ALEXANDRU STÂNEAN, CEO TERAPLAST: "Dorim să creştem până la 15% ponderea exporturilor în cifra de afaceri"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

"Dorim să creştem până la 15% ponderea exporturilor în cifra de afaceri"

Grupul TeraPlast a împlinit, anul acesta, 125 de ani de activitate şi, în ciuda pandemiei, corporaţia traversează probabil cea mai bună perioadă a sa de la înfiinţare. În primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a înregistrat un salt de 45,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, până la peste 451 de milioane de lei. Vânzările din producţia proprie au o pondere de 87% în total.

Profitul operational al Grupului Teraplast a avansat cu 37%, până la nivelul de 50,5 milioane de lei, câştigul net atingând valoarea de 43,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă de 41%.

În rezultatele consolidate ale Grupului au cântărit unele cheltuieli legate de implementarea noilor investiţii. Până la 30 septembrie 2021, TeraPlast a achitat investiţii de 83 de milioane de lei, care, în urma operaţionalizării proiectelor, vor avea impact asupra rezultatelor financiare în trimestrele viitoare. Teraplast are în derulare învestiţii de 32 milioane euro. Managementul Grupului a anunţat că analizează permanent noi oportunităţi de dezvoltare, prin investiţii sau operaţiuni M&A, care să genereze creştere pe termen lung pentru corporaţie, pe segmentul ambalajelor flexibile şi nu numai.

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, ne-a spus, într-un interviu, că Grupul îşi propune să crească ponderea exporturilor în cifra de afaceri consolidată, până la 15%. Domnia sa ne-a declarat: "Nu ne uităm peste graniţă doar pentru a identifica pieţe de desfacere, ci şi din perspectiva achiziţiilor; nu ne simţim limitaţi de graniţele României. Faptul că acum nu mai suntem prezenţi printr-o unitate de producţie în străinătate este doar de conjuctură. Nu excludem deloc, ba chiar prospectăm şi avem discuţii cu firme din Europa. Cu certitudine nu facem achiziţii de dragul achiziţiilor sau pentru a aduna trofee. Facem analizele în baza unor criterii solide, nu facem rabat de la ele şi sunt filtrul oricărei potenţiale achiziţii. Avem, în prezent, împreună cu fabrica de producţie a ambalajelor biodegradabile - o investiţie greenfield - trei fabrici pentru acest segment de business şi adăugăm. Tocmai am anunţat o nouă investiţie într-o fabrică pentru folii stretch şi suntem extrem de activi în identificarea unor potenţiale noi achiziţii. Asadar, tocmai pentru că acţionăm pe mai multe direcţii - investitii şi M&A -, precum şi pe mai multe nişe de producţie, cred că obiectivul de a ajunge lideri pe piaţa ambalajelor flexibile este realist şi, în acelaşi timp, în grafic".

Anul trecut, piaţa construcţiilor a avut o evoluţie foarte bună, în ciuda mediului complicat. Şantierele au rămas deschise, investiţiile publice şi licitaţiile s-au derulat normal, s-a lucrat chiar peste ceea ce era anticipat, a subliniat Alexandru Stânean, apreciind că, acum, există unele întârzieri generate de reindexarea preţurilor materialelor de construcţii pentru contractele în derulare: "Sunt, însă, parteneri de-ai noştri care au obţinut deja reindexarea şi şi-au continuat normal activitatea. Alţii încă se confruntă cu unele întarzieri. Prin urmare este un mix. Credem că se va regla destul de repede această întârziere, pentru că actualizarea preţurilor este deja reglementată, unele întarzieri fiind doar la nivelul implementării. Avem, însă, în faţă oportunităţi masive, aduse de Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Oferă şanse uriaşe României, fonduri care vor susţine evoluţia pieţei construcţiilor pe un trend ascendent, iar noi suntem pregătiţi să acoperim cererea mai mare".

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) au avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii mai bine de doi ani, fiind printre cele mai căutate titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în condiţiile în care, pe fondul unor rezultate financiare foarte bune, a alocărilor de acţiuni gratuite şi dividende cu randamente ridicate, titlurile TRP au avut cea mai mare rentabilitate din indicele BET, atât anul trecut cât şi până acum în acest an.

Dinamica, ce a dus la creşterea puternică a capitalizării bursiere şi a rulajelor, a făcut ca TeraPlast să fie inclusă în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, astfel încât în prezent, pe lângă faptul că este o alegere predilectă pentru investitorii locali, inclusiv fonduri de pensii, compania se află pe radarele unor investitori internaţionali de calibru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo Teraplast,sunteți no.1,felicitări!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb