste operaţiuni cu caracter fictiv.

Astfel, în 2009, Sorin Strutinsky ar fi pretins de la un denunţător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urma să fie încasate de societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, ar fi promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către compania respectivă.

"Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., SC NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. şi S.C. CDS PROJECT S.R.L.", explică DNA.

De asemenea, DNA acuză că, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-ar fi determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme sus-menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite, conform anchetatorilor, pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

Totodată, în intervalul 2009 - 2013, Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, repetat, operaţiuni comerciale fictive, prin care ar fi transferat bani din patrimoniul firmei beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi:

- 465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A.,

- 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. MEHMETOGLU S.R.L.,

- 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,

- 15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.

- 5.376 lei, în patrimoniul S.C. NEFERMIN S.R.L.

"În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă", explică DNA.

Procurorii mai relatează: "În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei".

Tot în 2012, Strutinsky ar fi pretins de la denunţător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari).

"În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma de 635.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv S.C. SISTEME INTERNAŢIONALE DE AFACERI S.A., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., S.C. CDS PROJECT S.R.L., S.C. CLASSIC S.R.L. şi S.C. NEW OPEN SECTOR S.A. De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat - în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015", detaliază Direcţia Naţională Anticorupţie.

Alt caz se referă la anii 2013-2014, când, potrivit procurorilor, Sorin Strutinsky, "urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale".

În aceeaşi perioadă, Strutinsky Gabriel Sorin i-ar fi determinat pe reprezentanţii firmelor să efectueze operaţiuni comerciale fictive, prin care ar fi transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului, după cum urmează:

- 36.800 lei în patrimoniul S.C. SISTEME INTERNAŢIONALE DE AFACERI S.A.,

- 103.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,

- 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.

- 59.981,28 lei în patrimoniul S.C. CLASSIC S.R.L.

- 124.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,

- 159.588 lei, în patrimoniul S.C. NEW OPEN SECTOR S.A.,

- 116.917,12 lei către S.C. CDS PROJECT S.R.L.

DNA mai relatează: "În cursul anului 2013, acelaşi inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în anul 2013, în numerar, suma de 135.000 lei (reprezentând 6% din facturile încasate în anul 2013), urmând să primească, în anul 2015, suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375. 179 lei)".

---

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al primarului Constanţei, Radu Mazare, ar fi fost adus astăzi cu mandat la DNA, pentru audieri, scrie presa, citând surse judiciare.

Din primele informaţii, se pare că afaceristul ar fi audiat într-un dosar de mită şi trafic de influenţă.

Presa scrie că, în 2012, Sorin-Gabriel Strutinsky ar fi pretins de la un om de afaceri, denunţător în dosar, 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urma să fie încasate de o societate comercială, pe baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN) Constanţa, privind activităţi de dragaj de întreţinere pe Canalul Dunărea-Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă-Midia-Năvodari.

În schimbul banilor ceruţi, Strutinsky, ar fi promis că va determina funcţionarii CNACN să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului faţă de societatea comercială.

Ulterior, Sorin Strutinsky ar fi primit de la denunţător aproape 636.000 lei. Totodată, Strutinsky ar fi primit în numerar şi 25.000 euro, urmând ca alţi 112.000 lei să fie achitaţi în acest an.

Sorin Strutinsky este acţionar la peste 40 de companii (printre care Tutun şi Ziare SRL) şi preşedintele Soti Cable Neptun SRL, care controlează televiziuni şi publicaţii din Constanţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si asta de ce nu iese sa declare ca este arestat politic ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb