ALERT Tribunalul a decis insolvenţa "Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2013

Tribunalul a decis insolvenţa "Oltchim"

UPDATE 17:22: Ministrul Economiei doreşte un pachet de măsuri menite să asigure o garanţie privind continuarea activităţii la Oltchim

Ministrul Economiei Varujan Vosganian s-a întâlnit, astăzi, cu liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul Sindicatului Liber, Mihai Diculoiu, cu liderul Sindicatului Unirea, Dumitru Marian, şi cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achile Duţu, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

La finalul întâlnirii, s-a propus încheierea unui acord care să cuprindă un pachet de măsuri menite să asigure o garanţie privind continuarea activităţii la Oltchim.

Ministrul Economiei a mai avut, ieri, o serie de întrevederi cu reprezentanţii PCC, ai Sindicatului Victoria din cadrul Oltchim, conducerea executivă a acestei companii şi cu reprezentanţi ai creditorilor societăţii, se precizează în acelaşi comunicat.

În cadrul discutiilor cu reprezentantii companiei PCC a fost abordată susţinerea, de către aceşti acţionari, a insolvenţei Oltchim prin asigurarea materiilor prime necesare şi participarea la administrarea specială prin aport de lichidităţi.

Întrevederea cu liderul Sindicatului Victoria şi conducerea executivă a combinatului a avut ca subiect principal analizarea acţiunilor pe termen scurt şi modalităţile de asigurare a funcţionării curente a combinatului.

Ministrul Vosganian a discutat, de asemena, şi cu preşedintele Consiliului Judetean Vâlcea, Ion Cîlea, despre posibilităţile de continuare a activităţii în cadul societăţii.

La întâlnirea cu reprezentanţii creditorilor Oltchim, ministrul Economiei a invocat posibilitatea asigurării de către acestia de materii prime (regim tip lohn) şi de lichidităţi pentru asigurarea funcţionării în perioada următoare a companiei.

Ministrul Economiei se va mai întâlni şi cu creditorii si finanţatorii companiei cu scopul de a discuta condiţiile economice şi financiare concrete pentru continuarea activităţii în Oltchim.

---

UPDATE 15:02: Bursa de Valori Bucureşti a suspendat tranzacţionarea acţiunilor Oltchim începând cu ora 14:04

---

UPDATE 14:13: Tribunalul Vâlcea a desemnat ca administratori judiciari ai Oltchim consorţiul Rominsolv şi BDO Business Restructuring, potrivit unor surse din combinat.

Conducerea Oltchim aşteaptă acum de la Tribunal certificatul de grefă privind decizia intrării în insolvenţă.

---

UPDATE 14:10: Tribunalul a decis intrarea în insolvenţă a Oltchim, potrivit unor surse din combinatul vrâncean

---

UPDATE 13:17

Instanţa a finalizat analiza cererii Oltchim de intrare în insolvenţă în vederea reorganizării. Verdictul este aşteptat peste o oră.

----

Administratorul special va fi ales de AGA

Titlurile OLT, minus 48% în patru zile

Miezul zilei de astăzi va marca intrarea "Oltchim" (OLT) în insolvenţă, desigur, dacă Tribunalul Vâlcea va aproba cererea companiei.

Instanţa trebuie să aprobe şi propunerea conducerii "Oltchim" ca adminis-trator judiciar să fie un consorţiu format din Rominsolv, în care partener coordonator este avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, în care partener este Niculaie Bălan.

Înglodată în datorii, compania nu va avea un drum uşor către reorganizare şi privatizare.

Primul pas va fi ca administratorul judiciar să convoce acţionarii care se vor pronunţa în Adunarea Generală dacă doresc sau nu un administrator special şi, în func-ţie de decizie, vor face o nominalizare.

Deşi Wojciech Zaremba, reprezentantul acţionarului minoritar PCC SE, ne-a declarat că îşi doreşte să fie implicat în administrarea companiei, se pare că autorităţile au în vedere o variantă care să satisfacă interesele tuturor acţionarilor. Pentru o astfel de hotărâre mai este însă timp, încât AGA se poate ţine în 30 de zile la data convocării.

La Oltchim suntem creditor majoritar. Acum, insolvenţa este singura soluţie viabilă şi, apoi, identificarea căilor ca businessul să urce, să înceapă să producă.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Potrivit documentului, insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea "redevine curată", să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.

Unii specialişti spun că şi ştergerea datoriilor este problematică pentru că cea mai mare parte a lor (450 milioane euro) este către AVAS şi Electrica, iar ştergerea de datorii, ca şi infuzia de capital trebuie aprobate de Comisia Europeană fiind echivalente cu ajutorul de stat.

Constantin Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), ne-a declarat:

"La Oltchim suntem creditor majoritar. Acum, insolvenţa este singura soluţie viabilă şi, apoi, identificarea căilor ca businessul să urce, să înceapă să producă".

A patra şedinţă de scădere puternică pentru cotaţia OLT

Problemele companiei se resimt şi în evoluţia acţiunilor OLT la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 15% pentru a patra şedinţă consecutiv, ca reacţie la anunţul că Oltchim va solicita insolvenţa, cotaţia ajungând astfel la 0,2995 lei. Scăderea din ultimele patru şedinţe a ajuns la aproape 48%.

Ieri, tranzacţiile pe acest emitent au însumat 432.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mai avem inca o companie pe care am reusit sa o introducem in faliment. Cum era zicala dvs. " o sa repetati de o suta de ori...." cand ati hotarat intreruperea procesului de privatizare. Daca la a doua repetare va razganditi, pentru ca intre timp ati avut ocazia sa cititi si dvs. letopisetul din 07.03.2013, imi dati un leu daune morale, fara sa fie nevoie sa mergem la trebunal?

    1. Vad ca sunteti "prezent" cu comentarii de fiecare data, probabil ca suntem amandoi cititori fideli ai ziarului Bursa. Felicitari!

      e intr-adevar o placere sa citesti acest ziar, pentru ca dincolo de cifre poti sa adulmeci mersul lucrurilor si chiar daca asemeni unui Don Quijote crezi ca ai putea sa schimbi lumea, totusi ramai cu senzatia faptului ca in ziua respectiva prin contributia unui comentariu ai reusit sa-ti salvezi constiinta de a o tine prada propriei noastre lasitati ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb