Tranzacţiile cu vile pentru închirierea de birouri în Bucureşti au înregistrat o creştere de 70% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, după cum ne-a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.
Potrivit domniei sale, în primul semestru a crescut cererea pe segmentul de închirieri vile cu destinaţie de birouri şi implicit numărul de tranzacţii, suprafaţa totală închiriată de ESOP în Capitală în aceste vile majorându-se cu circa 30% faţă aceeaşi perioadă din 2014.
Alexandru Petrescu ne-a precizat: "Am remarcat o creştere a numărului de firme din domeniile serviciilor personale şi financiare care au reprezentat circa 70% din totalul chiriaşilor ce au preferat aceste spaţii de birouri, urmând apoi ca pondere domeniile media,marketing şi IT&C . Anul trecut, în aceeaşi perioadă, cei mai mulţi chiriaşi proveneau din domeniile FMCG (n.r. bunuri de larg consum) şi construcţii, imobiliare şi abia apoi urmau ca pondere serviciile personale şi profesionale".
În ceea ce priveşte gradul de finisare şi starea clădirilor închiriate, domnul Petrescu ne-a spus că în prima parte a lui 2015 au fost căutate vilele funcţionale, cu suprafeţe medii, cu facilităţi moderne specifice spaţiilor de birouri şi situate în zone foarte bune.
Reprezentantul ESOP a subliniat: "Dacă în primele şase luni din 2014 am închiriat 10 vile cu destinaţie de birouri în Capitală, în primele şase luni din 2015 am închiriat 17 vile pentru sedii de firme. Şi suprafaţa totală închiriată în vile cu destinaţie de birouri a crescut, cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".
În 2015, stocul de spaţii de birouri în vile aflate în baza de date ESOP este de aproximativ 146.400 de metri pătraţi, în scădere cu 15% faţă de începutul anului 2014, pe fondul unui ritm relativ stabil de închiriere şi a faptului că nu au intrat pe piaţă oferte noi semnificative, potrivit domnului Petrescu, care a adăugat: "Cum cererea a fost axată în principal pe vile cu suprafeţe medii, suprafaţa medie închiriată a fost de 283 mp, în primul semestru, faţă de valoarea de 326 mp înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă. Ca urmare a creşterii cererii pe acest segment specific, am remarcat şi un trend uşor ascendent al chiriei, de la o medie de 9 euro/mp/lună în 2014, la 10 euro/mp/lună în 2015".
Domnia sa consideră că trendul pozitiv ce caracterizează volumul tranzacţiilor cu vile pentru birouri este datorat faptului că economia locală dă semne de creştere: "Există firme care preferă spaţiile de birouri în vilă fie datorită specificului activităţii lor (firme de avocatură, de publicitate, sau de servicii, în general), fie datorită costurilor cu chiria şi cu cheltuielile de întreţinere, care pot fi controlate mai uşor".
Alexandru Petrescu ne-a spus recent că nivelul chiriilor pentru vilele de birouri va rămâne stabil, iar fluctuaţiile vor fi mici şi vor depinde de oferte concurente disponibile în zona respectivă sau de perioada în care proprietarul îşi propune să închirieze vila respectivă.
Anul trecut, în Bucureşti s-au închiriat 13 vile cu destinaţie de birouri, cu 12 mai puţine faţă de 2013, potrivit statisticilor citate de ESOP. Consultanţii companiei susţin că principalul motiv al acestei scăderi, atât ca număr, cât şi ca suprafaţă totală închiriată, a fost numărul mare de clădiri de birouri de calitate care au fost livrate în 2014, ce au atras şi o parte din clienţii tradiţionali pe segmentul de vile, precum case de avocatură, agenţii de publicitate şi servicii financiare sau personale. Reprezentanţii ESOP apreciază că piaţa vilelor de închiriat se revigorează în acest an: "În primele trei luni, la nivelul agenţiei ESOP, care deţine cea mai mare bază de date cu vile de închiriat şi de vânzare, numărul tranzacţiilor cu vile a crescut de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".
Consultanţii imobiliari au subliniat că oferta pentru astfel de vile este concentrată în zonele ultracentrale şi de centru-nord din Bucureşti, aici fiind disponibile vile care totalizează circa 76.000 mp, mai mult de jumătate din stocul total.
Compania de consultanţă imobiliară ESOP estimează că va intermedia tranzacţii cu peste 45.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri până la finalul anului 2015, potrivit lui Alexandru Petrescu. Domnia sa ne-a precizat recent că, în acest moment, ESOP are clienţi care caută spaţii de birouri ce totalizează circa 25.000 mp, dintre care 7.000 mp în afara Capitalei, în oraşe precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgovişte şi Craiova.