Alexandru Costache şi Varujan Vosganian, ceartă în şedinţa Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor

.
Politică / 15 martie 2017

Alexandru Costache şi Varujan Vosganian, ceartă în şedinţa Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor

Reprezentantul Curţii de Conturi, directorul Alexandru Costache şi deputatul ALDE Varujan Vosganian s-au certat astăzi în şedinţa Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, pe tema originii capitalului din bănci, transmite Hotnews.

Reprezentantul Curţii de Conturi s-a întrebat retoric: "Vă pun o întrebare retorică? De ce o bancă românească cum e CEC-ul nu a dorit să intre în sistemul Bauspar (al băncilor pentru locuinţe-n.red)? Eu nu pot să îi întreb direct pe ei, poate îi întrebaţi dumneavoastră. De ce o bancă românească nu a intrat? ".

Vosganian a răspuns: "Hai să spunem că n-am auzit chestia că CEC-ul ca bancă românească n-a intrat în sistem! Să presupunem că n-aţi spus-o! BCR şi Raiffeisen au sediile mamă în ţări cu tradiţie şi experienţă în sistemul Bauspar. Eu nu cred că dacă o bancă e străină înseamnă că are interese mai oculte decât o bancă cu capital românesc. Să spunem că n-am auzit fraza dumneavoastră".

Ceartă a continuat în aceiaşi termeni:

Costache: "Dacă sistemul Bauspar spune în teorie că din 10 persoane care economisesc, 6 iau credit, la noi avem următoarea situaţie: o persoană a luat credit şi alte 199 au economisit. Din care 66 reziliaseră contractele de credit. Deci proporţia e extrem de nefavorabilă băncilor pentru locuinţe. Statul a plătit prime de peste 760 milioane. Numărul de contracte de creditare este de 2.836 la BCR raportat la 563.000 de contracte de economisire. Prin creditele acordate nu s-a acoperit decât 25% din prima de stat plătită de la buget, de 608 milioane. Valoarea medie a unui credit este de 53.700 de lei iar în cazul Raiffeisen este de 36.700 de lei- nici 2000 de euro. Acesta este maniera în care a funcţionat acest sistem. Efectul în economie a fost unul, aş spune cu indulgenţă minor. Atragem atenţia asupra unor riscuri foarte mari: Dacă s-ar adopta o modificare prin care să nu se solicite justificarea utilizării sumei economisite şi a primei de stat s-ar asigura o concurenţă neloială faţă de celelalte bănci comerciale. Şi nu ştiu dacă bugetul îşi poate permite un asemenea efort financiar".

Vosganian: "În primul rând nu aţi spus nimic despre obiecţia pe care aţi ridicat-o privind accesul minorilor şi vârstnicilor la produsele băncilor pentru locuinţe, că înţeleg că acolo e una dintre probleme".

Costache: "În legislaţia în vigoare, la art. 313 citez: «sunt îndreptăţiţi să benefcieze de prima de stat clienţii persoane singure precum şi oricare dintre soţi separat indiferent care ar fi putut face depunerea». Prin persoane singure se înţelege persoană necasatorită, văduvă sau divorţată. Deci copiii nu apar în lege. Dacă acest articol nu ar fi existat ar însemna că orice cetăţean poate beneficia de prima de stat. Minorul nu se poate încadra la persoane necăsătorite".

Vosganian: "Eu, pe când eram copil, am primit cadou un carnet CEC. Titular era tatăl sau mama, dar beneficiarul eram eu".

Costache: "Atunci modificaţi textul legislativ".

Vosganian: "E ceva ce mie îmi scapă: Avem 4 miliarde de puşi la un milion de contracte. Asta înseamnă 4000 de lei. Fiecare român are depuşi 4.000 de lei. Şi dumneavoastră vreţi ca fiecare deponent a câte 900 de euro să îşi ia credit? Păi nu are cum!".

Costache: "Statul, prin această lege doreşte să îmbunătăţească cadrul locativ".

Vosganian: "Domnu' director, când cineva a ajuns la 900 de euro depunere şi nu îşi scoate banii este că sistemul nu e la maturitate. E încă în faza copilăriei. Cum să ai pretenţia să îşi scoată 900 de euro ca să facă invesţii? Singura temă reală a discuţiei este că cei care îşi retrag banii să nu mai beneficieze de prima. Sistemul e la început şi nu ai cum să ai pretenţia să dea credite la economisiri la 900 de euro. Ar trebui să vedem câţi sunt depunători până în 500 de euro, câţi între 500-1000 de euro şi aşa mai departe".

Costache: "Sistemul e matur şi de aia Statul îl sprijină!".

Vosganian: "Am văzut cât de matur e Statul, că de un an jumătate sistemul e mort!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb